Μπορεί η HTC να αποτέλεσε μια από τις πρώτες εταιρείες στον χώρο των pocket PC και των smartphones, όπως φαίνεται όμως το μέλλον της στον τομέα αυτό προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο. Όχι μόνο βρίσκεται στην πέμπτη θέση της προτίμησης των καταναλωτών, αλλά τα έσοδα της όσο πάνε και μειώνονται.

Τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία για τα έσοδα της το τρίτο τρίμηνο του 2012 επιβεβαίωσαν τις χειρότερες προσδοκίες της, αφού σημείωσε τεράστια πτώση. Την ίδια στιγμή τα καθαρά κέρδη της εμφανίζονται μειωμένα κατά 79% από πέρσι.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2012 η HTC σημείωσε έσοδα 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνολικά κέρδη 133,2 εκατομμύρια δολάρια. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 είχε σημειώσει έσοδα 4,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 636,5 εκατομμύρια δολάρια.

Τους προηγούμενους μήνες, αρκετοί αναλυτές έκριναν πως προκειμένου να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας, θα έπρεπε στο διάστημα αυτό να σημειώσει κέρδη τουλάχιστον 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Η HTC δεν κατάφερε καν να πλησιάσει το ποσό αυτό.

Ίσως το μεγαλύτερο παράπονο των καταναλωτών από την εταιρεία είναι η διαρκής κυκλοφορία νέων συσκευών σε μικρό διάστημα, τακτική την οποία η HTC δήλωσε τον Ιούνιο πως θα σταματήσει προκειμένου να επικεντρωθεί σε πιο ποιοτικές, high-end συσκευές.

Ταυτόχρονα, η ελλιπής υποστήριξη της εταιρείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ακύρωση της αναβάθμισης του Desire HD στο Ice Cream Sandwich έκαναν πολλούς καταναλωτές να αλλάξουν «στρατόπεδο».

Η HTC πάντως ελπίζει να ανακάμψει με την κυκλοφορία των νέων συσκευών Windows Phone 8X και 8S καθώς και με την αναβαθμισμένη έκδοση του HTC One, X+.

Μιας και το διάστημα στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνει την παρουσίαση των συσκευών αυτών, η ταϊβανέζικη εταιρεία έχει ακόμα την ευκαιρία να παραμείνει στο χώρο.