Τη δική του τροπολογία κατέθεσε πριν από λίγα λεπτά στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέσω του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εθνικές εκλογές 2023. Σύμφωνα με αυτή: «Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Όπως τόνισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εμείς έχουμε ένα απόλυτα συνειδητό μέτωπο απέναντι στον φασισμό, στον ρατσισμό, στην ακροδεξιά και στους εκπροσώπους της και γνωρίζουμε ότι είναι καθήκον μας, ιστορικό και καθημερινό, να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να γίνουν οι δρόμοι πεδίο βολής τον νεοναζιστικών συμμοριών, και η Βουλή αρένα Χρυσαυγιτών. Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά να ζήσουν οι επόμενες γενιές το τραύμα που άφησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά τη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης και της δημοκρατικής παράδοσης των αγώνων αυτού του λαού απέναντι στο ναζιστικό έρεβος. Και αν υπάρχει ένας εγγυητής για να μην τα επιτρέψουμε όλα αυτά, αυτή είναι η καθημερινή δράση και η συνείδηση κάθε δημοκράτη πολίτη».

Πρόσθεσε δε ότι «η τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση σήμερα, αντί να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την απομόνωση των νεοναζί, μπορεί τελικά να τους ενδυναμώσει. Είναι μία συνταγματικά εξαιρετικά προβληματική τροπολογία και αναρωτιέμαι, τι είναι αυτό το οποίο σας εμποδίζει να γίνει πιο σαφής η τροπολογία. Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς στην τροπολογία, σε ποια κόμματα και ποιας ιδεολογίας, ποιας δράσης, ποιου είδους κίνητρα εμπεριέχουν οι εγκληματικές πρακτικές τους. Να τους ονοματίσεται. Τι σας εμποδίζει να αναφέρεται ρητώς τα ρατσιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως άλλωστε περιγράφονται και στο αντιρατσιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κύριου Σαμαρά. Σας εμποδίζει το γεγονός ότι ενδεχομένως κάποιοι βουλευτές σας θα ενοχλούνταν με κάτι τέτοιο; Ή μήπως αυτό που σας εμποδίζει τελικά είναι ότι θέλετε τον Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας, αλλά δεν θέλετε τον χρυσαυγιτισμό εκτός νομιμότητας; Γιατί δεν είναι να ξεμπερδέψουμε μόνο με τη Χρυσή Αυγή, είναι να ξεμπερδέψουμε και με τον χρυσαυγιτισμό, τον φανατισμό, την ακροδεξιά ρητορική και δράση».

Παρέμβαση στη Βουλή

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, February 8, 2023

Και συνέχισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Δεν καταλαβαίνετε όμως ότι με αυτό τον τρόπο, επιμένοντας, ανοίγετε τον δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτό τον τρόπο αφήνετε διάπλατο “ανοιχτό παράθυρο”, ότι με τον νόμο που ψηφίζετε θα κρίνει ο δικαστής τι υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Με αυτό τον τρόπο, επανέρχεται από το “παράθυρο” η ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί. Εξισώνετε τον κομμουνισμό με τον φασισμό.

Επιμείνετε να φαίνεται ανοιχτό το «παράθυρο» σε αυτόν τον ανιστόρητο συμψηφισμό των δύο άκρων. Σας καλούμε λοιπόν, ακριβώς επειδή έχει κρίσιμη ιστορική αξία η σημερινή απόφαση, να κάνετε ένα βήμα πίσω. Να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μία τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των απογόνων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές αλλά δεν θα αφήνει παράθυρο παρερμηνειών για ανιστόρητους συμψηφισμός, δεν θα αναγορεύει τους δικαστές σε κριτές της πολιτικής και δεν θα έρχεται σε κατάφορη σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Και μία τέτοια σύγκλιση φρονούμε ότι μπορεί να γίνει με προτάσεις που έχουν γίνει ήδη στο δημόσιο διάλογο. Μία τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις προτάσεις που έχουν καταθέσει έγκριτοι συνταγματολόγοι, που κάθε άλλο μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Αλιβιζάτος αλλά κι άλλοι σημαντικοί και έγκριτοι συνταγματολόγοι. Προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους, που έχουν οριστικά καταδικαστεί για πράξεις των άρθρων 187 και 187 Α, δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως εκεί μπορούμε και ως εκεί πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Θα καταθέσουμε αμέσως τώρα τη σχετική τροπολογία κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση όλων των κομμάτων σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία, ότι έχετε τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στην δημοκρατία για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα. Αποδείξτε λοιπόν έστω και στο παραπέντε ότι ήρθατε σήμερα εδώ για να συμβάλλετε στην συλλογική άμυνα μίας ολόκληρης κοινωνίας και των θεσμών της απέναντι στην ναζιστική εγκληματική συμμορία και όχι για να παίξετε παιχνίδια με το μυαλό σας στους πρόσκαιρους εκλογικούς συνδυασμούς».

Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»

Θέμα: «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 92 του ν. 4804/2021 (Α΄ 90), με τη θέσπιση μιας πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Η διάταξη τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του. Κανένα κόμμα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον δεν περιλάβει μεταξύ των υποψηφίων του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα στη διάταξη εγκλήματα. Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο…

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 με τίτλο «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Αθήνα, 08/02/2023

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

  • Τσίπρας Αλέξης
  • Γεροβασίλη Όλγα
  • Βίτσας Δημήτρης
  • Βούτσης Νίκος
  • Ραγκούσης Γιάννης
  • Σκουρλέτης Πάνος
  • Τζανακόπουλος Δημήτρης
  • Τσακαλώτος Ευκλείδης
  • Φλαμπουράρης Αλέκος