Το δυσκολότερο χειμώνα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας ετοιμάζονται να ζήσουν οι Έλληνες, καθώς τα δυσάρεστα νέα για την οικονομία διαδέχονται το ένα το άλλο και επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, αλλά και άνεργοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Και τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά, αφού ο χειμώνας δεν θα είναι κλιματικά βαρύς (όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι), αλλά θα γίνει αβάστακτος, από το συνδυασμό των νέων μέτρων, της άγριας φορολογίας, της ακρίβειας και της ασφυξίας στην αγορά.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων απειλούν να κλείσουν τις κάνουλες του πετρελαίου θέρμανσης.

Όσοι επέστρεψαν από τις διακοπές τους έχουν καταλάβει ότι τα «ψέματα τελείωσαν». Την Πέμπτη η Κομισιόν δήλωσε ότι η Ελλάδα πληροί τους όρους για να λάβει τη δεύτερη δόση του δανείου. Στην «υποσημείωση» όμως περιλαμβάνονται οι «εστίες» των μελλοντικών… πυρκαγιών.

Η επιτροπή, όχι μόνο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων το δεύτερο εξάμηνο του έτους (και πρόσθετων μέτρων το 2011), αλλά επί της ουσίας τα… προανήγγειλε.

Από το Σεπτέμβριο έρχονται αυξήσεις-φωτιά σε βασικά προϊόντα, με τα οποία γεμίζει το καλάθι της νοικοκυράς. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές στο αλεύρι, στο ψωμί και σε άλλα αγαθά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ το καλάθι ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2.087,05 ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με αντίστοιχο μήνα του 2009 που κόστιζε 1.977,44 (αύξηση 109,61 ευρώ ή 6%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση, λόγω, και της αύξησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και τους ΦΠΑ, παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός κατά 19%, οι μεταφορές, ομοίως, κατά 19%, η στέγαση κατά 8% και οι επικοινωνίες κατά 5%.

Πηγή: Veto