«Όταν έκανα το ντεμπούτο μου για τη Γαλλία σε ηλικία 25 ετών, δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι 9 χρόνια αργότερα θα ήμουν ακόμα στις τάξεις της», έλεγε ο Ντεσαγί για τις μέρες του στους Τρικολόρ για να συνεχίσει: «πιστεύω ότι άντεξα τόσο πολύ χρόνο επειδή δεν σταμάτησα ποτέ να πιέζω τα όριά μου. Δεν έχετε καν ιδέα πόσους νέους παίκτες έχω δει που ήταν καλύτεροι από μένα».

Μετριοπαθής, ταγμένος και ικανότατος, ο Μαρσέλ Ντεσαγί ήταν ένα ογκόλιθος στην άμυνά του, με την ικανότητά του να τρομοκρατεί τους αντίπαλους επιθετικούς να βασίζεται τόσο στην τακτική του δεινότητα όσο και στη μοναδική φυσική του κατάσταση.

Κι έτσι ο Ντεσαγί έχει ήδη περάσει στο ποδοσφαιρικό πάνθεο ως ο πιο πετυχημένος γάλλος αμυντικός όλων των εποχών: πρωταθλητής κόσμου στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998, πρωταθλητής Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό του 2000, με το παλμαρέ του να κοσμείται ακόμα με δύο τίτλους Champions Leagues (με Μαρσέιγ και Μίλαν) και δύο πρωταθλήματα Ιταλίας.

Και βέβαια ονομάστηκε από Τύπο και οπαδούς «Βράχος», ένα ψευδώνυμο που συνοψίζει στην εντέλεια τα αμυντικά του χαρίσματα!

Κάνοντας λοιπόν το ντεμπούτο του στους Τρικολόρ τον Αύγουστο του 1993, σε αγώνα κατά της Σουηδίας, θα ήταν με την εθνική ομάδα που θα έδρεπε τις μεγαλύτερες δάφνες. Οι Τρικολόρ, αναδιοργανωμένοι εκ θεμελίων μετά την αποτυχία της πρόκρισης στο Μουντιάλ της Αμερικής το 1994, καταφέρνουν να κατακτήσουν τη βαρύτιμη κούπα στο έδαφός τους το 1998, πριν γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης δύο χρόνια αργότερα!

Ακρογωνιαίος λίθος των μεγάλων γαλλικών επιτυχιών, η σπουδαία άμυνα των Ντεσαγί και της παρέας του (Τουράμ, Μπλαν, Λιζαραζού), οι οποίοι με τον Μπαρτέζ κάτω από τα δοκάρια παρείχαν όλα τα εχέγγυα για τους διεθνείς θριάμβους: στις 28 διεθνείς αναμετρήσεις που έπαιξαν μαζί, από την ήττα με 1-0 από τη Γερμανία σε φιλικό προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό του 1996 μέχρι και τη νίκη στον τελικό του Ευρωπαϊκού του 2000 κατά της Ιταλίας, το αμυντικό τετράδυμο δεν θα έχανε ποτέ ματς!

Να το ξαναπούμε: στην περίοδο αυτή των 4 ετών η Γαλλία θα έτρωγε μόνο 13 γκολ, χάνοντας μόλις 5 ματς από τα 57 που έπαιξε και μάλιστα στις ήττες της τουλάχιστον ένας από τους 4 σωματοφύλακες της άμυνας έλειπε από την ενδεκάδα!

Ο Ντεσαγί κατέχει όμως και ένα «ιδιαίτερο» ρεκόρ: έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης που αποβλήθηκε από τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν τιμωρήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα στον γαλλικό θρίαμβο με 3-0 κατά της Βραζιλίας το 1998.

Παρά ταύτα, ο αμυντικός έμελλε να γίνει αρχηγός των Τρικολόρ λίγο αργότερα…

Οι τελευταίες συμμετοχές του Ντεσαγί στη διεθνή σκηνή θα έρχονταν στο Ευρωπαϊκό του 2004, όταν η ομάδα του 36χρονου υποκλίθηκε τελικά στην πρωταθλήτρια του θεσμού Ελλάδα, με εκείνο το ιστορικό 1-0 να σηματοδοτεί την τελευταία από τις 116 διεθνείς εμφανίσεις του φοβερού Γάλλου…