Στην πολυσυζητημένη αναφορά του στους Ουκρανούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εστίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης ενώ τόνισε «όσοι έρχονται από την Ουκρανία είναι 100% πρόσφυγες».

Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο χαρακτηρισμός των Ουκρανών ως «πραγματικοί πρόσφυγες» ο υπουργός απάντησε πως «η ίδια η Ε.Ε. έχει δώσει ποσοστό αναγνώρισης 100% αυτόματα στους Ουκρανούς. Άρα ως Ευρώπη έχουμε νομοθετήσει ότι οι προερχόμενοι από την Ουκρανία είναι αυτόματα πρόσφυγες. Από εκεί και πέρα το ποσοστό αναγνώρισης στην Ελλάδα είναι 30%».

«Από τους 100 ανθρώπους που περνάνε τα σύνορά μας, οι 70 σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν είναι πρόσφυγες αλλά είναι αυτό που ονομάζουμε παράνομα εισελθόντες οικονομικοί μετανάστες. Η Ουκρανία είναι μια χώρα που συνορεύει με την Ευρώπη. Κατά συνέπεια με την ερμηνεία και της Συνθήκης της Γενεύης είναι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν από μια εμπόλεμη ζώνη, περνάνε νόμιμα τα σύνορα στην πρώτη ασφαλή χώρα που βρήκαν. Και είναι και θέση της Ελλάδος ότι η Ε.Ε. ως προς το προσφυγικό πρέπει να θεωρείται ένας ενιαίος χώρος προστασίας χωρίς την έννοια των εσωτερικών συνόρων» δήλωσε μιλώντας την Τετάρτη (16/3) στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ.

Νότης Μηταράκης

«Με τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού κράτους από τους 100 που περνούν στην χώρα μας κάθε χρόνο, οι 70 δεν είναι πρόσφυγες. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και οι υπηρεσίες ασύλου. Άρα στατιστικά οι Ουκρανοί είναι 100% πρόσφυγες βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι υπόλοιποι που έρχονται στην χώρα μας είναι κατά 30%» επεσήμανε ο Νότης Μηταράκης.

«Οποιοσδήποτε Ουκρανός φτάσει νόμιμα στα σύνορα, μπαίνει νόμιμα στη χώρα με το διαβατήριό του»

«Οι πρόσφυγες της Ουκρανίας είναι ευπρόσδεκτοι σε όλη την Ευρώπη» τόνισε επισημαίνοντας την πρωτοφανή αντίδραση του Συμβουλίου με την ενεργοποίηση μιας οδηγίας του 2001, η οποία ήταν ξεχασμένη και δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, καθώς αναγνωρίζει αυτόματα ως εκτοπισμένους πρόσφυγες όλους τους ουκρανούς υπηκόους που ζούσαν στην Ουκρανία.

«Βάσει αυτή της οδηγίας, αυτόματα οποιοσδήποτε Ουκρανός φτάσει νόμιμα στα σύνορα, μπαίνει νόμιμα στη χώρα με το διαβατήριό του, λαμβάνει άδεια παραμονής και εργασίας για 12 μήνες κατ’ ελάχιστο» εξήγησε ο Νότης Μηταράκης. «Αυτό θα εξεταστεί στο τέλος της περιόδου από την Ευρώπη συνολικά, κατά πόσο οι συνθήκες στην Ουκρανία επιβάλλουν παράταση του καθεστώτος αυτής της προσωρινής προστασίας» συμπλήρωσε.

«Στη χώρα μας έχουν φτάσει πάνω από 10.000 Ουκρανοί»

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που νομικά ενεργοποίησε αυτή την οδηγία, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου. Ήδη έχουν φτάσει στην χώρα μας πάνω από 10.000 Ουκρανοί υπήκοοι και προσφέρουμε φιλοξενία σε αυτούς που θέλουν. Πολύ μεγάλο ποσοστό μέχρι στιγμής φιλοξενείται από συγγενείς και φίλους ομοεθνείς, το οποίο είναι θετικό και για τους ίδιους σε σχέση με το να είναι σε μια απρόσωπη εγκατάσταση αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Η μεγάλη αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων είναι πώς θα γυρίσουν το ταχύτερο δυνατό πίσω» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Οι πρώτες εμπειρίες που μας μεταφέρουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, είναι ότι πρώτο που λένε όταν φτάνουν εκεί, είναι μην μας πάρετε μακριά από τα σύνορα γιατί θέλουμε να μπορούμε να γυρίσουμε. Άρα αυτή είναι η ελπίδα τους, να γυρίσουν» σημείωσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Είμαστε ανοιχτοί αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στην χώρα μας όσο υπάρχει η κρίση στην Ουκρανία»

Η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες, υπογράμμισε, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 28 Μαρτίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτοκαταγραφής όσων είναι ήδη στην χώρα μας και θέλουν να πάρουν καθεστώς προσωρινής προστασίας και από τις 4 Απριλίου, σε ένα ραντεβού το οποίο θα κλείνεται ηλεκτρονικά, οι Ουκρανοί με φωτογραφία που θα βγαίνει επιτόπου, θα παίρνουν σε 20 λεπτά ταυτότητα, που θα έχει επάνω προεκτυπωμένα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, με αυτόματη διασύνδεση των υπολογιστών με το Υπ. Εργασίας και την ΑΑΔΕ. Άρα θα φεύγουν από το ραντεβού με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν την χρειαστούν.

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στην χώρα μας όσο υπάρχει η κρίση στην Ουκρανία. Αυτή την στιγμή το εθνικό σύστημα υποδοχής έχει 30.000 κενά κρεβάτια. Αν εξαιρέσουμε τα κέντρα πρώτης υποδοχής που είναι στα σύνορα τα οποία αναγκαστικά πρέπει να μένουν άδεια ώστε να καλύψουν οποιοδήποτε έκτακτο γεγονός έχουμε εξ ανατολάς, καθώς το μεταναστευτικό είναι πάντα ένα αβέβαιο περιβάλλον, έχουμε αυτή την στιγμή 15.000 θέσεις φιλοξενίας. Αν υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση της Ε.Ε. που θεωρείται ιδιαίτερη πιθανή, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν πολλά προγράμματα φιλοξενίας και σε ξενοδοχεία και άλλες δομές για αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο υπουργός.

Αυτό που είναι σημαντικό, καθώς η έκβαση του πολέμου είναι απρόβλεπτη, είναι η χώρα μας να βρίσκεται προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο, εξήγησε ο Νότης Μηταράκης.

Ο Νότης Μηταράκης μιλάει στη Βουλή

«Σχεδιάζουμε λοιπόν πολλά εναλλακτικά σενάρια για μικρό, μεγάλο αριθμό προσφύγων για σύντομη ή μακροχρόνια παραμονή. Το κόστος για την ανάγκη κάλυψης μιας μαζικής μετακίνησης από την Ουκρανία μπορεί να φτάσει και τα 20 δις ευρώ για την Ε.Ε.. Η Ελλάδα επηρεάζεται λιγότερο από άλλες χώρες από αυτή την κρίση, είμαστε ένα μικρό ποσοστό αυτή την στιγμή των αφίξεων από την Ουκρανία. Το κόστος για εμάς θα είναι ίσως μερικές δεκάδες ή λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά αυτά αν χρειαστεί θα είναι κονδύλια τα οποία θα πρέπει η Ε.Ε. να μπορέσει τα καλύψει» είπε κλείνοντας.