Ο Φίλιπ Λαμ είναι ξεκάθαρος: θεωρεί ότι αν ένας ποδοσφαιριστής είναι γκέι, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει, απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, είναι να μην το αποκαλύψει.

Ο άλλοτε αρχηγός της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας εκφράζει αυτήν την άποψη το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Το παιχνίδι: Ο κόσμος του ποδοσφαίρου», όπου υπογραμμίζει ότι:

«Θεωρώ καλύτερο να κρατούνται κρυφές οι προτιμήσεις των ομοφυλόφιλων ποδοσφαιριστών, ακόμα και από τους συμπαίκτες τους», λέει στο «Das Spiel. Die Welt des Fussbals», για να εξηγήσει στη συνέχεια πως:

«Yπάρχει ακόμη έλλειψη κατανόησης στον κόσμο του ποδοσφαίρου και από την κοινωνία γενικότερα. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα να βασιστείς στην ωριμότητα των αντιπάλων σου ή τους οπαδούς που θα αντιμετωπίσεις. Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις προσβολές και άσχημα σχόλιο, ποιος θα το άντεχε;», υποστηρίζει.

Σχολιάζοντας δε την απόφαση του παλαίμαχου, Τόμας Χιτσλσπέργκερ να κάνει γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος, αμέσως μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ανέφερε ότι ήταν μια «συνετή κίνηση εκ μέρους του».

«Φοβάμαι πως κάποιος μπορεί να καταλήξει σαν τον [παλιό ποδοσφαιριστή της Νόριτς και της Φόρεστ] Τζάστιν Φάσανου, ο οποίος εξωτερίκευσε τις προτιμήσεις του και μπήκε σε μια τέτοια γωνία που κατέληξε σε αυτοκτονία [το 1998]», κατέληξε.

Η στάση του Λαμ δίχασε τους Γερμανούς διότι υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη «συμβουλή» που τη δίνει το ποδοσφαιρικό περιοδικό «11 Freunde»: όσον αφορά στην ομοφυλοφιλία, καλό θα ήταν όλα να βγαίνουν στο φως.

Μάλιστα το περιοδικό κάνει καμπάνια υπέρ της υπεράσπισης όλων όσοι έχουν δηλώσει, δηλώνουν ή θα δηλώσουν ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές, σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η ομοφυλοφιλία στο γερμανικό ποδόσφαιρο.