Πυκνώνουν τα κρούσματα ακραίας ρατσιστικής βίας, αλλά και τα επεισόδια μεταξύ ομάδων Ελλήνων και μεταναστών, την ώρα που τα πρώτα αποτελέσματα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» δείχνουν εντυπωσιακή μείωση της εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», βλέπει πίσω από αυτό το «κύμα μίσους» που φουντώνει σε διάφορες περιοχές της χώρας την προσπάθεια ακραίων ομάδων να ακυρώσουν την οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης με στόχο να διατηρήσουν τα πολιτικά οφέλη που είχαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με την υιοθέτηση ξενοφοβικής ατζέντας.

«Ήταν φυσικό, από τη στιγμή που η κυβέρνηση άλλαξε την ατζέντα με τις επιχειρήσεις-σκούπα, να προσπαθήσουν να ακυρώσουν την επιχείρηση με τις επιδρομές μίσους» είπε στα «ΝΕΑ» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Τα κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν τις ομάδες αυτές ότι δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς απάντηση. Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια μετά τη δολοφονία Ιρακινού από αγνώστους.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η πολιτεία θα είναι αμείλικτη απέναντι στο έγκλημα.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις των μεταναστών καταγγέλλουν αδράνεια της Αστυνομίας και ανέφεραν ότι έχουν καταγράψει περισσότερες από 500 υποθέσεις αλλοδαπών, οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο έπεσαν θύματα επιθέσεων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Τελευταίο θύμα ο Ιρακινός

Στη λίστα των θυμάτων της ρατσιστικής βίας χθες προστέθηκε ένας 20χρονος Ιρακινός ο οποίος δέχθηκε δολοφονική επίθεση 5 ατόμων έξω από χώρο που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι για την προσευχή τους, στην οδό Αναξαγόρα 17, στο κέντρο της Αθήνας.

Το θύμα, όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, είχε πάει χθες τα ξημερώματα στον αυτοσχέδιο λατρευτικό χώρο όπου συχνάζουν κυρίως Πακιστανοί και Ιρακινοί για να φάει. «Τις ημέρες που έχουμε Ραμαζάνι, ξυπνάμε στις 3 και τρώμε μέχρι τις 4.30, διότι μετά απαγορεύεται να ξαναφάμε μέχρι να δύσει ο ήλιος. Ο νεαρός Ιρακινός μαζί με 10 ακόμη άτομα βρισκόταν στο τζαμί, όπου προσφέρεται φαγητό για τους άπορους μουσουλμάνους».

Η συμμορία των δολοφόνων που επέβαιναν σε τέσσερις μοτοσικλέτες εμφανίστηκε μπροστά στην είσοδο του τζαμιού την ώρα που έβγαινε ο Ιρακινός. Του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν θανάσιμα καταφέροντάς του απανωτά χτυπήματα με μαχαίρια. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες της Αστυνομίας, η ομάδα των πέντε κυκλοφορούσε στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγη ώρα προτού επιτεθούν και σκοτώσουν τον Ιρακινό είχαν επιτεθεί σε έναν Ρουμάνο και σε έναν Μαροκινό οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Από τις μαρτυρίες των δύο που γλίτωσαν από το κυνηγητό, οι αστυνομικοί έχουν πάρει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των πέντε δραστών και τα μηχανάκια που οδηγούσαν.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει πραγματοποιήσει η Ένωση Μεταναστών Εργατών, το τελευταίο εξάμηνο περισσότεροι από 500 μετανάστες έχουν δεχτεί επιθέσεις με λοστάρια, σιδηρογροθιές και μαχαίρια και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.