Την Τετάρτη απολογούνται στον εφέτη-ανακριτή οι δυο συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η αστυνομία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα του ενός εκ των συλληφθέντων στο χειρόγραφο προσχέδιο προκήρυξης με την οποία έγινε η ανάληψη ευθύνης για την αποστολή του τρομοδέματος στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Δημήτρη Χωριανόπουλο.

Το χαρτί πετάχτηκε σκισμένο σε 49 κομμάτια την περασμένη Δευτέρα μέσα σε κάδο απορριμμάτων και περισυνελλέγη από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο συνδέονται με τις τέσσερις πρόσφατες ενέργειες που αποτελούν μέρος γενικευμένου σχεδίου διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών, με την ονομασία «Σχέδιο Φοίνικας».

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή στις 7 Ιουνίου με τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη.

Στις 12 Ιουνίου εξερράγη βόμβα στο Ι.Χ. σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου έξω από το σπίτι του στο Αργος. Στην προκήρυξη αναφερόταν ως «πράξη δεύτερη».

Η τρίτη πράξη αφορά εμπρηστική ενέργεια στον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας την 26η Ιουνίου 2013.

Την ενέργεια αυτή ανέλαβε η FAI-IRF, ως «χειρονομία αλληλεγγύης» σε Έλληνα, απεργό πείνας, που ήταν προφυλακισμένος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η σχετική προκήρυξη τελείωνε με τη φράση «Ας κάνουμε το σχέδιο Φοίνικας ένα διεθνές σχέδιο εκδίκησης!».

Η τέταρτη τρομοκρατική ενέργεια αφορά την αποστολή παγιδευμένου φακέλου στον κ. Χωριανόπουλο. Ο φάκελος εξερράγη στις 3η Ιουλίου 2013 στις εγκαταστάσεις του κέντρου διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η FAI-IRF.

Αναπάντητο, πάντως, μένει το ερώτημα πώς γίνεται οι δύο νεαροί να παρακολουθούνταν από τις 8 Ιουνίου και παρ΄όλα αυτά να προχώρησαν στις τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες κατηγορούνται.