Ελεύθερη με πριοριστικό όρο την απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα αφέθηκε σήμερα Παρασκευή (26/2) μετά την απολογία της, η 26χρονη Αφγανή πρόσφυγας η οποία την περασμένη Κυριακή αυτοπυρπολήθηκε μέσα στη σκηνή στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Η Αφγανή, που είναι έγκυος στον όγδοο μήνα της κύησης και μητέρα άλλων δυο μικρών παιδιών, αφέθηκε ελεύθερη με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Η γυναίκα, αναγνωρισμένη πρόσφυγας, επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη με την οικογένεια της την προπερασμένη Τετάρτη με προορισμό τη Γερμανία. Της έγινε όμως γνωστό, την τελευταία στιγμή, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της. Το πρωί της περασμένης Κυριακής έβγαλε τα παιδιά της από τη σκηνή και αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη. Μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλευόταν μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τη σελίδα stonisi.gr, oι δικηγόροι της γυναίκας ελπίζουν σε απαλλακτικό βούλευμα. Δεν στοιχειοθετείται το κακούργημα του εμπρησμού με κίνδυνο ζωής, καθώς απλά υπέστη φθορές μια σκηνή χωρίς να κινδυνεύσει άνθρωπος και οι όποιες φθορές δεν μπορούν να αποδοθούν σε δόλο της, τονίζει ο ο ένας εκ των δικηγόρων. Μάλιστα επισημαίνει η κακή ψυχολογική της κατάσταση και το γεγονός ότι η 26χρονη έφτασε σε απελπισία.

Προσπαθούσε μέρες να αυτοκτονήσει

Σύμφωνα με τα όσο η τελευταία είπε στην απολογία της, ήθελε να φύγει για τη Γερμανία και ήλπιζε αυτό να συμβεί πριν γεννήσει: Αντιμετώπιζε προβλήματα στην εγκυμοσύνη και βρίσκονταν σε δύσκολες συνθήκες μέσα στον καταυλισμό. Απελπίστηκε όταν δεν έφυγε για Γερμανία γιατί άλλες γυναίκες πρόσφυγες που γέννησαν στο νοσοκομείο και επέστρεψαν στον καταυλισμό δεν ένιωθα καλά.

Μάλιστα όπως είπε στη δικηγόρο της, προσπαθούσε μέρες να αυτοκτονήσει, έψαχνε να βρει σκοινί και τελικά αποφάσισε να αυτοπυρποληθει χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο κανέναν αφού είχε βγάλει όλους απ έξω.

Είναι σε άσχημη κατάσταση ψυχολογικά, παρουσιάζει στρες και απώλεια μνήμης και θα της παρασχεθει ψυχολογική βοήθεια. Θα ζητήσουμε άρση των περιοριστικων όρων ώστε να μπορέσει να μετεγκατασταθει στη Γερμανία, σημείωσε η δικηγόρος.