Μπορεί οι επιδόσεις του στο δίσκο και το ακόντιο να μην ήταν οι αναμενόμενες, ωστόσο ο Πασχάλης Σταθελάκος αποδείχθηκε συνεπής για ακόμη μία φορά στο… ραντεβού που είχε με τις παγκόσμιες επιδόσεις!

Ο αθλητής της Ειδικής Ολυμπιάδας, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου ΑμεΑ στην πόλη Σταντσκανάλ της Ολλανδίας, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαίρα κατηγορίας 40, αφού κατάφερε στην πέμπτη βολή να «σπάσει» το φράγμα των 13 μέτρων.

Με βολή στα 13.01 μέτρα όχι μόνο κατέρριψε το ρεκόρ κόσμου που κατείχε ο ίδιος από το πανελλήνιο πρωτάθλημα του ΟΑΚΑ στις αρχές Ιουνίου (12.60μ.), αλλά είναι πλέον και το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο αθλητής από τη Λαμία, ο οποίος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με συνολικό απολογισμό ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο, είχε ακόμη μία έγκυρη βολή -την τέταρτη- στα 12 μέτρα και 24 εκατοστά.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Μαρία Σταματουλά με την πρώτη κιόλας βολή στο αγώνισμα της κορίνας (κατ. 32) σημείωσε νέο ρεκόρ Ευρώπης με επίδοση 17 μέτρα και 43 εκατοστά.