Με τρία «όχι» και ένα «ναι» στους τέσσερις σημαντικούς μνημονιακούς… σταθμούς «βγήκε» ο Προκόπης Παύλοπουλος μέσα από την εξαιρετικά δύσκολη και ταραχώδη διετία του 2010-2012.

Τον Μάιο του 2010 ο σημερινός υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, βουλευτής τότε της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθώντας την κομματική «γραμμή» καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πριν το μνημόνιο «νούμερο 2» και την απόλυτη στροφή, υπάρχει το μεσοπρόθεσμο τον Σεπτέμβρη του 2011 το οποίο ο υποψήφιος για την Προεδρεία της Δημοκρατίας επίσης καταψήφισε (όπως και ολόκληρη η ΝΔ), ενώ την ίδια στάση κράτησε και στο –επίσης ταραχώδες- πολυνομοσχέδιο που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2011.

Και κάπου εδώ τα «όχι» τελειώνουν…

Το Φεβρουάριο του 2012 τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Κυβέρνηση πλέον είναι ο Λουκάς Παπαδήμος και στη Βουλή έρχεται το «Μνημόνιο, νούμερο 2». Η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το νομοσχέδιο και ο Προκόπης Παυλόπουλος στην ονομαστική ψηφοφορία δηλώνει «ναι σε όλα».

Μετά το 2014 ο Προκόπης Παυλόπουλος μένει εκτός Βουλής και πλέον έχει μεγαλύτερα περιθώρια… ευελιξίας. Διαφωνεί δημόσια με πολλές επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και εκφράζει τις αντιρρήσεις του στην εκ των υστέρων αυστηροποίηση των όρων του Προεδρικού Διατάγματος για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Επίσης διαφώνησε δημόσια με το κλείσιμο της ΕΡΤ αν και στη λίγους μήνες αργότερα ψήφισε τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ ενώ είχε τονίσει πως ο ΕΝΦΙΑ πάσχει από συνταγματικότητα.