«Η Ελλάδα καταπολεμά τον αντισημιτισμό»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος απαντά στην κριτική


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:03
17/11/2014
«Η Ελλάδα καταπολεμά τον αντισημιτισμό»
1
loading

Διάσκεψη για τον αντισημιτισμό διοργάνωσε αυτές τις μέρες στο Βερολίνο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Αφορμή ήταν η επέτειος από την «Διακήρυξη του Βερολίνου» πριν από δέκα χρόνια, με την οποία τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ καταδίκασαν τον αντισημιτισμό ως μια απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και συμφώνησαν σε μέτρα για την αντιμετώπιση του.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος. Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης στην Deutsche Welle, ο κ. Γεροντόπουλος επανέλαβε τη θέση αρχής της ελληνικής Πολιτείας την οποία υποστήριξε και στην ομιλία του: «Ο αντισημιτισμός είναι μορφή ρατσισμού, μόνο κακό κάνει στην ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, καταγωγή έχουν ίδια δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις»

Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την κάθετη αντίθεση της στον αντισημιτισμό, διεθνής έρευνα μεταξύ 102 κρατών χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως την πιο αντισημιτική χώρα στην Ευρώπη. Η σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε από την αμερικανικοεβραϊκή οργάνωση Anti-Defamation League. Η έρευνα χαρακτηρίζει αντισημίτες όσους απάντησαν σε τουλάχιστον έξι από τις έντεκα ερωτήσεις με «μάλλον» ή με «οπωσδήποτε». Οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα απάντησαν στην πλειονότητα τους σε οκτώ από τις ερωτήσεις θετικά, για παράδειγμα εάν οι εβραίοι έχουν μεγάλη δύναμη στις χρηματοπιστωτικές αγορές (82%) ή αν ασκούν μεγάλο έλεγχο στις παγκόσμιες υποθέσεις (74%). Στη σχετική ερώτηση της Deutsche Welle για αυτά τα αποτελέσματα ο κ. Γεροντόπουλος απαντά:

«Και εγώ έχω διαβάσει αυτή την έρευνα. Πρέπει να σας πω ότι με εξέπληξε διότι τα φαινόμενα του αντισημιτισμού στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης. Περιορίζονται μόνο σε κάποια γκράφιτι και σε κάποια ρητορική την οποία ακούμε. Δεν έχουμε φαινόμενα βίας εναντίον ανθρώπων που έχουν εβραϊκή καταγωγή».

Ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν εβραϊκές οργανώσεις είχαν επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην Ελλάδα. Όπως διαβεβαιώνει ο Κυριάκος Γεροντόπουλος, η στάση αυτή έχει αλλάξει. Ένδειξη αυτής της εξέλιξης δεν είναι μόνο το καλό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις του με αξιωματούχους ευρωπαϊκών εβραϊκών οργανώσεων στα πλαίσια του συνεδρίου στο Βερολίνο.

«Φέτος στις αρχές της χρονιάς είχαν έρθει οι εκπρόσωποι των ελληνοαμερικανών και των εβραιοαμερικανών σε κοινή συνεδρίαση στο υπουργείο εξωτερικών. Είχαμε μια μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να σας πω ότι έφυγαν ενθουσιασμένοι και μας έδωσαν συγχαρητήρια για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα».

Μέτρα για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle για τα φαινόμενα του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, έστω και στη ρητορική τους μορφή, ο κ. Γεροντόπουλος εξηγεί ότι εν μέρη σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Η αδυναμία ορισμένων να εξηγήσουν τα αίτια της κρίσης τους κάνει να ψάχνουν για υπεύθυνους «έξω από το δικό τους το καβούκι» - τους «φταίνε οι ξένοι, οι εβραίοι». Τι κάνει όμως η ελληνική Πολιτεία για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα αντισημιτισμού στην ελληνική κοινωνία; Ο Κυριάκος Γεροντόπουλος απαντά:

«Το Ολοκαύτωμα έχει ενταχθεί μέσα στη διδασκαλία των σχολείων. Τα νέα παιδιά μαθαίνουν πως ο Χίτλερ, πως οι ναζί προσπάθησαν με μια γενοκτονία να εξαφανίσουν έναν ολόκληρο λαό. Το δεύτερο είναι ότι πλέον υπάρχουν νόμοι. Ο τελευταίος νόμος ο οποίος ψηφίστηκε φέτος κάνει σαφή αναφορά στον αντισημιτισμό. Έχουν δημιουργηθεί ειδικές μονάδες της ελληνικής αστυνομίας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη οι οποίες επικεντρώνονται ακριβώς στην αντιμετώπιση του ρατσισμού. Υπάρχει μέχρι και πρόβλεψη για μια τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας τα θύματα ή οι μάρτυρες των ρατσιστικών επιθέσεων μπορούν να αναφέρουν τα γεγονότα και να ψάξουν για βοήθεια και για συμβουλές. Επίσης με βάση στοιχεία τα οποία υπάρχουν, η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και αυτή βεβαίως θα αντιμετωπίσει μια δίκη στο επόμενο διάστημα».

Εκτός αυτού η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες να αποκτήσει δική της θέση στο μουσείο-μνημείο του Αούσβιτς, ενώ πριν δέκα μέρες έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης που καταστράφηκε επί γερμανικής κατοχής. Όπως συμπεραίνει ο κ. Γεροντόπουλος:

«Αυτά λοιπόν δείχνουν την προσπάθεια που κάνουμε να αναβαθμίσουμε αυτά τα γεγονότα και να δώσουμε στους νέους ανθρώπους να καταλάβουν πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός των ελλήνων ανάλογα με τη θρησκευτική τους καταγωγή ή οτιδήποτε άλλο τους κάνει να διαφέρουν».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar M.L Gore

    Ααα ολα και όλα ... Αφού όμως έλυσε ΟΛΑ τα κοινωνικά , οικονομικά και ανθρωπιστικά της προβλήματα η Ελλάδα , τότε πιάστηκε με τον αντισημιτισμό !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει