Παραλίγο να δημιουργηθεί «διπλωματικό επεισόδιο» μετά το περιστατικό με δημοσιογράφο του ολλανδικού ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NOS να οδηγείται με τη βία μακριά από το χώρο που μετέδιδε ζωντανό ρεπορτάζ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, από κάποιον Κινέζο αξιωματούχο ασφαλείας. Μάλιστα ο άνδρας ασφαλείας ανέφερε ότι ακολουθούσε τις οδηγίες της αστυνομίας του Πεκίνου τη στιγμή του συμβάντος.

Ο Sjoerd den Daas, ανταποκριτής στην Κίνα για το NOS, δέχτηκε την επίθεση καθώς μιλούσε στην κάμερα έξω από το στάδιο Bird’s News. Ο αξιωματούχος, ο οποίος φορούσε ένα κόκκινο διακριτικό στο χέρι, άρπαξε τον δημοσιογράφο καθώς εκείνος μετέφερε στους τηλεθεατές στην Ολλανδία: «Φοβάμαι ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε σε εσάς αργότερα».

Τι καταγγέλλει ο δημοσιογράφος

Τώρα εξήγησε την πλευρά του της ιστορίας στο Twitter και επέμεινε ότι θα συνεχίσει να καλύπτει τους Αγώνες για τον εργοδότη του.

«Λίγο πριν τις 7 το πρωί, ξεκινήσαμε τα γυρίσματα γύρω από το στάδιο. Η αστυνομία μας οδήγησε ευγενικά έξω από την περιοχή που ήταν αποκλεισμένη εκείνη την ώρα. Ακολουθήσαμε τις εντολές τους. Στη συνέχεια αφιερώσαμε λίγο χρόνο για να γυρίσουμε ζωντανά μια τηλεοπτική εκπομπή στο μέρος που μας είχε μόλις παραπέμψει η αστυνομία», έγραψε στο Twitter.

«Ωστόσο, μόλις βγήκαμε στο live, με τράβηξε βίαια από το πλάνο χωρίς καμία προειδοποίηση ένας άνδρας με πολιτικά ρούχα που φορούσε ένα κόκκινο σήμα που έγραφε «Εθελοντής δημόσιας ασφάλειας Την ίδια στιγμή, ένας άλλος άνδρας πήρε την εγκατάσταση φωτός μας. Όταν ρωτήθηκαν, δεν μπορούσαν να πουν τι κάναμε λάθος».

Και πρόσθεσε: «Μπορέσαμε να συνεχίσουμε την ζωντανή μας μετάδοση από ένα πάρκινγκ στη γωνία.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και αρκετοί ξένοι συνάδελφοι, έχουμε παρεμποδιστεί αρκετές φορές από την αστυνομία ενώ αναφέραμε θέματα σχετικά με τους Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ισχυρίστηκε αργότερα ότι το περιστατικό ήταν ένα “μεμονωμένο γεγονός”».

Ωστόσο, ο κ. den Daas είπε ότι ήταν «δύσκολο να δούμε το χθεσινοβραδινό περιστατικό ως μεμονωμένο περιστατικό, όπως ισχυρίζεται η ΔΟΕ, αν και τέτοιες παρεμβολές σπάνια συμβαίνουν σε ζωντανή μετάδοση».

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται ως συνέχεια καταγγελιών αθλητών, ομάδων και παραγόντων για άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Ολυμπιακό Χωριό ή στις εγκαταστάσεις καραντίνας για όσους διαγνωστούν θετικοί με κορονοϊό.