Τα παραδείγματα των Γκρεγκ Πόποβιτς και Νικ Νερς, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι προπονητές στους Σαν Αντόνιο Σπερς/ΗΠΑ και Τορόντο Ράπτορς/Καναδά, έφερε ο Ρικ Πιτίνο, κατά τη διάρκεια της media day του Παναθηναϊκού, ενόψει του αυριανού (06/12, 31:30) με τον Ολυμπιακό, για τη 12η αγωνιστική της Euroleague, αναφερόμενος στον δικό του ρόλο ως κόουτς τόσο του «τριφυλλιού» όσο και της εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ Ανδρών.

Παράλληλα, ο Αμερικανός τόνισε ότι για εκείνον δεν υπάρχουν εχθροί και ότι εκείνος σέβεται τον καθένα, όπως και τους «ερυθρόλευκους», ενώ ζήτησε από τον κόσμο να σπρώξει την ομάδα του στη νίκη και παράλληλα με σεβασμό στους φιλοξενούμενους.

«Δεν υπάρχουν εχθροί, γιατί σέβομαι τον καθένα, αλλά είναι ένα μεγάλο ματς. Παίζουμε καλύτερη άμυνα, βελτιωθήκαμε στα ριμπάουντ. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν είναι σίγουρο πως θα είναι πολύ καλή η επίθεση κάθε νύχτα. Ο Ολυμπιακός είναι σαν τον Παναθηναϊκό. Ξεκίνησαν αργά, σιγά σιγά μπήκαν όλοι οι παίκτες. Είναι πολύ δυνατή ομάδα, δυνατή στο backcourt, εξαιρετική στο low-post. Πολύ καλοί στα γκαρντ, ο Σπανούλης παίζει εξαιρετικά. Ο καθένας έχει κάποια στοιχεία που είναι δυνατότερος», είπε αρχικά ο Πιτίνο.

Για το ότι θα είναι προπονητής και στην Εθνική, ο Αμερικανός κόουτς απάντησε: «Ας μην μιλήσουμε την Εθνική για δύο λόγους: πρώτον δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν είμαι διαφορετικός από τον Πόποβιτς, τον Νερς, που είναι στον Καναδά και τους Ράπτορς. Είναι διαφορετικά στη Euroleague και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι δεν έχει να κάνει με το πράσινο ή με το κόκκινο. Έχει να κάνει με το γαλανόλευκο, έχει να κάνει με την Ελλάδα. Τον Ιούνιο θα είμαι ο προπονητής της Εθνικής, που θα προσπαθήσω να την οδηγήσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σέβομαι τον Ολυμπιακό και κάθε ομάδα στην Ελλάδα. Συναντήθηκα με τους δύο παίκτες του Ολυμπιακού. Τον Ιούνιο θα παλέψουμε για την Ελλάδα».

Όσο για το «αιώνιο» ντέρμπι, επισήμανε: «Θα είναι δύσκολο ματς. Αν παίξουμε καλή άμυνα, θα πετύχουμε. Ξέρουμε ότι έχουμε την καλύτερη επίθεση, αλλά επίσης είμαστε χειρότεροι στα ριμπάουντ. Πρέπει τα γκαρντ μας και τα “φτερά” μας να πάνε στο ριμπάουντ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε. Να βοηθούν στα ριμπάουντ τα “3άρια”, τα “2άρια” και οι “άσσοι”. Το πιο σημαντικό γι’ αυτό το ντέρμπι είναι να μην κοιτάς ούτε μπροστά ούτε πίσω. Πρέπει να συγκεντρωθείς σε αυτό το ματς. Ο κόσμος θα πρέπει να φωνάζει για τον Παναθηναϊκό στο ματς, αλλά παράλληλα  πρέπει να δείξουν σεβασμό στον Ολυμπιακό και τον καθένα. Χωρίς σεβασμό στον αντίπαλο, δεν μπορείς να έχει μια σπουδαία κόντρα (rivalry)».