Με τις καταθέσεις των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα συνεχίζεται σήμερα η ανάκριση με κεντρικό πρόσωπο την προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία, πλέον, κατηγορείται για τη δολοφονία και των δυο μικρότερων παιδιών της.

Οι μαρτυρίες των δυο ιατροδικαστών θεωρούνται κρίσιμες καθώς το πόρισμα τους για τους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας και της μόλις 6 μηνών Ίριδας σε συνδυασμό με τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών άνοιξαν το δρόμο για να βρεθεί η 33χρονη αντιμέτωπη με τις νέες κατηγορίες.

Οι κ.κ. Καρακούκης και Καλογρηάς στην πορισματική τους αναφορά αποκλείουν ο θάνατος των δυο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρουν «και στις δύο περιπτώσεις περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της Δακαλάκη Μαρίας Ελένης, δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρία, όπως προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου/άνου χείλους στόματος αριστερά, και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε τόσο από τον νεκροψιακό/νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Οι παθολογικές αιτίες θανάτου που είχαν τεθεί σε πρώτο χρόνο δεν επιβεβαιώθηκαν για τους λόγους και με τη μεθοδολογία που εκτενώς αναλύθηκε ανωτέρω, και ως εκ τούτου, η παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε». Επιπλέον, οι ιατροδικαστές τονίζουν πως «ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου».

Σήμερα τα πορίσματα για τον θάνατο Μαλένας και Ίριδας

Την αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων ενώπιον της 35ης τακτικής ανακρίτριας, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, άνοιξε χθες η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα και ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης. Στις τρίωρες καταθέσεις τους οι μάρτυρες κλήθηκαν να απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τα συμπεράσματα τους τα οποία αφορούν στους θανάτους των δυο παιδιών. Η Χριστίνα Τσάκωνα είναι εκείνη που συνέταξε την αρχική ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της Μαλένας ενώ ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, έκανε την ιστολογική επανεκτιμήση για τους θανάτους τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας στο πλαίσιο της νέας ιατροδικαστικής έκθεσης που φέρει την υπογραφή των Καρακούκη και Καλόγρηα.

Οι καταθέσεις μαρτύρων αναμένεται να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα ενώ εκτιμάται ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία είναι προσωρινά κρατούμενη για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας, θα κληθεί σε απολογία για τις νέες κατηγορίες που αντιμετωπίζει στο τέλος του μήνα.