«Κάνει λάθος το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, έχει αποφασίσει τις προτεραιότητες και τη στρατηγική του και είναι δικαίωμά του. Έχει στρίψει το τιμόνι αριστερά, γιατί αυτό θεωρεί ότι πρέπει να κάνει για να καταλάβει ένα χώρο, που θεωρεί ότι είναι προνομιακός γι’ αυτό. Όμως, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που συνέβη χθες στη Βουλή. Τα πράγματα εδώ είναι συγκεκριμένα και δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις από αυτούς που προσπαθούν να ευτελίσουν τους θεσμούς, από τον Πολακισμό που ταυτίζεται με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά και με τους κανόνες της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου από την άλλη».

Τα παραπάνω τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε σημερινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

«Δεν ήταν μια διαφορά μεταξύ κομμάτων. Είχαμε αυτή τη νοοτροπία, αυτά που είδαμε, απέναντι στους κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου. Δεν μπορείς, λοιπόν, απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές που ευτελίζουν τους θεσμούς, απέναντι στη μεταφορά μιας λογικής “καταλήψεων” στο βήμα της βουλής από τη μία πλευρά και τους κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου από την άλλη, να κρατάς ίσες αποστάσεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι υπάρχει μια επιλογή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγήσει τα πράγματα σε ακραία πόλωση, «υπονομεύοντας τους θεσμούς, επιχειρώντας ένα τεράστιο διχασμό σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας με τόνους και με ύφος, συνεχίζοντας μια εξαχρειωμένη αντιπολίτευση που βλέπαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, η οποία πλέον έρχεται αντιμέτωπη και με βασικούς κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου».

«Όσοι, λοιπόν, έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία και το κοινοβούλιο, όσοι θα έπρεπε να έχουν και μια παραπάνω ευαισθησία, εξαιτίας και της θητείας και των παραστάσεων που έχουν και στο ευρωκοινοβούλιο, σε αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν νοείται να κρατούν ίσες αποστάσεις. Γιατί οι ίσες αποστάσεις στη συγκεκριμένη λογική, συνιστούν απόλυτη ταύτιση, με συμπεριφορές και τέτοιες νοοτροπίες» είπε.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Δικαιοσύνη στη διαχείριση των συγκεκριμένων υποθέσεων αποφάνθηκε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, μετά από ενδελεχή έρευνα πέντε ετών.

«Τώρα ερευνά κάποιες άλλες υποθέσεις και, προφανώς, σύντομα θα καταλήξει και στα συμπεράσματα που μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά για τον καθένα που κατηγορείται και εξετάζεται ή οτιδήποτε. Άλλο αυτό και άλλο κάποιοι -για να κρύψουν τη πολιτική τους γύμνια και να δημιουργήσουν συνειρμούς, για να οδηγήσουν τον κόσμο στα κάγκελα να βγαίνουν και να λένε ότι είναι αντιδημοκρατικό η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επιπλέον είπε ότι όσα έγιναν χθες στο κοινοβούλιο ήταν μια προσχεδιασμένη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, με εκφραστή τον κ. Πολάκη, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, μας έχει συνηθίσει στο να πρωτοστατεί σε αυτού του είδους τα πράγματα. «Αυτό τον επικίνδυνο δρόμο της πόλωσης εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, είναι ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται από το σύνταγμα, από τους νόμους», σημείωσε.

Η επίμαχη ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Υπενθυμίζεται πως το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τη χθεσινή «θλιβερή εικόνα στο Ελληνικό κοινοβούλιο» ως επιβεβαίωση του ότι «κάποιοι συνειδητά επιδιώκουν τον ολοένα και βαθύτερο ευτελισμό των θεσμών.

Σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, «η χουλιγκανικού χαρακτήρα σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε πρωτοφανείς καταστάσεις και μετατρέπει τη Βουλή των Ελλήνων σε Βουλή μιας τριτοκοσμικής χώρας». Από κοινού «δημιουργούν και συντηρούν τοξικό κλίμα που ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών για την πολιτική και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

«Αυτές οι εικόνες και αυτές οι συμπεριφορές δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό», κατέληγε η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του Κινήματος.

Τα παραπάνω προκάλεσαν και την αντίδραση της ΝΔ, η οποία σχολίασε, μεταξύ άλλων, πως «το ΚΙΝΑΛ απέναντι σε μια καθαρά αντιθεσμική συμπεριφορά, επέλεξε το ρόλου του “επιτήδειου ουδέτερου”».