Έξαρση των εγκληματικών πράξεων με… οπαδικό κίνητρο (σ.σ. ή υπ’ αυτόν τον μανδύα) καταγράφεται την τελευταία διετία από την ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα μετά την περίοδο του μακρού lockdown του 2020, λόγω του κορονοϊού.

Η επίθεση με μασούρι δυναμίτιδας τα ξημερώματα της Πέμπτης (12/1) σε σύνδεσμο οπαδών του Παναθηναϊκού στην οδό Αναβρύτων στο Μαρούσι, ήταν ίσως το πιο κραυγαλέο περιστατικό των τελευταίων ετών και ξύπνησε μνήμες από μία αντίστοιχη βομβιστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2013, πάλι σε «πράσινο» σύνδεσμο, στα Πετράλωνα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η ΓΑΔΑ ανακοίνωσε ότι πέρασε χειροπέδες σε έναν 23χρονο στην περιοχή της Κηφισιάς, ο οποίος -μαζί με ακόμη τουλάχιστον τέσσερα άτομα που αναζητούνται- βγήκε «σαφάρι» στη Νίκαια για τον εντοπισμό και τον… ξυλοδαρμό οπαδών αντίπαλης ομάδας.

Το συγκεκριμένο «σαφάρι» ολοκληρώθηκε με δύο επιθέσεις που -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- είχαν οπαδικό κίνητρο, χτυπώντας αρχικά έναν 29χρονο ακόμη και με καρέκλα στο κεφάλι, ενώ στο τέλος τον λήστεψαν κιόλας. Λίγη ώρα αργότερα, θύμα επίθεσης έπεσε ένας 37χρονος τον οποίο όχι μόνο χτύπησαν, αλλά τραυμάτισαν και με αιχμηρό αντικείμενο στην ωμοπλάτη. Και στις δύο περιπτώσεις, το… ξύλο ξεκίνησε πριν καλά – καλά προλάβουν τα θύματα να απαντήσουν στην ερώτηση «τι ομάδα είσαι ρε;».

Φυσικά, αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που οι αστυνομικές Αρχές καταγράφουν κάποιο «σαφάρι» για τον εντοπισμό οπαδών αντίπαλης ομάδας. Από μία τέτοια… αναζήτηση, άλλωστε, οδηγηθήκαμε τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022 στην τραγωδία με την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, από χούλιγκαν υπό τον μανδύα των οπαδών του ΠΑΟΚ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για μερικές εβδομάδες, υπήρξε μία κάποια «ανακωχή», χωρίς κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό οπαδικής βίας μετά το θανατηφόρο χτύπημα με δρεπάνι (!!!) στη μηριαία αρτηρία του αδικοχαμένου φοιτητή και φιλάθλου του Άρη.

Κλείσιμο συνδέσμων

Η δολοφονία του Άλκη Καμπάνου που σόκαρε το πανελλήνιο, προκάλεσε μία σειρά κυβερνητικών αποφάσεων ως «απάντηση» στην έξαρση της οπαδικής βίας, με κορυφαία εξ’ αυτών το «λουκέτο» στους συνδέσμους οπαδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κτίριο που στεγάζονταν ο σύνδεσμος οπαδών του Παναθηναϊκού στο Μαρούσι είχε να… ανοίξει τις πόρτες του σχεδόν ένα χρόνο, αλλά παρ’ όλα αυτά αποτέλεσε στόχο επίθεσης με δυναμίτιδα. Έμπειροι αστυνομικοί, πάντως, σχολιάζουν ότι «μπορεί πλέον να μην έχουν επιθέσεις με στόχο συνδέσμους οπαδών, έχουμε όμως όλο και περισσότερα περιστατικά βίας σε πλατείες και γειτονιές».

Όλο και πιο συχνά δε καταγράφονται «σαφάρι» (σ.σ. όπως αυτό της Νίκαιας που προαναφέραμε) με στόχο την «υποταγή» των αντίπαλων οπαδών, με χρήση βίας που πραγματικά σοκάρει. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά επιθέσεων με ρόπαλα, με φαλτσέτες, με σιδερογροθιές κ.ά. «όπλα», με τους δράστες να αδιαφορούν για τις συνέπειες στα θύματα τους. Για να καταλάβει κανείς πόσο… εκτός ελέγχου είναι το φαινόμενο της οπαδικής βίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, στους χώρους της 86ης ΔΕΘ, οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Άρη βρήκαν ευκαιρία να… πλακωθούν στο ξύλο, ενώ υπάρχει αναφορά και για απειλή χρήσης μαχαιριού!

Οι χούλιγκαν των ομάδων δεν φαίνονται πλέον να πτοούνται ούτε απ’ το γεγονός ότι στα γήπεδα υπάρχουν κάμερες ασφαλείας που τους καταγράφουν, ούτε καν ότι για κάθε επεισόδιο τιμωρείται η… αγαπημένη (σ.σ. υποτίθεται) τους ομάδα. Προ ημερών, άλλωστε, είδαμε το γήπεδο του Περιστερίου να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε οπαδούς του Ατρομήτου και του Ιωνικού, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να σταματάνε το ξύλο μόνο μετά την επέμβαση της Αστυνομίας. Ίσως, βέβαια, να πήραν ως παράδειγμα τον τελικού του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, όταν τον Μάιο του 2022 οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, έλυσαν τις… διαφορές τους στις εξέδρες του ΟΑΚΑ με τον… πατροπαράδοτο τρόπο.

Πυροβολισμοί

Υπάρχουν, δυστυχώς, περιπτώσεις που αυτές οι… διαφορές δεν λύνονται με ξύλο, ούτε καν με στιλέτα, οπότε τότε… βγαίνουν τα όπλα. Κάτι τέτοιο συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2021 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με θύμα έναν 32χρονο άνδρα, που του έστησαν ενέδρα και τον πυροβόλησαν, με την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά τελικά σε τέσσερις συλλήψεις. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, από την πρώτη στιγμή πηγές της Αστυνομίας είχαν κάνει λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ χούλιγκαν που ανήκουν στο οπαδικό κίνημα της ίδιας ομάδας. Αρκετούς μήνες αργότερα κι ενώ εκδικάζονταν στο Πρωτοδικείο της οδού Λουκάρεως η συγκεκριμένη υπόθεση, έπεσε και… ξύλο ανάμεσα σε οπαδούς της ίδιας ομάδας που όμως έχουν προσωπικές διαφορές.

Αυτό που προβληματίζει ακόμη περισσότερο τις Αρχές, είναι ότι αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των ανήλικων που συλλαμβάνονται για εμπλοκή σε περιστατικά οπαδικής βίας, με κάποιους δε απ’ αυτούς να… «οπλοφορούν» με στιλέτα και πτυσσόμενα γκλοπ. Αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των ανήλικων που δέχονται επιθέσεις με… οπαδικό κίνητρο, όπως συνέβη τον Νοέμβριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη με θύμα έναν 16χρονο παίκτη της ομάδας Εφήβων του ΠΑΟΚ.

Όσα διαβάστε στις παραπάνω γραμμές, είναι μερικά μόνο (σ.σ. για την ακρίβεια ελάχιστα) από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί ΜΟΝΟ την τελευταία διετία. Η βία στον οπαδικό χώρο είναι κάτι που μας απασχολεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες, άλλοτε πιο έντονα άλλοτε πιο χαλαρά, ανάλογα τη χρονική συγκυρία. Το σίγουρο είναι πως εάν θέλουμε τα φαινόμενο να εκλείψει (σ.σ. φαντάζει ουτοπικό) θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα ή για να ακριβολογούμε, αυτοί που κρατάνε τις τύχης των αθλημάτων και των ομάδων στα χέρια τους να «σπάσουν αυγά»…