Ακόμα πιο ισχυρός ο εθνικός υπερυπολογιστής ARIS

Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των συστημάτων υψηλών επιδόσεων


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
0:59
19/07/2016
Ακόμα πιο ισχυρός ο εθνικός υπερυπολογιστής ARIS
6
loading

Σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην υπολογιστική ισχύ όσο και στον αποθηκευτικό χώρο πραγματοποιήθηκαν στον εθνικό υπερυπολογιστή ARIS (Advanced Research Information System), τον οποίο αναπτύσσει και λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Στον ARIS προστέθηκε επιπλέον υπολογιστική ισχύ, ενώ διπλασιάστηκε ο αποθηκευτικός χώρος υψηλών επιδόσεων καθώς και οι δυνατότητες μακροχρόνιας αποθήκευσης και πλέον καλύπτει πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των επιστημονικών εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων ιδιαίτερα σε πεδία όπως η υπολογιστική ρευστοδυναμική, η έρευνα για τον καρκίνο, η σεισμολογία, η τεχνητή νοημοσύνη καθώς και σε εφαρμογές ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

Συγκεκριμένα, στο αρχικό σύστημα των 426 επιμέρους υπολογιστών IBM NextScale, προστέθηκαν 3 νέες υπολογιστικές νησίδες που υποστηρίζουν διαφορετικές αρχιτεκτονικές παράλληλης επεξεργασίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες του ARIS για υποστήριξη εφαρμογών που απαιτούν μεγάλο μέγεθος μνήμης ή για εφαρμογές που βασίζονται σε τεχνολογίες συνεπεξεργαστών για την επιτάχυνση της εκτέλεσης.

Επιπλέον, στον υπερυπολογιστή εγκαταστάθηκε ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης IBM ESS GL4 που βασίζεται στο σύστημα αρχείων GPFS και προσφέρει αποθηκευτικό χώρο που φτάνει το 1PB. Η υποδομή ολοκληρώθηκε με μια βιβλιοθήκη ταινιών IBM TS3500 μέγιστης αποθηκευτικής δυνατότητας περίπου 6PB.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΔΕΤ έθεσε σε λειτουργία τον ARIS τον Ιούλιο του 2015 και από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου (Top500), βάζοντας τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των συστημάτων υψηλών επιδόσεων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Τι να πω;

  Για μια χωρα που τοσα χρονια η έρευνα ήταν υπό διωγμό η δημιουργία ενός τέτοιου υπερυπολογιστή ηταν πραγματικά πολύ σωστό βήμα.
  Η αναβάθμιση του δείχνει πως μεσα σ'αυτές τις οικονομικες συνθήκες συνεχίζεται η προσπάθεια να ειναι σε καλο επίπεδο.
  Τωρα οι ελληναρες του καναπε εξαφανίζουν ολες τις προσπάθειες και κανουν χαχαχα.
  Καποια στιγμή η Ελλάδα θα τους αφησει πισω και θα προχωρήσει.

  1. avatar Dim Kent

   Aν πραγματικά το πιστεύεις αυτό που λες, τότε είσαι ή ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ αισιόδοξος ή ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ χαζός! Δεν ξέρω... διάλεξε και πάρε! Όπως και να έχει, εσύ σίγουρα δεν προλαβαίνεις και μαλλον ούτε τα παιδιά σου. Τα εγγόνια σου ΙΣΩΣ προχωρήσουν μαζί με την Ελλάδα!

  2. avatar Τζαβέλας

   Η Ελλάδα θα μας αφήσει πίσω?
   Την έχουμε αφήσει εμείς πρώτα προ πολλού...
   ΧΑ ΧΑ ΧΑ

 2. avatar Dim Kent

  Εντάξει, δεν είναι και στο top 2000, είναι στο top 500!!!

 3. avatar betatester

  Στην 468η θέση (πάλι ουραγοί). Και φυσικά στις δύο επόμενες λίστες απλά εξαφανίστηκε...

 4. avatar ΤΖΑΒΕΛΑΣ

  Τοπ 500?
  ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει