Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι πλέον θέμα ημερών καθώς ανακοινώθηκε πλέον επίσημα μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, ότι ο 61ος γύρος θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου.

Θυμίζουμε ότι πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι την επανεκκίνηση της διαδικασίας και οι νέες εξελίξεις θα ενεργοποιήσουν παράλληλα εκ νέου τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο ηγετών θα γίνεται μεταξύ της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κας Ελένης Σουρανή από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν για λογαριασμό της Άγκυρας.

Μόλις χθες η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι το μοναδικό ζήτημα συζήτησης στις νέες επαφές θα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τίποτ’ άλλο. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο, κάτι διόλου απίθανο, επιδίωξη της Αθήνας είναι να προκριθεί η γραπτή δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών για προσφυγή και επίλυση της εν λόγω διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.