Με πλειοψηφία 20 υπέρ και 5 κατά η απόφαση για τα Θρησκευτικά

Η μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της απόφασης του Ν. Φίλη


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
19:24
21/03/2018
Με πλειοψηφία 20 υπέρ και 5 κατά η απόφαση για τα Θρησκευτικά
39
loading

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) έγινε γνωστό ότι στη χθεσινή υπ΄αριθμ. 660/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος) για το μάθημα των Θρησκευτικών εκφράστηκε μειοψηφία 5 μελών του δικαστηρίου. Δηλαδή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθη κατά πλειοψηφία 20 υπέρ και 5 κατά.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των 20 δικαστών έκρινε ότι η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη -με την οποία επήλθε ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄έως ΣΤ΄ του δημοτικού και στο γυμνάσιο- είναι αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις, αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αντίθετα, η μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της απόφασης του Ν. Φίλη. Οι 5 δικαστές που μειοψήφησαν είναι η αντιπρόεδρος, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ιωάννης Μαντζουράνης, Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Αναστασία-Μαρία Παπαδημητρίου.

Η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας δεν έχει ακόμα καθαρογράφει, όμως όπως έγινε γνωστό, η μειοψηφία των 5 μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας, επισημαίνει ότι «το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα», γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με «ανάπτυξη» θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με «επιβολή» θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.

Αυτό όμως, σύμφωνα με τους 5 δικαστές, αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας και της πολυφωνίας που διέπουν την παροχή της εκπαίδευσης από το κράτος και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει και να διαμορφώσει κριτικά ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Επίσης, η μειοψηφία αναφέρει ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη «υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar akasha

  Οι θρησκείες είναι πολύ αποτελεσματικές στη μετατροπή των ανθρώπων σε πρόβατα. Είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία κοινωνικής προετοιμασίας.. δημιουργήθηκε για να ελέγχουν τις μάζες.

 2. avatar για πηγενεται

  στο τει αθηνων στο αιγαλεω να ρωτησετε τι γινετε.τα παιδια γραφονται για το εξα μηνο και τους λενε οτι και να παρακολουθησουν τα μαθηματα δεν θα τα βαθμολογησουν και τσαμπα θα πηγαινουν,και εμεις οι γονεις ασ πληρωνουμε ενοικια διατροφες εισιτηρια

 3. avatar Τ

  Αν θα έγραφε το σκεπτικό της απόφασης της πλειοψηφίας θα γελούσε και ο κάθε πικραμένος , θα νομιζε κανέις οτι το υπαγόρευσε ο Αμβρόσιος (ναι, ο καλός αυτός χριστιανος) . Αντ'αυτου επελεξαν να δημοσιεύσουν το σκεπτικό της μειοψηφίας. Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα του σκεπτικου της πλειοψηφίας ..."η εισαγόμενη με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι ικανή να παρέμβει στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών που δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων και να τους εκτρέψει από την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση..." δηλαδή, να το κανουμε λιανα, τα θρησκευτικά του Φιλη θα εκτρεψουν τους μαθητές απο την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση ενώ τα θρησκευτικά οπως είναι προάγουν την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση στους ανηλικους μαθητές που δεν έχουν κριτική αντίληψη. Αρα εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται στο ΣΤΕ ότι γίνεται κατήχηση και προσυλιτισμός μέσω του μαθήματος πραγμα που απαγορεύεται απο το σύνταγμα που υποτίθεται οτι προασπίζονται....

 4. avatar Παραλογη μειοψηφία

  Από που κι ως που, κύριοι της μειοψηφίας, επιβάλλεται η θρησκευτική πίστη; Αδιάβαστους, ή προκατειλλημενους σας πιάνω. Τα παιδιά είναι βαπτισμενα ορθοδοξα, δεν είναι άθρησκα. Αν οι μειοψηφουντες γονείς τους δεν θέλουν να μαθαίνουν ορθοδοξια, έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν αλλοδοξοι και να εξαιρέθουν από το μάθημα. Το προσωπικά σχιζοφρενικο να θέλω το παιδί μου βαπτισμενο ορθοδοξο και να μη διδάσκεται ορθοδοξια, να θέλω να το επιβάλλω φασιστικα και στην πλειοψηφία, πόσο λογικό, συνταγματικο και δημοκρατικό είναι; Φασισμός με μάσκα είναι.

  1. avatar Σχιζοφρένεια

   Είναι να θες να επιβάλεις τα θρησκευτικά στο σχολείο και το μαγαζάκι-εκκλησία σου να είναι άδειο

 5. avatar 1312

  Ποία είναι η χρησιμότητα των θρησκευτικών σε ένα παιδί. ?

  1. avatar Ευπατριδης

   Αυτή που δεν καταλαβαίνουν οι άθεοι σαν εσένα...

   1. avatar Είσαι

    Η απόδειξη πως δεν είναι απλά άχρηστα, αλλά καταστρέφουν και το μυαλό

 6. avatar Εγώ ξέρω οτι ενώ τα εβραιόπουλα και τα μουσουλμανάκια

  μπορούν να παρακολουθούν θρησκευτικά μαθήματα συγκεκριμένα για την θρησκεία τους με ξεχωριστά βιβλία, τα χριστιανόπουλα ΔΕΝ μπορούν. Αυτό είναι διάκριση και μάλιστα ο Φίλης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει λόγο στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 7. avatar Adiafthorospromitheas1

  Επί της ουσίας!!!Ποτέ και που υπήρξε διδασκαλία θρησκευτικών ομολογιακού και κατηχητικού χαρακτήρα??? ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ???? ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ??// και αν ναι αναρωτιέμαι η διδασκαλία της παλαιάς διαθήκης είναι ομολογιακού χαρακτήρα για την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία η για την Εβραϊκή??? Έχουν δει καμία χώρα της Δύσης όπου να μην διδάσκεται η Παλαιά Διαθήκη???? ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ!!!! ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ Η ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ??

 8. avatar τουβλα

  Ευχομαι να ελθη ποιο γρηορα το ΙΣΛΑΜ και η Σαρια να σας [...]

 9. avatar Adiafthorospromitheas1

  Επειδή μπερδεύτηκα!!!! ΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ Η Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ???? Μήπως θα πρέπει να γράψετε και λίγες γραμμές για την επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας???

 10. avatar Adiafthorospromitheas1

  Συγγνώμη για να καταλάβω δηλαδη!!!!ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ? Δηλαδή η άποψη των 20 Συμβούλων Επικρατείας είναι λάθος και η ερμηνεία 5 Συμβούλων Επικρατείας είναι σωστή???

 11. avatar ;;??

  Ποία ήταν η απόφαση του Νίκου Φίλη για τα θρησκευτικά;

 12. avatar Eternauta

  Σκοταδιστικό και φασιστικό παραλήρημα από μαριονέτες του συστήματος που πεθαίνει.

  1. avatar Ευπατριδης

   Μάντεψε ποιος πεθαίνει! Θα εκπλαγείς...

 13. avatar Χούντα

  Όργανα της δεξιάς. Στις υπηρεσίες της διαπλοκής. Οι τύποι αυτοί έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους. Φόρεσαν το μαύρο χιτώνα του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" του χουνταίου Παπαδόπουλου.

  1. avatar Ευπατριδης

   Είπε το όργανο της αριστεράς...

 14. avatar xartopontikas

  ευτυχώς που υπάρχει η θέση της μειοψηφίας του ΣτΕ γιατί μου είναι πολύ δύσκολο να ταυτιστώ με τους Συριζαίους ,που κι αυτοί ,αλά καρτ και με στυγνό κυνισμό, ανοιγοκλείνουν το κεφάλαιο κράτος κι εκκλησία!

 15. avatar !!

  Με ολα αυτα, τα παιδια διδασκονται Μουσουλμανισμο και Βουδισμο αλλα οχι Χριστιανισμο ουτε Ορθοδοξια. Δεν φταινε οι Αριστεροι Αθεοι αλλα οι "Ελληνες Ορθοδοξοι Χριστιανοι" συμφεροντολογοι που τους εβγαλαν. Μελλοντικα οι καινουργιοι ψηφοφοροι της 3τιας, δηλαδη οι Αλβανοι, οι μουσουλμανοι μεταναστες αφγανοι, πακιστανοι, ... και οι μελλοντικοι δημοσιοι υπαλλξλοι. Τρομαρα μας ...

 16. avatar Οι Έλληνες δεν είχαν θρησκείες

  Χριστιανοταλιμπαν εναντίον αθεων και οι δύο είδη ανθελληνες. Οποιοι θέλουν να μάθουν για τον γιαχβε τον μωαμεθ τον άγιο πρεβεζης να πάνε σε κατηχητικο

  1. avatar ΜαθετετηνΑληθεια

   Σταματηστε τα λετε τους Χριστιανους Ταλιμπαν προσβαλει την μηδενικη
   νοημοσυνης σας
   Ταλιμπαν δε Χριστιανοι ειναι Μουσουλμανοι εχθροι του Χριστιανισμου
   εκ της δημιουργιας του Μουσουλμανισμου και φονιαδες Χριστιανων!
   Δε μπορεις να λες αυτον που φωναζει για τα δικαιωματα του φασιστα
   οταν εσυ του τα επιβαλλεις ως μειοψηφια με το ετσι θελω..
   Μη ζοριζετε το μικρο μυαλο σας..στην πλειοψηφια οι ΕΛληνες
   συμφωνουν με την θρησκεια μας και αυτην την αποφαση..
   Οσοι τραβανε ζορι δε ειναι αθεοι ειναι αντιχριστοι
   και πεφτουν οι μασκες του δηθεν νεοφωτισμου η σκεπτικισμου τους
   στην οψη του Χριστου βγαζουν αφρους σαν δαιμονια εν σαρκα που εχουν
   καταντησει..
   Μην αρχιστε τη εκαναν επι Βυζαντιου οι Χριστιανοι στους Ειδωλολατρες
   να ξερετε οι ειδωλολατρες προκαλουσαν την τυχη τους και προκαλουνε
   και σημερα και για αυτο τρωγανε τα μουτρα τους οχι γιατι οπως σας συμφερει
   οι Χριστιανοι τους κυνηγουσαν το αντιθετο γινοταν και στο τελος τρωγανε
   το κεφαλι και η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ!

 17. avatar K x

  Ελλαδισταν.

 18. avatar ΠΑΝΚΩ

  Αφού υπάρχον και λίγοι Δικαστές...εκτός από τα αναχρονιστικά ανδρείκελα...πάλι καλά...

 19. avatar Μπραβο…

  αρκετά πλέον με τα κομμουνια. Εμπρός τώρα και για την αλλαγή φύλου από τα 15 χρονα. Σόδομα και Γομορα γίναμε.

 20. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

  Τι νομίζατε λαμογια ότι θα περάσει το δικό σας... Δεν παίζουμε με τη θρησκεία πάρτε το χαμπάρι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει