Συνταγματική η αφαίρεση της «θρησκευτικής συνείδησης» από την αποστολή του υπουργείου Παιδείας

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την αίτηση ακύρωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
18:04
12/02/2020
Συνταγματική η αφαίρεση της «θρησκευτικής συνείδησης» από την αποστολή του υπουργείου Παιδείας
24
loading

Τη συνταγματική «σφραγίδα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έλαβε η αφαίρεση από την αποστολή του υπουργείου Παιδείας της «ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης» επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν (210/2020) την αίτηση ακύρωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ εκτιμάται ότι την ίδια τύχη θα έχουν και οι ανάλογες προσφυγές που έχουν καταθέσει άλλοι εκκλησιαστικοί φορείς και γονείς ζητώντας την ακύρωση του νέου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 18/2018) κατά το σκέλος που αφορά στην επίμαχη αποστολή του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  έκρινε, μεταξύ  άλλων, ότι «με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 του Συντάγματος κατοχυρώνεται, μεταξύ άλλων, και η αυτοδιοίκηση της Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει την εξουσία της ν' αποφασίζει για τις υποθέσεις της με δικά της όργανα, τα οποία συγκροτούνται όπως ο νόμος ορίζει και να διοικείται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας και την απ' αυτή προερχόμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, η εξουσία αυτή της Εκκλησίας ασκείται εντός των πλαισίων των γενικών κανόνων που θεσπίζει ελεύθερα ο νομοθέτης, ο οποίος μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει και μέχρι τη θεμελιώδη μεταβολή βασικών διοικητικών θεσμών που έχουν καθιερωθεί πάγια στην οργάνωση και λειτουργία της Εκκλησίας».

Επίσης, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η διατύπωση της αποστολής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, στον Οργανισμό του (π.δ. 18/2018) «δεν αντίκειται ούτε στο άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος, ούτε στην εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 54 του ν. 4178/2013. Και τούτο, διότι οι βασικοί σκοποί της παιδείας καθορίζονται από συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις (άρθρο 16 παρ. 2 Συντ. και άρθρα 1, 4, 5 και 6 ν. 1566/1985), κατά το μέρος δε που οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται ή μη στο οργανωτικό διάταγμα του υπουργείου στερούνται αυτοτελών κανονιστικών συνεπειών».

Συνεπώς, αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας, «το γεγονός ότι καθορίζεται ως αποστολή του υπουργείου η ανάπτυξη και συνεχής αναβάθμιση της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης, την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της λατρείας, τη διαμόρφωση ελεύθερων, ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών κ.λπ., χωρίς να αναφέρεται ρητώς η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, αλλά η προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως άλλωστε δεν αναφέρεται κατά γράμμα ούτε η επαγγελματική αγωγή των Ελλήνων ή η διάπλασή τους σε υπεύθυνους πολίτες, δεν έχει την έννοια ότι οι σκοποί αυτοί παύουν να αποτελούν σκοπούς της παιδείας κατά παράβαση του Συντάγματος».

Κατά τη συγκλίνουσα γνώμη της Προέδρου του Δικαστηρίου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, (σ.σ. πριν την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας)  δύο αντιπροέδρων και τεσσάρων συμβούλων Επικρατείας, «από τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος συνάγεται ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει ως σκοπό την διάπλαση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, καθώς και, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων, όπως η τελευταία νοηματοδοτείται και από τη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 13, με την οποία καθιερώνεται το απαραβίαστο της ελευθερίας της».

Και ενόψει αυτών, προσθέτουν το άρθρο 1 του επίμαχου Οργανισμού, στο οποίο αναφέρει ότι το υπουργείο Εθνικής Παιδείας,   έχει ως αποστολή, μεταξύ των άλλων σκοπών του, «την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όχι μόνον δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και τον εξουσιοδοτικό νόμο, αλλ’  αντιθέτως, αποδίδει με τον πληρέστερο τρόπο το περιεχόμενο των παραπάνω διατάξεων των άρθρων 13 παρ.1 και 16 παρ.2 του Συντάγματος και 54 του ν. 4178/2013».

Μειοψηφία κατέγραψαν έξι σύμβουλοι Επικρατείας και δύο πάρεδροι (σ.σ. χωρίς δικαίωμα ψήφου) οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ακύρωσης του π.δ. 18/2018 στο σκέλος που δεν περιλαμβάνεται η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» των Ελλήνων στην διάταξη περί της αποστολής του υπουργείου. Σύμφωνα με την μειοψηφούσα άποψη ο νόμος 4178/2013  «επιβάλλει την αναγραφή στους Οργανισμούς των υπουργείων της αποστολής τους, όπως αυτή προκύπτει (και, κατά μείζονα λόγο, όπως αυτή προβλέπεται ρητώς) από τις σχετικές νομοθετικές και συνταγματικές διατάξεις, χωρίς να επιτρέπει αποκλίσεις».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar A.M.

  Εδώ σας έχουν αφαιρέσει την Εθνική συνείδηση, στην Θρησκευτική θα κολλήσουν? Έξαλλου, τα θύματα είστε εσείς και τα παιδιά σας, όχι αυτοί. Τσουβάλιασμα γενικό και ρευστοποίηση του \'\'δημοκρατικού\'\' γκέτο σας από την ίδια την ολιγαρχία σας, ενώ εσείς κοιμάστε. Ναρκωμένοι, με μικροπαροχές κεφαλαίου πενιχρού (απλά για να λέτε ότι τρώτε και εσείς στο φτωχό μυαλό σας) ενώ εκείνοι κερδίζουν εκατ. από την αποδόμηση μαζικοποιηση γενίκευση και αποχρωματισμό της πατρίδας σας και του Έθνους σας βυθίζοντας σας στην λήθη διαφημίζοντας σαν προϊόν την ιστορία σας και παραμερίζοντας τις θυσίες των προγόνων σας για πραγματική ελευθερία.
  Σκλάβοι ολιγαρχιών στο όνομα της σάπιας \'\'δημοκρατίας\'\' σας.
  Τώρα, συνεχίστε τον ύπνο σας...

 2. avatar Αθεοταλιμπάν και αιρετικοί χέρι χέρι…

  Μια από τα ίδια θα καταφέρετε όπως εδώ και 2000 χρόνια. Με τον Θεό όποιος τα έβαλε, πάντοτε έχασε.

  1. avatar Αφήστε με

   Αν υπήρχε ενα τρελοκομείο στήν Ιερουσαλήμ τότε,ο κόσμος θα ηταν καλύτερα σήμερα.

   1. avatar Σταματα την ιδια

    αηδία συνέχεια...καταντάει κουραστική...

    1. avatar Αλλος

     Αν κουράστηκες,μπορείς να ξαπλώσεις.

 3. avatar τη γλυτώσαμε τη μπούργκα

  για φέτος

 4. avatar 667

  Καταργήστε τα θρησκευτικά στα σχολεία,γελάει όλη η Ευρώπη.

  1. avatar Δεν ειμαστε Ευρωπη

   Είμαστε Ελλάδα. Αν δεν σου αρέσει η Ελλάδα Ξεκουμπιδια και πήγαινε εκεί που συμφωνείς.

   1. avatar Ήρθαν τα ήμερα να διώξουν τα άγρια

    Να ξεκουμπιστείς εσύ από την Ελλάδα με τη νοοτροπία που έχεις. [...]

   2. avatar audioware

    ΟΥΓΚ!!!

    1. avatar Ναι

     ακριβως αυτο και μονο για αυτο εισαι ικανος

 5. avatar Ch18:28-1

  Ενώπιον του Θεού Ιησού Χριστου Άγιο Πνεύμα =1 Πρόσωπο, ο άνθρωπος χωρίζεται σε Δύο Κατηγορίες. Ο Πιστός άνθρωπος ο οποίος έχει γνωρίσει, το Θέλημα Του Θεού, με επίγνωση, και στον Άπιστο άνθρωπο, ο οποίος δεν θέλει να γνωρίσει, το θέλημα Του Θεού, και Αναπαύεται, στο όνομα που του έχουν δώσει, οι διαφορες θρησκείες. Ο Θεός γνωρίζει τα βάθη, της καρδιας του κάθε ανθρώπου, αν τον θέλει η όχι. Οι ταμπελες δεν ωφελούν σε τίποτα.

  1. avatar Σκέτος

   Ξέρεις τι είναι η \"θρησκευτική ψύχωση\";

   1. avatar Το να καθεσαι

    Και να ασχολείσαι με κάτι που δεν πιστεύεις, όπως εσύ για παράδειγμα.

  2. avatar 667

   Μη χειρότερα!

 6. avatar Greek American

  Ε όχι συνταγματική... Σακελλαροπουλική. Και αυτό είναι μόνο η αρχή της αθεότητας.

  1. avatar Αλλος

   Χωρίς θρησκεία δεν είσαι καλός ανθρωπος,είσαι..καλύτερος.

   1. avatar Ο Νιτσε

    διαφωνεί. Το ίδιο και μερικά ακόμα δις στον πλανήτη.Οπότε πάρε ένα ζεστό μπάνιο και ξανασκέψου το.

    1. avatar Αφήστε με

     Απλά επαναλαμβάνεις τα \"επιχειρήματα\" των τζιχαντιστών.

     1. avatar Διαφορα αποψεων

      Ένας εκ των δυο κάνει ένα τραγικό λάθος.Θα το μάθουμε στο τέλος.see ya.

     2. avatar Αφήστε με

      Να είσαι ευγνώμων που έχεις ζωή και εγκατέλειψε την μάταιη και αλαζονική επιθυμία για μια δεύτερη.

     3. avatar Οπως ειπα

      Ένας εκ των δυο κάνει ένα τραγικό λάθος.Θα το μάθουμε στο τέλος...

     4. avatar Αφήστε με

      Εγώ κάνω σίγουρα λάθος:
      \"Το να συζητώ με κάποιον που εχει αποκηρύξει τη χρήση της λογικής,είναι σαν να δίνω φάρμακα σε πεθαμένο\".

     5. avatar Συνεχα το δρομο σου

      Και εγώ το δικό μου.Το αν κάνεις λάθος, το ξέρεις εσύ φίλε.Εγώ είμαι οκ.Άντε και καλό δρόμο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει