Αιφνιδιασμένοι εμφανίστηκαν οι Έλληνες βουλευτές όταν είδαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προβάλλει βίντεο με μαχητές ελληνικής καταγωγής που υπερασπίζονται την εμπόλεμη Μαριούπολη και ένας απ’ αυτούς να δηλώνει μέλος του φερόμενου νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώτος ένοπλος που εμφανίστηκε στο βίντεο, «ονομάζομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών, και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στην Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου. Πρέπει να μιλήσω όμως για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Μαριούπολη. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού όπως ξέρετε είναι Έλληνες.

Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μας. Αυτή τη στιγμή όμως έχει καταστραφεί κατά 90% από τους βασικούς βομβαρδισμούς. Από την 1 Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές, παρακαλούμε βοηθήστε μας».

Το γεγονός ότι δήλωσε μέλος του Τάγματος Αζόφ «πάγωσε» τα μέλη της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τελείωσε η συνεδρίαση, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στο περιστύλιο πως «συμπαραστεκόμαστε στον πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ».

Μάλιστα στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και θα τον ρωτήσουν εάν ήταν ενήμερος για την κίνηση αυτή.

Ποιο είναι το Τάγμα Αζόφ

Τάγμα Αζόφ

Θυμίζουμε ότι το Τάγμα Αζόφ είναι εθελοντική ακροδεξιά ομάδα της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, η οποία εδρεύει στη Μαριούπολη στην παράκτια περιοχή της Αζοφικής θάλασσας. Το συγκεκριμένο τάγμα πήρε μέρος στις μάχες μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων και των Ουκρανών, τον Ιούνιο του 2014 κατά την διάρκεια της κρίσης στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

Τα μέλη του Τάγματος είναι από την ανατολική Ουκρανία και μιλούν ουκρανικά, ενώ μερικοί νεοσύλλεκτοι προέρχονται από τις ανατολικές πόλεις του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Η γερμανική τηλεόραση ZDF έχει προβάλει εικόνες με μαχητές του τάγματος που φορούσαν κράνη με σβάστικες και παγανιστικούς ρούνους. Το σύμβολο της ομάδας, που φέρουν στα μανίκια τους οι μαχητές του τάγματος είναι ένας πλάγιος ρούνος, τυπικά είναι ένα αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα) το οποίο προφέρεται: Βόλφσανγκελ. Πάντως, εκπρόσωπος του τάγματος έχει δηλώνει ότι «μόνο το 10 – 20%» των νεοσυλλέκτων είναι νεοναζί», με έναν διοικητή να αποδίδει τη νεοναζιστική ιδεολογία στην παραπλανημένη νεολαία,