Αν οι προκρίσεις και οι τίτλοι κρίνονταν με βάση την προϊστορία τότε θα έπρεπε να νιώθει πιο σίγουρος ο Ολυμπιακός για συμμετοχή στον τελικό της Ευρωλίγκας που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή (17/5) στη Μαδρίτη, λόγω του πρόσφατου παρελθόντος. Δηλαδή την επικράτηση του στην Κωνσταντινούπολη το 2012 στο τελευταίο ματς της διοργάνωσης εκείνη τη χρονιά με επικό come back, αλλά και την ανέλπιστα άνετη του νίκη στον ημιτελικό του Λονδίνου ένα χρόνο μετά.

Αν έπαιζαν μπάσκετ μόνο τα μπάτζετ τότε θα έπρεπε να νιώθει άνετη η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, λόγω του πολύ ακριβού και συνάμα πολύ ποιοτικού της ρόστερ. Όμως επειδή δεν… πάει έτσι Ας περιμένουν έως την Παρασκευή όταν και θα μονομαχήσουν η ελληνική ομάδα με τη ρώσικη. Προς το παρόν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα δήλωσε ο τεχνικός της «ρώσικης αρκούδας» στην «Αγορά» που προσεγγίζει το ματς με αυτήν τη φιλοσοφία.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε

Είναι ένα Final Four που ό,τι και να γίνει θα έχει μέσα κάτι από Ελλάδα…

«Αν και σε ένα Final Four αυτό που μετράει είναι να κερδίσει η ομαδική προσπάθεια, είναι καλό για το ελληνικό μπάσκετ ότι υπάρχει αντιπροσωπεία από τη χώρα μας σε όλες τις ομάδες».

Το «όχι πάλι ο Ολυμπιακός» ακούγεται όντως στην οικογένεια της ΤΣΣΚΑ;

«Ας μιλήσουμε σοβαρά. Έχουμε ένα Final Four, στο οποίο βρίσκονται τέσσερις ομάδες που δικαίως προκρίθηκαν σε αυτό το τουρνουά. Καθεμία έχει κερδίσει άλλες εξαιρετικές ομάδες για να φτάσει στη Μαδρίτη. Σε κάθε ομάδα αναλογεί ποσοστό 25% για να κερδίσει το τρόπαιο. Το Final Four είναι έτσι δομημένο που ο ημιτελικός είναι, στην ουσία, τελικός. Αν δεν κερδίσεις τον ημιτελικό, γυρνάς σπίτι σου. Ο μικρός τελικός δεν χρειάζεται καν να γίνεται. Οι παραδόσεις δεν παίζουν μπάσκετ… Παίζουν οι παίκτες. Αν θέλεις να μιλήσουμε για την παράδοση, εμείς πηγαίνουμε εκεί ως το μη φαβορί, αφού ο Ολυμπιακός έχει νικήσει σε όλες τις σημαντικές αναμετρήσεις στα Final Four. Επαναλαμβάνω, όμως ότι δεν παίζει η προϊστορία μπάσκετ, παίζει το παρόν».

Τι έχει δώσει ο Δημήτρης Ιτούδης επί θητείας του στην ομάδα, που την κάνει να πηγαίνει διαφορετικά σε αυτό το Final Four; Οι παίκτες σας λένε μια λέξη που εσείς μας μάθατε «motivation» (κίνητρο)… Είναι μόνον αυτό ή υπάρχει και κάτι άλλο;

«Το υψηλό κίνητρο πρέπει να συνδυάζεται με υψηλή συγκέντρωση. Ισχύει για το μπάσκετ, ισχύει για ό,τι κάνεις στη ζωή. Εμείς φτάσαμε έως εδώ με μία αξιόλογη πορεία. Αλλά η πορεία αυτή δεν θα μετρήσει καθόλου αν δεν κατακτήσεις το τρόπαιο. Όπως είναι το τουρνουά αυτό, οι λεπτομέρειες παίζουν μεγάλο ρόλο. Το επαναλαμβάνω συνεχώς, γιατί για μένα, όσο προχωρούν τα χρόνια και εξελίσσεται το μπάσκετ, θα πρέπει να σκεφτούν να κάνουν πλέι οφ, γιατί το μπάσκετ είναι πλέι οφ. Τώρα, όμως, καλούμαστε να παίξουμε σε ένα Final Four, να δούμε το “μομέντουμ”, τι προβληματισμούς θα μας βάλει ο αντίπαλος, τι προβληματισμούς θα βάλουμε εμείς στον αντίπαλο».

Υπάρχει το άγχος του «πρέπει» με βάση το μπάτζετ;

«Ο Ολυμπιακός δεν έχει το άγχος; Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει το άγχος; Το άγχος που είναι θετικό και σε κρατά σε εγρήγορση, το επιζητούμε. Στον αθλητισμό ένα δημιουργικό άγχος δεν είναι ποτέ κακό. Μια χαλάρωση μπορεί να επιφέρει τραγικά αποτελέσματα. Αυτά είναι λόγια. Στο γήπεδο έχεις να κάνεις με τις αγωνιστικές συνθήκες. Μπαίνεις για να παλέψεις».

Ποιος είναι ο νούμερο ένα στόχος του προπονητή όταν σχεδιάζει το παιχνίδι εναντίον του Ολυμπιακού;

«Σε λεπτομέρειες και αναλύσεις δεν θα μπω. Ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ καλά δομημένη ομάδα. Έχει παίξει καλό μπάσκετ φέτος και συνεχίζει να παίζει καλά. Έχει στοιχεία στα οποία δίνει έμφαση, όπως είναι η άμυνα. Έχει δυνατότητες, αλλά έχει και αδυναμίες. Πάνω σε αυτά θα δουλέψουμε».

Σε σχέση με τα προηγούμενα Final Four του Δημήτρη Ιτούδη, αυτό φέρει περισσότερο αίσθηση της ευθύνης;

«Για εμένα δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στο επαγγελματικό κομμάτι και στην προσέγγιση. Είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι με την ΤΣΣΚΑ και τους συνεργάτες μου, τους παίκτες και τη διοίκηση στο Final Four . Το να φτάνεις μέχρι το τέλος είναι μια επιτυχία και για τις τέσσερις ομάδες. Η συνέπεια και η συνέχεια είναι μεγάλη υπόθεση».

Πηγή: sport-fm.gr