Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα και εκατοντάδες χιλιάδες ζωόφιλοι σε όλη την Ευρώπη, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας, έγιναν η «φωνή» των τετράποδων συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν μιλούν στη γλώσσα μας και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα που καταπατούνται παγκοσμίως με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο και οδηγούν πολλά είδη σε εξαφάνιση, ενώ άλλα υπάρχουν απλά για να υποφέρουν από ανθρώπινες συμπεριφορές.

Εκπροσωπώντας το Δήμο Αθηναίων, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δημόπουλος έκανε γνωστό ότι ο δήμος έχει περιθάλψει και στειρώσει, μέχρι σήμερα, περισσότερα από 3.000 ζώα, ενώ έχει υιοθετήσει άλλα 800 και επεσήμανε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και στο μέλλον.

Στην Ελλάδα, τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων έκαναν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και παρέδωσαν ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο παρέθεσαν προτάσεις «που θα βγάλουν τη χώρα μας από το όνειδος της άθλιας συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα και θα την οδηγήσουν στην κατηγορία των πολιτισμένων χωρών της Ευρώπης σε σχέση με το θέμα αυτό».

«Τριτοκοσμική», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τα ζώα, η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, Νατάσα Μπομπολάκη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μήνυμα που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα «είναι αφιερωμένη στα ζώα και έρχεται και φέτος να μας υπενθυμίσει ότι ο Θεός μας έχει τάξει φύλακες και προστάτες τους», ενώ συμπληρώνει ότι «για τους Χριστιανούς είναι απαράδεκτη κάθε βίαιη και βάρβαρη κατά των ζώων ενέργεια και συμπεριφορά, μάλιστα όταν από μέρους τους δεν συντρέχει άμεσος και σοβαρός για εμάς κίνδυνος».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με μήνυμα που απέστειλε, τόνισε ότι «η προστασία των ζώων είναι δείγμα ανθρωπιάς δικής μας και πολιτισμού της κοινωνίας που ζούμε», ενώ διαβεβαίωσε τα Φιλοζωικά Σωματεία για τη συνέχιση και την ενίσχυση της συνεργασίας του υπουργείου μαζί τους.

Στο μήνυμά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, επεσήμανε ότι γνωρίζει το έργο της επιτροπής ζωοφιλικών σωματείων, όπως επίσης και τις προτάσεις της και διαβεβαίωσε ότι θα προσφερθεί «περισσότερη στήριξη από την Πολιτεία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, που παρέστη στη συνέντευξη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε τη δική σας υπόδειξη και τη δική μας βούληση», ενώ επεσήμανε ότι με δική του πρωτοβουλία, το ψήφισμα θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τα κόμματα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει να κάνει με κομματικές παρατάξεις και ιδεολογίες.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, επεσήμανε ότι τα ζητήματα για τα δικαιώματα των ζώων προκειμένου να έχουν ουσιαστική αντιμετώπιση πρέπει να μεταφερθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε άλλο υπουργείο και κατέληξε προτείνοντας αυστηρότερο νομικό πλαίσιο: «Υπό προϋποθέσεις, η κακοποίηση των ζώων πρέπει να γίνει κακούργημα».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με την εμπειρία του ως συνηγόρου του πολίτη, για τα δικαιώματα των ζώων, τόνισε ότι «ένας από τους τρόπους που έχουμε για να πιέσουμε την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση είναι να την κάνουμε να πληρώσει» και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν δήμος αναγκάστηκε να αποζημιώσει πολίτη που δαγκώθηκε από αδέσποτο σκύλο.