«Πολιτικός κρατούμενος» δήλωσε κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο Ιωάννης Λαγός την ώρα που ο Νίκος Μιχαλολιάκος, μέσω του συνηγόρου του, ζητούσε αναβολή για λόγους υγείας.

«Πολιτικός κρατούμενος, “παρών” κυρία πρόεδρε» είπε όρθιος ο κρατούμενος ευρωβουλευτής όταν άκουσε το όνομα του από τα χείλη της προέδρου του Δικαστηρίου.

Λίγο αργότερα ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα το όνομα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου με τον συνήγορο του να ζητεί αναβολή καθώς, όπως ενημέρωσε, βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης μετά από πολύμηνη περιπέτεια που είχε με την υγεία του λόγω κορονοϊού. «Δυστυχώς στις φυλακές αντιμετώπισαν το θέμα του κορονοϊού με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να παραμείνει στη ΜΕΘ δυο μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος και συμπλήρωσε «Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση δεν ξέρει γιατί δικάζεται!».

Από τους συνολικά 56 κατηγορούμενους στην υπόθεση που εκφωνήθηκαν θα δικαστούν οι 54 καθώς ένας έχει φύγει από τη ζωή ενώ ένας παραιτήθηκε από την έφεση.

Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 16 κατηγορούμενου με μόλις τέσσερις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται στο δικαστήριο καθώς η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών έχουν επιλέξει να μην προσέλθουν αλλά να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων πέντε οι οποίοι δεν έχουν συνήγορο και ζήτησαν από το δικαστήριο να τους διορίσει.

Η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη συνέχεια εκφώνησε τα ονόματα των 146 μαρτύρων κατηγορητηρίου.

Πρώτοι μάρτυρες είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα, οι οποίοι θα δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.