Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στην ομαλή λειτουργία της τοπικής αγοράς το παρεμπόριο τέθηκαν επί τάπητος σήμερα, σε πολύωρη σύσκεψη που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία όλων των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και επαγγελματικών τάξεων του νομού κατέθεσαν προτάσεις για τον περιορισμό του φαινομένου και ανέδειξαν την αναγκαιότητα συστράτευσης Δημοτικής Αστυνομίας, Λιμεναρχείου και ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας, καθώς και επιμονής σε στοχευμένες δράσεις, για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα όπως οι ελλείπεις έλεγχοι στις πύλες εισόδου του νησιού και στις λαϊκές αγορές, το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, η άνευ αδείας παροχή υπηρεσιών και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τους πολίτες, από τη χρήση παραποιημένων προϊόντων κ.α.

Κατά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, ανέφερε ότι το παραεμπόριο είναι ένα θέμα το οποίο το Επιμελητήριο αναδεικνύει συστηματικά, ως μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, για τις νόμιμες επιχειρήσεις, για την ασφάλεια και το συμφέρον των καταναλωτών. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρόσθεσε: «Αίτημά μας είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τον έλεγχο του παραεμπορίου και η εντατικοποίηση των ελέγχων στο νομό, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καταγγελίες για εκτεταμένο παραεμπόριο και δεσμεύτηκε ότι τα μεικτά κλιμάκια θα πυκνώσουν τους ελέγχους και θα κάνουν άτακτες εφόδους στα λιμάνια περιφερείας.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Αριστείδης Μπολάκης, δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα λειτουργίας των λαϊκών αγορών θα λυθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, εφόσον οριστικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο.