Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η κατάθεση της εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου στην υπόθεση με κεντρικά πρόσωπα τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Η εισαγγελική λειτουργός δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η στενή φιλική και οικογενειακή σχέση που, όπως υποστηρίζει, είχαν μεταξύ τους αλλά και η οικειότητα που μοιράζονταν. «Υπουργάκο, με αποκαλούσατε…» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απευθυνόμενος στην Ελένη Ράικου η οποία με τη σειρά της απάντησε: «Ποτέ δεν τον έλεγα έτσι. Ούτε επίτιμο, ούτε Υπουργάκο. Ρασπούτιν σας έλεγα…».

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις που συμμετείχαν οι άλλοτε συνάδελφοι και συνεργάτες αλλά και τα δώρα που αντάλλασαν βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός ιδιότυπου πινγκ πονγκ ερωτήσεων και απαντήσεων που έκαναν την πρόεδρο  να σχολιάσει: «Μην πούμε όλη την ιστορία της ζωής σας».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχική του τοποθέτηση σημείωσε ότι θα μπορούσε να υποβάλλει «εκατοντάδες ή και χιλιάδες ερωτήσεις» προκειμένου «να αναδειχθούν οι  αντιφάσεις». «Είμαι επιεικής με τη λέξη «αντιφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «κανείς λογικός άνθρωπος μπορεί να δεχθεί τα όσα λέει ότι δεν είναι ψεύδη».

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Με αποκαλούσατε Δημήτρη και εγώ Ελένη; Ερωτώ, είναι σύνηθες τον αρχαιότερο εισαγγελέα να τον αποκαλεί με το μικρό όνομα;

Ε.Ράικου: Υπηρετούσαμε στο ίδιο γραφείο.

Δ.Παπαγγελόπουλος: Ξέρετε πως με αποκαλεί η κα Τουλουπάκη, την οποία διασύρατε; «Κύριε Εισαγγελέα»,  ούτε καν Υπουργό.

Ε.Ράικου: Ήμασταν στο ίδιο γραφείο… 

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε βραδινές εξόδους και γεύματα  που , όπως είπε , μοιράστηκε με την μάρτυρα.

Δ.Παπαγγελόπουλος: Είπατε ότι έχουμε βγει 2-3 φορές μαζί με συναδέλφους. Έχετε έρθει στο σπίτι μου;

Ε.Ράικου: Ναι, μία φορά και εσείς μία με τους συζύγους μας.

Πρόεδρος: Δεν θυμάμαι να μας το έχετε πει αυτό.

Ε.Ράικου: Είπα στην κατάθεσή μου «εκτός γραφείου».

Δ.Παπαγγελόπουλος: Έχουμε βγει οι τέσσερις μας με τους συζύγους μας σε ρεστοράν;

Ε.Ράικου: Όχι, ποτέ.

Δ.Παπαγγελόπουλος: Στον Κουρσάρο δεν έχουμε φάει;

Ε.Ράικου: Όχι ποτέ.

Δ.Παπαγγελόπουλος: Στον Νόστο στην Ηλιούπολη;

Ε.Ράικου: Όχι ποτέ.

Δ.Παπαγγελόπουλος: Με πήγατε σε δύο ταβέρνες κοντά στη λεωφόρο Πεντέλης σε ταβέρνες;

Ε.Ράικου: Όχι ποτέ

Δ.Παπαγγελόπουλος: Θα φέρω και μάρτυρες.

Δ.Παπαγγελόπουλος: Σε μια βάφτιση;

Ε.Ράικου: Ναι. Σας είχα προσκαλέσει όταν ήσασταν προϊστάμενός μου.

Δ.Παπαγγελόπουλος: Που με είχατε βάλει στο ίδιο τραπέζι με το κ.Τραγάκη και εγώ διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήθελα σχέσεις με πολιτικούς; Εσείς που λέτε ότι δεν έχετε σχέσεις με πολιτικούς.

Ε.Ράικου: Η βάφτιση ήταν της αδελφής μου και ο κ.Τραγάκης ήταν φίλος του πατέρα μου.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και σε μια χορεύτρια οριεντάλ. «Να μην με αναγκάσει κα Πρόεδρε να της θυμίσω τη χορεύτρια οριεντάλ, που ήταν κακόγουστο θέαμα, της το είπα και σηκώθηκα και έφυγα…».  «Αυτό ουδόλως ενδιαφέρει κανέναν…» ήταν το σχόλιο της προέδρου ενώ ο κατηγορούμενος συνέχισε απευθυνόμενος στη μάρτυρα.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Επίτιμο με αποκαλούσατε;

Ε. Ράικου: Όχι ποτέ

Δ. Παπαγγελόπουλος: Υπουργάκο;

Ε.Ράικου: Όχι.. Ρασπούτιν μόνο σας έλεγα.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Σε μένα;

Ε. Ράικου: Όχι σε εσάς, σε άλλους.

«Αυτή τη γραβάτα που φοράω; Επίτηδες την έβαλα»

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων βρέθηκε και η …γραβάτα που φορούσε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν δώρο της εισαγγελικής λειτουργού.  «Όταν επιστρέφατε από ταξίδια στο εξωτερικό μου φέρνατε δώρα;» ήταν η ερώτηση του με την κ. Ράικου να απαντά με κατηγορηματικό τρόπο: «Όχι ποτέ».

«Αυτή τη γραβάτα που φοράω; Επίτηδες την έβαλα» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δείχνοντας την γραβάτα του.  «Είναι ντροπή…» ήταν η αντίδραση της κ. Ράικου .

Πρόεδρος: Είναι σοβαρά τώρα αυτά;

Ε.Ράικου: Γιατί τα υπόλοιπα ήταν, κα πρόεδρε;

Πρόεδρος: Έδειξε κατά κάποιον τρόπο ότι είχατε κάποιες περισσότερες σχέσεις από αυτές που μας είπατε.

Η μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης επανέλαβε πως από την στιχομυθία που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο  εξέλαβε ότι την παρότρυνε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis.   

«Τι να στείλω στη Βουλή άδεια δικογραφία; Αφού δεν είχα στοιχεία για πολιτικούς» ανέφερε η μάρτυρας με την πρόεδρο να ρωτά: «Μας λέτε ότι η τότε κυβέρνηση ήταν υποστηρικτική στο έργο σας. Μόνον αυτός είχε το χαβά του;».

Ελένη Ράικου: Σας το είπα. Είχε δική του ατζέντα ο Παπαγγελόπουλος. Εκείνο που ήθελε ήταν να πάει ο φάκελος στη Βουλή «εδώ και τώρα».

Η εισαγγελική λειτουργός συμπλήρωσε πως ο κατηγορούμενος ενώ ήταν υπουργός ρωτούσε και για άλλες υποθέσεις. «Έλεγε. Τι γίνεται με αυτόν. Είναι λαμόγιο να τον αφήσετε; Δεν έδινα σημασία. Αισθανόμουν ικανοποίηση αν οι έρευνες επιβεβαίωναν ότι ήθελε. Αλλιώς έστηνε δημοσιεύματα» κατέθεσε.