«Η αξιολόγηση θα αφορά αυτό πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουμε και πάνω σε αυτά που θα εφαρμοστούν. Αυτά θα αφορά η αξιολόγηση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας στο ερώτημα αν στην κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ προβλέπεται ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του μνημονίου.

Για το δημοψήφισμα είπε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τη λαϊκή βούληση».

Σε ότι αφορά τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνηση είπε ότι αυτές επιβεβαιώνονται από την κοινή δήλωση. «Στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων βλέπουμε να διατυπώνεται η ανάγκη να καθιερωθούν συλλογικές διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει παρουσιαστεί στον κοινωνικό διάλογο και είπε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα πάει στη Βουλή για έγκριση από την κυβερνητική πλειοψηφία και δεν θα ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία.

Για το ασφαλιστικό είπε ότι «η θέση μας είναι η ίδια. Δεν μιλάμε για μείωση συντάξεων. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων».

«Θέση μας είναι η συμφωνία να έρθει το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε και είπε ότι η συμφωνία θα πάει στη Βουλή.

Επεσήμανε ότι «θέλουμε απόφαση του Eurogroup το συντομότερο δυνατό. Αν τη Δευτέρα μπορεί να υπάρξει κοινή δήλωση για εμάς θα ήταν το βέλτιστο».

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ και αν χρειαστεί θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στο ενδεχόμενο να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο πριν τη συμφωνία για να δείξει καλή θέληση, είπε «όχι δεν πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο τη Δευτέρα».

Για το non paper τις κυβέρνησης που έκανε λόγο για ρήξη και διαφωνίες μεταξύ των θεσμών είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα. «Δεν πρέπει να υπάρχει προσδοκία των θεσμών ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω σε όλα. Πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το κάνει η ελληνική πλευρά, αλλά πρέπει να γίνει και από την άλλη πλευρά», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το θέμα του χρέους δεν το βάζουμε εμφατικά για να μπορέσει να κλείσει η διαπραγμάτευση. «Το αφήνουμε για την επόμενη περίοδο» είπε.

Σχετικά με τις πληροφορίες για μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ ανέφερε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σημείωσε ότι «τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα είναι οριζόντια και θα έχουν στόχο την αναδιανομή».

Όποια μέτρα και όποιες μεταρρυθμίσεις ληφθούν, δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αναδιανείμουν τα βάρη όσων έχουν πληρώσει τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα όποια μέτρα θα περάσουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αναταράξεις.