Έξι δημοσκοπήσεις παρουσιάστηκαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών 36 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Σ’ αυτή επιβεβαιώθηκε η εικόνα που έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας υπολογίζεται από 5 στη μέτρηση της MRB μέχρι τις 7,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μέτρηση της Alco. Στις 7,3 μονάδες μετρά τη διαφορά η MARC, στις 7,2 η RASS, στο 6,7 η Metron Analysis και στο 6,5 η Pulse.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών που καταγράφει η δημοσκόπηση της RASS, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρείται στην κορυφή με 43%, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας εδραιώνει το προβάδισμά του έναντι του Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη θέση. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγράφεται με 34,7% θετικές γνώμες έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. Στο 27% είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κυριάκος Βελόπουλος στο 14,6% και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο 14,5%.

Ανατροπή στην 5η θέση

Η ανατροπή στην 5η θέση που στην προηγούμενη Βουλή καταλάμβανε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, καταγράφεται στις 5 από τις 6 μετρήσεις, με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, να εμφανίζεται με ελαφρύ προβάδισμα. Συγκεκριμένα, RASS, Marc, MRB, ALCO και Pulse εμφανίζουν το κόμμα του Βαρουφάκη 5ο, θέση που δίνει στον Κυριάκο Βελόπουλο μονάχα η Metron Analysis.

Η μάχη για το μεγαλύτερο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα

Δύο κόμματα καταγράφονται να δίνουν «μάχη» με ελάχιστες όμως πιθανότητες εισόδου στη Βουλή. Πρόκειται για την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τη «Νίκη» του Δημήτρη Νάτσιου που έκανε δυναμική εμφάνιση τις τελευταίες εβδομάδες.

Η μεν MARC εμφανίζει στην εκτίμησή της το ανώτατο όριο της Πλεύσης Ελευθερίας να υπερκαλύπτει εκείνο που χρειάζεται για την είσοδο στη Βουλή με κατώτερο όριο στο 1,9% και ανώτερο στο 3,3%. Αντίστοιχη εικόνα δίνει και η αναγωγή της MRB, αυτή τη φορά όμως υπέρ της Νίκης με 1,6% το κατώτερο όριο και 3,6% το ανώτερο.