Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ορθό να θεωρείται αφορμή για να προβαίνει η χώρα σε εκλογές αφού αυτό αποτελεί παραβίαση των θεσμών, δήλωνε στις 19 Δεκεμβρίου ο πρώην βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο δημοσιογράφο κ. Αρβανίτη σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο σταθμό Κόκκινο.

Ο κ. Παυλόπουλος, που αποτέλεσε τη σημερινή… ανατρεπτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ , κατηγορούσε τότε το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πως με την άρνησή του να δεχθεί οποιοδήποτε πρόσωπο για τη προεδρεία οδηγεί τη χώρα σε εκλογές. Χαρακτήριζε επίσης  παραβίαση των θεσμών το γεγονός πως οδηγείται η χώρα σε εκλογές μέσω της μη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και επέμενε στην πρόταση για συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ διευκρίνιζε πως αυτή η πάγια πολιτική του θέση μπορεί να θεωρηθεί ντεμοντέ αλλά δεν είχε συνηθίσει να «ταξιδεύω με σημαίες ευκαιρίας».

«Ο κ. Σαμαράς για λόγους πολιτικής συνέπειας και ως προς το πρόσωπο του Σ. Δήμα πρέπει να επιμείνει στη στήριξη της υποψηφιότητας του για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει αγωνία για το τι πρόκειται να γίνει αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές μέσα από αυτές τις συνθήκες και μέσα σε αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση η οποία γίνεται.[…] Η θέση μου υπήρξε πάγια από τις εποχές που και η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει το λάθος και επί Μιλτιάδη Έβερτ να οδηγήσει ή να προσπαθήσει να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ήμουν τότε εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, όταν ο Μ. Έβερτ είχε αυτή την άποψη.  Το ίδιο είπα άλλωστε και το 2009 διαφωνώντας με τους συναδέλφους μου στο ΠΑΣΟΚ στο χώρο του Συνταγματικού Δικαίου, τον Β. Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι υποστήριζαν το σημείο του Συντάγματος που επιτρέπει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να θεωρείται  αφορμή για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Εγώ υποστήριζα πως δεν είναι ορθή γιατί αποτελεί παραβίαση θεσμών. Ίδια άποψη εξακολουθώ να έχω και τώρα, να σεβαστούμε το Σύνταγμα.

Δεν σημαίνει ότι είναι η πιο ορθή, αλλά αυτή υποστηρίζω γιατί πριν από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα είναι η εφαρμογή των Θεσμών, οι οποίοι όταν δεν εφαρμόζονται εκδικούνται μακροπρόθεσμα. Εμμένω και θεωρώ πως η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές όταν έρθει η ώρα κι όταν πρέπει να κριθεί κανένας σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος. Ίσως είναι ντεμοντέ η άποψή μου και δεν συνήθισα να ταξιδεύω με σημαίες ευκαιρίας», ήταν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.