Προτιμάτε να χάσετε τη δουλειά σας από ρομπότ ή από άνθρωπο;

Το ερώτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
14:37
06/08/2019
Προτιμάτε να χάσετε τη δουλειά σας από ρομπότ ή από άνθρωπο;
21
loading

Αν έχανες τη δουλειά σου θα προτιμούσες να αντικατασταθείς από ένα ρομπότ ή από έναν άλλον άνθρωπο; Αν, βλέποντας αυτή την ερώτηση, απάντησες ρομπότ τότε ανήκεις στην πλειοψηφία.

Πράγματι, η πλειοψηφία τον ανθρώπων δηλώνει ότι προτιμά να αντικατασταθεί από ένα ρομπότ παρά από κάποιον άνθρωπο, όταν όμως πρόκειται για την αντικατάσταση ενός συναδέλφου η προτίμηση αυτή αντιστρέφεται.

«Η αντικατάσταση από τη σύγχρονη τεχνολογία σε αντιδιαστολή με την αντικατάσταση από ανθρώπους έχει διαφορετικές ψυχολογικές συνέπειες» δηλώνει ο Άρμιν Γκρανούλο στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, στη Γερμανία.

Ο Γκρανούλο και συνεργάτες του ρώτησαν 300 άτομα αν προτιμούσαν να αντικατασταθούν αυτοί ή ένας συνεργάτης από ένα ρομπότ ή από έναν άλλον άνθρωπο.

Διαπιστώθηκε ότι για τον συνεργάτη το 62% δήλωνε προτίμηση για άλλον άνθρωπο ενώ όταν η ερώτηση αφορούσε τους ίδιους μόνο το 37% ήθελε να αντικατασταθεί από άλλον άνθρωπο και όχι από ρομπότ.

Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα ασχολήθηκε με τη μέτρηση της έντασης των αρνητικών συναισθημάτων (λύπη, θυμός, απογοήτευση) σε 251 άτομα. Βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν πιο αρνητικά συναισθήματα όταν επρόκειτο να αντικατασταθεί κάποιος συνεργάτης από ένα ρομπότ παρά όταν επρόκειτο να αντικατασταθούν οι ίδιοι από αυτό.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η προσωπική τους ταυτότητα κλονίζεται λιγότερο όταν αντικαθίστανται από ρομπότ, σε σύγκριση με όταν αντικαθίστανται από ανθρώπους. Ο Γκρανούλο εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι δεν νιώθουν ότι μπορούν ή ότι πρέπει να ανταγωνιστούν ένα ρομπότ ή ένα λογισμικό με τον ίδιο τρόπο που ανταγωνίζονται με έναν άνθρωπο.

Πολλές δουλειές θα αυτοματοποιηθούν στο μέλλον

Το ερώτημα αυτό πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα δεδομένου ότι οι ερευνητές συμφωνούν στο ότι πολλές δουλειές θα αυτοματοποιηθούν στο κοντινό μέλλον.

Η ερευνητική ομάδα του Γκρανούλο ρώτησε 296 εργάτες από τη μεταποιητική βιομηχανία, από τους οποίους το ένα τρίτο δήλωσαν ότι η τωρινή τους εργασία θα μπορούσε να γίνει από μια μηχανή.

Στο ίδιο αποτέλεσμα κατέληξαν το 2013 ο Καρλ Φρέι και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, οι οποίοι κατηγοριοποιώντας τις δουλειές βάσει του πόσο εύκολα μπορούν να γίνουν από μηχανές, διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισές δουλειές στις ΗΠΑ θα γίνονται από ρομπότ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ο Φρέι τονίζει ότι οι εργάτες παρόλα αυτά προτιμούν τα αυτοματοποιημένα εργοστάσια γιατί δεν χρειάζεται να κουβαλούν τόσο μεγάλα βάρη. Αυτό όμως που φάνηκε να τους ανησυχεί είναι ότι αυτές οι μετατροπές οδηγούν σε μείωση των υποχρεώσεών τους και ως εκ τούτου φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους.

«Ορισμένες δουλειές δεν εξαφανίζονται, αλλά αντίθετα αλλάζουν για να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές εξελίξεις» δήλωσε ο Φρέι.

Ο ίδιος μάλιστα υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις δουλειές χαμηλού εισοδήματος και αυτές που δεν απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες.

«Μπορεί να μην υπάρχουν στους δρόμους αυτόματα οχήματα, μπορεί να μην υπάρχουν σε όλες τις χώρες καταστήματα χωρίς υπαλλήλους, όπως το Amazon Go, αλλά σύντομα θα υπάρξουν», καταλήγει ο Φρέι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar Bill5ds

  Προτιμώ να δουλεύει το ρομπότ και Και εμένα μου δίνει κάθε τέλος του μήνα τα λεφτά που θα έπαιρνα παίρνω εγώ από τη δουλειά στο κάτω-κάτω ρομπότ είναι που θα τα χαλάσεις τα μπουζούκια Άντε θα σου βάλω λίγο λαδάκι και λίγο ρεύμα από την πρίζα

 2. avatar Κανένα πρόβλημα

  Από robot φυσικά όπως όλοι η άλλοι που έχουν χάσει της δουλείες τους, παντού μηχανήματα.
  Να βάλουν ένα φόρο 1000€ σε κάθε μηχάνημά το μήνα και να μου το δώσουν σαν επίδομα εφόρου ζωής.

 3. avatar Μισανθρωπος

  Απο ρομποτ φυσικα !! Να πεθανει η κατσικα του ανθρωπου!

 4. avatar ρεθυμνιωτης

  Έχω χάσει παλιότερα τη δουλεια μου από κάποιο συνάδελφο ( με τη γνωστή μέθοδο του ρουσφετιου ) . Με πείραξε βεβαίως αλλα μετά σκέφτηκα πως κάποιος άλλος άνθρωπος έχει δουλεια . Επομένως η απαντηση για μένα είναι αυτονοητη .

 5. avatar ΦΡΑΝΚΥ

  ΑΠΟ.ΡΟΜΠΟΤ.ΓΙΑΤΙ.ΤΟ.ΛΑΘΟΣ.ΠΟΥ.ΘΑ.ΚΑΝΟΥΝ.ΘΑΝΑΙ.ΤΕΡΑΣΤΙΟ...

 6. avatar Lxί

  Από robot αν και πιστεύω δεν μπορεί να με αντικαταστήσει ούτε αυτό.

 7. avatar Η απαντηση και μονο

  Που εδωσαν καποιοι οτι προτιμουν να χασουν τη δουλεια τους απο ενα ρομποτ παρα απο ενα ανθρωπο δειχνει οτι τελικα για αυτους ισχυει η θεωρια του Δαρβινου περι εξελιξης των ειδων και προελευσης του ανθρωπινου ειδους.

 8. avatar ELDI

  Το δίλημμα μου φέρνει στο μυαλό το αν θες να σε απατήσει ο άντρας σου με γυναίκα ή τραβεστί?
  Ή το αν η γυναίκα σου σε παράτησε για μία άλλη γυναίκα.
  Είναι λεπτά θέματα αυτά.
  Το να αντικατασταθείς από ρομπότ δείχνει ότι ή δουλειά σου είναι τελείως τυποποιημένη που δεν απαιτείται μυαλό παρά μόνο ταχύτητα και συγχρονισμό που φυσικά ένα ρομπότ θα υπερέχει.

  1. avatar Ετσι και έτσι…

   ... Αυτό που λέτε δεν ισχύει 100% και σίγουρα όχι τα τελευταία χρόνια στην εποχή του AI. Πλέον τα ρομπότ (με την ευρεία ένοια του όρου) εκτελούν εργασίες που σίγουρα χρειάζεται κάποιο επίπεδο γνώσης, κριτικής σκέψης, *μάθησης* (έμπειρα συστήματα) κλπ όπως αυτόματες χρηματιστηριακές συναλλαγές, έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, εξειδικευμένες εργασίες σε αφιλόξενα για τον άνθρωπο περιβάλλοντα, εγχειρήσεις-με κάποιο βαθμό \"αυτονομίας\", e-αποθηκάριοι και άλλα πολλά. Και ακόμη είμαστε στην αρχή. Εχουμε ξεφύγει από την εποχή της \"χαζής\" και επαναλαμβανόμενης μηχανικής εργασίας από απλές μηχανές!

   1. avatar Giorgis

    Δεν υπάρχει κριτική σκέψη στα ρομπότ. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Προγραμματισμένα είναι για διάφορα σενάρια και \"κουμπώνουν\" την καλύτερη επιλογή με βάση αυτά που προγραμματίστηκαν. Αυτή είναι η δουλειά της \"τεχνητής νοημοσύνης\". Να βρίσκει την καλύτερη επιλογή. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια αυτό είναι καλύτερο από την κριτική σκέψη γιατί όταν αφήνεις κάτι στην κρίση κάποιου αυτό μπορεί να πάει στραβά καθώς η κρίση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και η ψυχολογία. Σε άλλες περιπτώσεις δεν τα καταφέρνουν καθόλου καλά, όπως για παράδειγμα η οδήγηση, κάτι που στον άνθρωπο φαίνεται παιχνιδάκι ενώ στα ρομπότ φαίνεται βουνό ακόμη κι ένα απλό παρκάρισμα ή μια προσπέραση. Σε δημιουργικές εργασίες όμως δεν μπορούν να πλησιάσουν καν τον άνθρωπο.

 9. avatar Για παμε λιγο

  Εγώ θα προτιμούσα να την χάσω από το ΤΖΟΚΕΡ !!!

 10. avatar Ένα ερώτημα για ηλίθιους!

  Αν χάσεις τη δουλειά σου τι σε ενδιαφέρει ποιος δεν αντικαταστάτης έχει καμία σημασία ή μήπως θα το μαθεις ποτέ;
  Και μετά απο τα \"ρομπότ\" έχουν χάσει εκατομμύρια ανθρωποι τη δουλειάς τους.
  Ρομποτ με ευρεία έννοια της σύγχρονης ψηφιακής ηλεκτρονικής.
  .
  Σήμερα στον κόσμο, χιλιάδες θέσεις εργαζομένων, αναπληρώνονται από ψηφιακές μηχανές, πάσης φύσεως.

 11. avatar Λάθος δίλημμα

  Με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ όλες οι υπηρεσίες θα δοθούν σε ιδιώτες! Ήδη ο Μητσοτάκης ξεκίνησε με την ΕΥΠ!!!

  1. avatar criskalts

   Τόση σύγχυση έχετε τρυφερά μου ξεφτιλοσφυριζοτρολακια, που ούτε ένα τρόλινκ της προκοπής δεν μπορείτε να κάνετε!!!

  2. avatar Λάθος δίλημμα

   Εσείς οι γκασμαδες που 6 χρόνια παίρνετε 60σεντς να γράφετε βλακείες, δεν είναι υπηρεσίες σε ιδιώτες;

  3. avatar Ν. Παππάς

   Άστα εχασα και εγω το πρόγραμμα της ΕΥΠ που είχα πάρει για δικό μου στο υπουργείο μου αυτό που μου έδειχνε όλα τα σχόλια και τα νέα στο ίντερνετ από ποια διευθυνση και ονοματεπώνυμο είχαν γίνει για να τους κυνηγούσα μετά με το βαθύ φασιστικό μας καθεστώς.

  4. avatar @Λάθος δίλημμα

   Επί ΣΥΡΙΖΑ, που δούλευες τεμπελαρα για να δουλέψεις επί Νέα Δημοκρατία κηφηνα;...για πες;

 12. avatar Stateless

  Άμα τη χάσεις από ρομπότ σημαίνει ότι είσαι άχρηστος!

  1. avatar criskalts

   Δεν βγήκε ακόμα ρομπότ που να μπορεί να αντικαταστήσει έναν μπιντέ, γι\'αυτό αυτό και οι τελευταίοι είναι αναντικατάστατοι, έτσι στατέλη;;;
   χαχαχαχαχαχα

 13. avatar KATERINA 54DSSD

  ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΘΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ !!!!! ΟΧΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει