Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, από τον οικονομικό εισαγγελέα, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με αφορμή την επιστολή του επίτροπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, στην οποία καταγγέλλει τη δράση  συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) για περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και για οικονομική αφαίμαξη  μεταναστών και προσφύγων.

Την επίμαχη επιστολή προσκόμισε στην ανώτατη εισαγγελική λειτουργό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ο οποίος έφτασε στον Άρειο Πάγο συνοδευόμενος από δυο αλλοδαπούς, εκπροσώπους της ΜΚΟ που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα πρόσωπα έκαναν γνωστό πως επιθυμούν να συμβάλουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης δίνοντας στη δικαιοσύνη όσα στοιχεία έχουν στη διάθεση τους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι προσκόμισε την επιστολή του κ. Στυλιανίδη στη μόνη αρμόδια που είναι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αναφερόμενος στην επιστολή που φέρεται ότι απέστειλε προς τον Γερμανό ομόλογό του, στην οποία κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην διαδικασία επανένταξης, μετεγκατάστασης και επανασύνδεση προσφυγικών οικογενειών από την πλευρά των Γερμανικών αρχών, ο κ. Μουσάλας επιβεβαίωσε ότι πράγματι απέστειλε την επιστολή, την οποία «βάφτισε» μήνυμα προς την Γερμανία για την επιβράδυνση της μεταστέγασης και επανασύνδεση οικογενειών.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες. Θα ήταν εύκολο για εμάς να καταγγέλλουμε. Όμως δεν καταγγέλλουμε, έχουμε διαλέξει την διπλωματική διαχείριση που είναι δύσκολη. Παλεύουμε με όλους τους τρόπους που έχουμε. Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία βάσει νόμου, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στους πρόσφυγες» τόνισε ο υπουργός ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ζητήσει παράταση του χρόνου για τις μεταστεγάσεις των προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός προσκόμισε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λίστα με τα κέντρα φιλοξενίας στα οποία δραστηριοποιούνται οι ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η καταγγελλόμενη.