Τουλάχιστον δύο περιστατικά βίας –κατά μέσο όρο- καταγράφονται ημερησίως από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με «πρωταγωνιστές» ανήλικους, είτε το κίνητρο είναι η ληστεία είτε η… επίδειξη δύναμης! Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2022, με το γεγονός ότι στα περιστατικά αυτά εμπλέκονται και πολλά παιδιά κάτω των 14 ετών να είναι ιδιαίτερα αρνητικό σημάδι.

Τη χρονιά που μας πέρασε η ΓΑΔΑ σχημάτισε 79 δικογραφίες για απλές σωματικές βλάβες από 133 ανήλικους δράστες, 32 για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από 68 ανήλικους δράστες και 3 για σωματικές βλάβες κατά αδυνάμων ατόμων από 10 ανήλικους δράστες. Μάλιστα από τα 211 παιδιά που εμπλέκονται σε αυτά τα περιστατικά τα 51 είναι ηλικίας από 8 έως 14 ετών, δείγμα του πόσο πολύ έχει πέσει ο ηλικιακός μέσος όρους που αγόρια και κορίτσια (σ.σ. 15 συνολικά στον αριθμό) απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής για σωματικές βλάβες.

Κάνοντας χρήση σωματικής βίας και πολλές φορές χρησιμοποιώντας ακόμη και μαχαίρια, ανήλικοι σε συμμορίες των 3-4 ή και περισσοτέρων ατόμων «χτύπησαν» πολλές φορές μέσα στο 2022. Για 124 υποθέσεις κλοπών τη χρονιά που μας πέρασε οι Αρχές ασχολήθηκαν με 167 ανήλικους δράστες, ενώ είχαμε και 61 περιστατικά ληστείας με 114 δράστες. Την ΕΛ.ΑΣ. –σε επίπεδο Αττικής πάντα- απασχόλησαν και 11 περιστατικά φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από 24 δράστες, ενώ είχαμε και 18 περιπτώσεις απόπειρας ληστείας – κλοπής από 39 ανηλίκους. Κάτι που τρομάζει σε αυτά τα στατικά στοιχεία είναι ότι στις περιπτώσεις ληστείας, από τους 114 δράστες οι 31 δεν είχαν συμπληρώσει τα 14 έτη, ενώ σε ότι αφορά τις κλοπές ηλικία μεταξύ 8 και 14 ετών είχαν 46 από τους 167 δράστες.

Ειδικοί νόμοι

Αρκετές ποινικές δικογραφίες σχηματίστηκαν και για αδικήματα που υπόκεινται ειδικούς νόμους και συγκεκριμένα περί όπλων και ναρκωτικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2022, οι υπηρεσίες της ΓΑΔΑ ασχολήθηκαν με 81 περιπτώσεις κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών από 90 ανήλικους δράστες, ενώ είχαμε και 102 περιπτώσεις για όπλα (σ.σ. αφορά και μαχαίρια, ρόπαλα, γκλομπ κ.ά.) με 117 δράστες. Μάλιστα, σχηματίστηκαν και 41 δικογραφίες για παραβάσεις τους ΚΟΚ (σ.σ. οδήγηση χωρίς δίπλωμα η βασική κατηγορία) για ισάριθμους δράστες, εκ των οποίων οι 2 μικρότεροι των 14 ετών.

Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις ανήλικης παραβατικότητας έχουν να κάνουν με παιδιά που δεν στοχεύουν μόνο στο να κλέψουν ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα πορτοφόλι, αλλά να κάνουν «επίδειξη δύναμης». Δεν είναι τυχαίο ότι ιδίως τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική αύξηση στις συμμορίες ανηλίκων, που όχι απλά «χτυπούν» αλλά σπεύδουν να… διαφημίσουν τα κατορθώματα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είτε πρόκειται για τη λεία τους, είτε πρόκειται για τη… δράση τους, με κάποιον ξυλοδαρμό.

Η εγκληματικότητα των ανηλίκων στην Αττική το 2022

ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΡΑΣΤΕΣ
Εγκλήματα κατά ζωής 2 3
Σωματικές βλάβες 114 211
Εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας 217 349
Περί ναρκωτικών 81 90
Περί όπλων 102 117
ΚΟΚ 41 41
  • Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.