Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει στο aixmi.gr για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο.

Στο γενικότερο χαμό που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τις συλλήψεις των ποδοσφαιροπαραγόντων και τη δημοσιοποίηση της λίστας των κατηγορουμένων, πέρασε στα ψιλά μια είδηση σχετική με την υπόθεση. Την Παρασκευή ένας κύριος, (η αστυνομία κράτησε τα στοιχεία του μακριά από τη δημοσιότητα και καλά έκανε…), προσήλθε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα Νάξου και μίλησε για τη σχέση του με πολλούς από τους συλληφθέντες. «Έχασα πολλά λεφτά από τη συναναστροφή μαζί τους», είπε. «Μου είχαν τάξει εγγυημένα κέρδη και, τελικά, έχασα πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ. Μου έπαιρναν λεφτά, λέγοντας μου ότι τα ματς είναι σίγουρα και ούτε καν τα έπαιζαν. Όταν δεν έρχονταν το αποτέλεσμα μου έλεγαν ότι τους κορόιδεψαν. Και στο μεταξύ μου είχαν φάει τα λεφτά», λέει στην κατάθεσή του.

Το σημειώνω για δυο λόγους: Πρώτον, για να καταλάβετε πόσο δαιδαλώδεις υπήρξαν οι πρακτικές των κυρίων που συνελήφθησαν και δεύτερον, γιατί η ίδια η πράξη, δηλαδή η αυτόβουλη μαρτυρία, δείχνει τι μπορεί να ακολουθήσει. Εύκολα θα αρχίσουν να «κελαηδούν» πολλοί – ειδικά αν δεν θέλουν να βρουν τον μπελά τους. Άλλωστε, η δεύτερη λίστα υπόπτων, που αναμένεται να ανακοινωθεί, θα φτάνει τα 120 με 140 άτομα!

Φυσικά, δεν με εξέπληξε τίποτα από αυτά. Αν κάτι με εξέπληττε ήταν η προηγούμενη αδράνεια. Σε σχέση με ό,τι έχει γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δε λέω τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αλλά έστω τα τελευταία επτά, αυτά που καταγράφονται στις συνομιλίες των παραγόντων είναι πταίσματα. Τώρα θέλω να δω αν θα βρουν το κουράγιο οι θιγόμενοι και οι παθόντες να προσφύγουν κι αυτοί αυτοβούλως στα αστυνομικά τμήματα και να καταθέσουν όσα ξέρουν: Οι εισαγγελείς και το κράτος απέδειξαν το κουράγιο τους – είμαι περίεργος να δω το κουράγιο των παθόντων παραγόντων.

Μέχρι τώρα αυτοί το έβαζαν στα πόδια καταγγέλλοντας την κρατική αδιαφορία – τώρα, που αδιαφορία δεν υπάρχει, θέλω να δω τι κουράγιο έχουν όλοι αυτοί που από το ποδόσφαιρο έφυγαν ηττημένοι από ένα εγκληματικό σύστημα: Μιλάω για τον Νίκο Πατέρα και τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, τον Ντέμη Νικολαϊδη, τον Τάκη Καννελόπουλο και τον Πέτρο Παπά, τον Βαγγέλη Μυτιληναίο, τον Κωνσταντίνο Τσακίρη και πολλούς άλλους. Θα βρουν το κουράγιο να παρουσιαστούν στην εισαγγελία και να καταθέσουν όσα ξέρουν; Η θα προτιμήσουν τον αναχωρητισμό προσπαθώντας να μας πείσουν ότι ο φόβος τους και η ανικανότητα τους να συγκρουστούν με απατεώνες είναι ένα είδος αρετής;

Η εισαγγελία απέδειξε ότι έχει και θέληση και κουράγιο: Ώρα είναι να τη βοηθήσουν όσοι στην αναμέτρησή τους με τα συγκεκριμένα κυκλώματα βγήκαν χαμένοι. Και δεν μιλάω γενικά: Στη διάρκεια του ΔΣ που έγινε στην ΠΑΕ ΠΑΟ π.χ μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αναφέρθηκε ότι «τώρα που πήγε ο Μπέος με το Μαρινάκη θα παίρνει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα για είκοσι χρόνια». Δεν πρέπει τώρα όποιος αυτά τα υποστήριζε να τα εξηγήσει; Νομίζω ότι είναι ώρα.

Η έρευνα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η ποινική δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, αργά ίσως αλλά θα την κάνει. Αλλά η κάθαρση του ποδοσφαίρου εξαρτάται από τους καθαρούς. Όποιος νιώθει καθαρός πρέπει τώρα να βγει μπροστά: Αν και τώρα κρυφτούν όσοι γνώριζαν, αλλά δεν μιλούσαν, είναι προφανές ότι δεν θα γίνει τίποτα. Η συγκάλυψη που θα ακολουθήσει θα οφείλεται, κυρίως, στη δική τους σιωπή – όπως ακριβώς η δική τους ανικανότητα να καταγγείλουν έστω εγκληματίες έφερε τη γιγάντωση της διαφθοράς και της παρανομίας.

Υπό αυτό το πρίσμα περιμένω με ενδιαφέρον το ΔΣ της Σουπερλίγκας την Τρίτη. Το υπόδικο προεδρείο θα ζητήσει την επικύρωση της βαθμολογίας. Θέλω να δω τις αντιστάσεις των άλλων – κυρίως του ΠΑΟΚ, της Ξάνθης, του Εργοτέλη, του Ατρόμητου που δεν έχουν τίποτα να προσδοκούν και θα πρέπει να συνταχθούν με βάση τους κανόνες της ηθικής.

Αν πιστεύουν ότι το τελευταίο πρωτάθλημα υπήρξε πεντακάθαρο, ας ψηφίσουν την επικύρωση της βαθμολογίας γνωρίζοντας ότι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ…

Του Αντώνη Καρπετόπουλου από την aixmi.gr