Για τις πιθανές ποινές που θα αντιμετωπίσουν αν καταδικαστούν ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Πέτρος Φιλιππίδης μίλησε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» ο ποινικολόγος, Στέλιος Σούρλας.

Η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη, που κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς σε βάρος ανήλικων και ενήλικων ανδρών, είναι 15 χρόνια για τον έναν βιασμό και άλλα 7,5 για κάθε έναν από τους άλλους δύο βιασμούς, δηλαδή στο σύνολο 30 χρόνια, είπε ο κ. Σούρλας. Το μέγιστο, όπως εξηγεί ο ποινικολόγος, που μπορεί κάποιος να μείνει στη φυλακή είναι 20 χρόνια, ποινή η οποία μπορεί να μειωθεί με εργασία εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Σε ό,τι ποινή καταλογιστεί, οι δύο κατηγορούμενοι, εάν καταδικαστούν, θα εκτίσουν τα 3/5 και αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, η έκτιση θα είναι ακόμα μικρότερη, περίπου στο μισό, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα.

Για τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες, η μέγιστη ποινή μπορεί να είναι 15 χρόνια για τον βιασμό και άλλα 8 για τις απόπειρες, σύνολο 23 έτη. Και πάλι, το μέγιστο που εκτίεται είναι τα 20 έτη και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Αυτό σημαίνει ότι, αν καταδικαστούν στο μέγιστο της ποινής και χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού, στα έξι χρόνια μπορούν, αν εργάζονται εντός φυλακής, να αποφυλακιστούν.