Από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά στοχεύει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να ξεκινήσει τη λειτουργία των νέων τριετών προγραμμάτων σπουδών που θα επαναφέρουν τρόπον τινά τα ΤΕΙ και την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας.

Τα νέα τριετή προγράμματα θα ενταχθούν στο νέο σχέδιο νόμου που καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οποίο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινωθεί επίσημα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου από την υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί ο τρόπος που θα εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε προ ημερών και αφορά τους «αιώνιους φοιτητές».

Όσοι βρίσκονται σήμερα εντός του «ν» ορίου των σπουδών τους (δηλαδή των προβλεπόμενων ετών φοίτησης που κυμαίνεται από τέσσερα έως έξι ανάλογα τις σπουδές), ισχύει το όριο «ν+2». Όπερ σημαίνει πως εάν για παράδειγμα ένας φοιτητής σπουδάζει στον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος κανονικά ολοκληρώνεται σε 4 χρόνια, θα έχει το περιθώριο να αποφοιτήσει σε 6 χρόνια (4+2). Για όσους έχουν ξεπεράσει ήδη το προβλεπόμενο όριο σπουδών, θα έχουν μπροστά τους «ν» χρόνια εντός των οποίων θα πρέπει υποχρεωτικά να αποφοιτήσουν προκειμένου να μην διαγραφούν.