Η συντριβή της Ρεάλ από την Μπαρτσελόνα με σκορ 89 -55 στον ημιτελικό του Σούπερ Κόπα υποχρέωσε την ομάδα του Μεσίνα να βρεθεί από πολύ νωρίς με το ένα πόδι στο κενό.

Οι φωνές της αμφισβήτησης έχουν πάψει πλέον να είναι ψίθυροι, καθώς το 1-8 που μετράει η Ρεάλ απέναντι στην Μπαρτσελόνα τα τελευταία δύο χρόνια, έχει μετατρέψει το τμήμα μπάσκετ της ομάδας της Μαδρίτης σε ντροπή του συλλόγου.

Στην πρωτεύουσα της Ισπανία κατηγορούν τον προπονητή και τους παίκτες ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει το να φοράνε τη φανέλα της Ρεάλ. Λένε ότι μπορείς να χάσεις αλλά όχι έτσι. Λένε πως δεν είναι δυνατόν να σηκώνεις τα χέρια ψηλά και να μην προσπαθείς.

Η ψύχραιμη ανάλυση της αγωνιστικής κατάρρευσης των Μαδριλένων στον ημιτελικό και η ήττα με 34 πόντους διαφορά δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ότι η Μπαρτσελόνα βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από την Ρεάλ.

Η συνοχή της Μπαρτσελόνα

Ο Πασκουάλ, την σεζόν που η Βαρκελώνη φιλοξενεί το φάϊναλ φορ της Ευρωλίγκα, φρόντισε να διατηρήσουν οι Μπλαουγκράνα 11 από τους 12 παίκτες που είχαν πέρυσι στο ρόστερ τους. Εφυγε ο Τρίας και ήρθε στην θέση του ο Πέροβιτς (έφυγαν και οι Μπάρτον, Ραμπασέντα αλλά δεν έπαιζαν ρόλο στην ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.)

Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ο όγκος δουλειάς που έχει κάνει η Μπαρτσελόνα σαν ομάδα είναι ασύγκριτα περισσότερος από εκείνον της Ρεάλ. Η διαφορά των δύο ομάδων βρίσκεται στην συνοχή και στην λειτουργία σαν σύνολο.

Η Ρεάλ παίζει με συνεργασίες δύο παικτών και με δυσκολία μπαίνει τρίτος παίκτης στην φάση. Η Μπαρτσελόνα παίζει με πέντε παίκτες σε κάθε επίθεση. Η κίνηση της ομάδας χωρίς την μπάλα έχει απίστευτη αρμονία και οι αποστάσεις που διατηρούν οι μπασκετμπολίστες είναι τόσο σωστές, ώστε φαίνεται ξεκάθαρα πως οι παίκτες παίζουν χωρίς να σκέφτονται τι έχουν να κάνουν. Απλά αντιδρούν στα ερεθίσματα όλοι μαζί σαν ένας…

Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς του Πασκουάλ είναι να κρατάει τους παίκτες του ενεργοποιημένους στην άμυνα, γι’ αυτό και αν παρατηρήσει κάποιος τις δηλώσεις του μιλάει πάντα για το ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Τα υπόλοιπα έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο.

Τα λάθη της Ρεάλ

Πέρα, λοιπόν, από την πίεση του κόσμου και τα ψυχολογικά θέματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις συνεχόμενες νίκες των Μπλαουγκράνα επί των Μαδριλένων, υπάρχουν τα αντικειμενικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τον Μεσίνα.

Για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε τι έχει συμβεί στην Ρεάλ τους τελευταίους 15 μήνες πρέπει να μετρήσει τα εξής:

Α) Πόσοι έχουν φύγει από την Ρεάλ τον τελευταίο καιρό; Πάρτε μολύβι και χαρτί: Μπούλοκ (Κάχασολ), Λαβρίνοβιτς Ντάριους (Ούλκερ), Καουκένας (Σιένα) Ερβέ (Μπιλμπάο), Ολμποντ (Σκαβολίνι), Ντάσιτς (Γκραν Κανάρια), Χάνσεν, Γιάριτς, Βαν Ντεν Σπίγκελ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ μιλάμε για έντεκα παίκτες!

Β) Πόσοι επιβίωσαν από την περσινή ομάδα; Μόλις επτά παίκτες! Ο Βελίτσκοβιτς, ο Πριτζιόνι, ο Τόμιτς, ο Ρέγιες, ο Βιντάλ, ο Γιουλ και ο Γκαρμπαχόσα

Γ) Πόσα είναι τα νέα πρόσωπα; Εξι! : Φίσερ, Τάκερ, Ροντρίγκεζ, Μίροτιτς, Ακιλάρ, Σουάρεζ,

Εχει σημασία να δούμε και το τι ακριβώς πήρε πέρυσι ο Μεσίνα από τους 16 (!) παίκτες που χρησιμοποίησε:

Βελίτκοβιτς 42 αγώνες – 22.3 λεπτά – 9.9 πόντους
Λαβρίνοβιτς 42 αγώνες – 17.5 λεπτά -9.5 πόντους
Λιουλ 35 αγώνες – 23 λεπτά – 11.5 πόντους
Μπούλοκ 38 αγώνες – 19.4 λεπτά -9.9 πόντους
Πριτζιόνι 41 αγώνες – 17.5 λεπτά -9.5 πόντους
Ρέγιες 28 αγώνες – 19 λεπτά -9.7 πόντους
Καουκένας 29 αγώνες – 18.4 λεπτά -8.3 πόντους
Γκαρμπαχόσα 39 αγώνες – 19.4 λεπτά -6.3 πόντους
Τόμιτς 24αγώνες – 21.8 λεπτά -8.5 πόντους
Γιάριτς 28 αγώνες – 20.3 λεπτά -5.9 πόντους
Χανσεν 21 αγώνες – 19.9 λεπτά -7.5 πόντους
Βιντάλ 35 αγώνες – 12.5 λεπτά -2.6 πόντους
Ολμοντ 7 αγώνες – 15.4 λεπτά -3.5 πόντους
Ντάσιτς 7 αγώνες – 7.4 λεπτά -2.4 πόντους
Ερβελ 7 αγώνες – 11.4 λεπτά -1.9 πόντους
Βαν Ντεν Σπίγκελ 8 αγώνες – 4.3 λεπτά -1.1 πόντους

Είναι φανερό από την ανάγνωση και μόνο του πόσοι παίκτες χρησιμοποιήθηκαν, πόσο χρόνο έπαιξαν και το σκοράρισμα τους ότι ο Μεσίνα δεν κατέληξε ποτέ σε ένα βασικό σχήμα. Ψαχνόταν όλη την σεζόν, έδωσε ευκαιρίες σε πολλούς παίκτες και το αποτέλεσμα δεν ήταν τέτοιο που να τον πείσει ότι έπρεπε να εμπιστευτεί κάποιους αθλητές περισσότερο. Όταν έχουν έντεκα παίκτες μέσο όρο από έξι μέχρι έντεκα πόντους και από 17 μέχρι 23 λεπτά συμμετοχή, τότε κανένας δεν ξέρει τον ρόλο του. Ολοι κάνουν λίγο από όλα και το αποτέλεσμα είναι μια σαλάτα με λίγο από όλα…

Οικονομική κρίση

Μια άλλη παράμετρος είναι το οικονομικό: Το …ανήσυχο πνεύμα του Μεσίνα και η διάθεση της διοίκησης της Ρεάλ για να φέρει τρόπαια στην Μαδρίτη έφτασε πέρυσι το μπάτζετ κοντά στα 40 εκ ευρώ! Φέτος, όμως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. H οικονομική κρίση αλλά και οι ζημιές ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ από την περσινή χρήση αναγκάζουν τη Ρεάλ υποχρεώσει όλους όσους δουλεύουν για την ομάδα μπάσκετ να δεχθούν μειώσεις στις αμοιβές τους. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική του συλλόγου, την οποία χάραξε Φλορεντίνο Πέρεθ, ο πρόεδρος της Ρεάλ, κανένας παίκτης δεν θα πάρει περισσότερα από 1,5 εκ ευρώ το χρόνο. Οι περικοπές για κάποιους μπασκετμπολίστες ξεπερνούν το 33%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ρέγιες. Το συμβόλαιό του προέβλεπε ετήσιες αποδοχές 2 εκ ευρώ αλλά μετά την αλλαγή των δεδομένων ο παίκτης θα εισπράξει 1.4 εκ ευρώ. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ από την πλευρά του είχε συμφωνήσει αρχικά να εισπράξει 1.7 εκ ευρώ αλλά τελικά έπεσε στο 1.4 εκ ευρώ.

Τι γίνεται τώρα

Η Ρεάλ είναι μεγάλη ομάδα και αποφεύγει τις βεβιασμένες αποφάσεις, άρα ο Έτορε Μεσίνα δεν κινδυνεύει. Οσοι προβληματισμένοι κι αν είναι οι διοικούντες δεν αντιδρούν πανικόβλητοι διότι ξέρουν ότι αν προβούν σε αλλαγές αυτή την χρονική στιγμή, είναι σα να παραδέχονται ότι η σεζόν 2010-2011 είναι χαμένη.

Την στιγμή που απέναντι τους βρίσκεται μια υπερομάδα θα ήταν εγκληματικό λάθος το να μην μείνουν ενωμένοι και να μην συνεχίσουν την δουλειά από το σημείο που βρίσκονται. Πιθανή αλλαγή προπονητού θα σήμαινε έναρξη από το σημείο μηδέν και ακόμη πιο εύκολη δουλειά για την Μπαρτσελόνα.

Η Ρεάλ έχασε πολύ χρόνο ψάχνοντας ένα σωτήρα που θα έβαζε 40 πόντους κάθε βράδυ, έτσι ώστε να νικήσει την Μπαρτσελόνα με τον εύκολο τρόπο. Ο Μεσίνα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο κάνοντας πειράματα. Στο τελευταίο ματς με την Μπάρτσα ξεκίνησε πάλι το παιχνίδι με τον Βελίτσκοβιτς στο τρία, τον Ρέγιες στο τέσσερα και τον Τόμιτς. Αυτό το σχήμα έχει αποτύχει και στο παρελθόν, απέτυχε και τώρα, αλλά ο Ιταλός επιμένει στα ίδια…

Το πιστόλι στον κρόταφο

Είναι κοινό μυστικό ότι οι ομάδες που μένουν στην ιστορία, οι δυναστείες, δεν φτιάχνονται από την μια στιγμή στην άλλη. Χτίζονται μέρα με τη μέρα, μαθαίνοντας από τα λάθη (όχι μόνο τα δικά σου, αλλά και των άλλων), δουλεύοντας σκληρά και με συνέπεια.

Ό,τι και να λέει ο καθένας – όπως για παράδειγμα η στήριξη που προσφέρει η διοίκηση της Ρεάλ στον προπονητή της- η πραγματικότητα είναι μία :Το πιστόλι βρίσκεται στον κρόταφο του Μεσίνα. Η εξευτελιστική ήττα από την Μπαρτσελόνα, ασφαλώς και μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την Ρεάλ. Για την ακρίβεια η μετατροπή του διασυρμού σε κίνητρο είναι πλέον ο στόχος του εξαιρετικού Ιταλού τεχνικού. Το ζήτημα για την ομάδα του πλέον είναι να μείνει ενωμένη και να μην δείχνει ο ένας τον άλλο στην προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες. Αν μείνουν μαζί, αν τα δίνουν όλα σε κάθε ματς, ακόμη και αν δεν νικήσουν τελικά την Μπαρτσελόνα, θα κερδίσουν κάτι εξίσου σημαντικό: Οι φίλοι τους, όλοι όσοι τους υποστηρίζουν, δεν θα ντρέπονται για ότι συμβαίνει πάνω στο παρκέ…

Πηγή:gazzetta.gr