Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει σήμερα η κυβέρνηση για επικείμενη παράταση του σκληρού lockdown μετά τη σύσκεψη των ειδικών και την εισήγησή τους με επίκεντρο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το λιανεμπόριο αλλά και αλλά και το εκ νέου άνοιγμα των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων που λειτούργησαν την περίοδο των εορτών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες οι ειδικοί κατά πλειοψηφία άναψαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο, ενώ στο «τραπέζι» αναμένεται να πέσει και το θέμα των ελέγχων που θα γίνονται στους ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Οι παράγοντες που «φρενάρουν» τα κυβερνητικά σχέδια

Ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδια Κυβέρνησης αναμένεται να κάνει σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος και θα δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν τη συνέχεια ή όχι του lockdown. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν αναθεώρηση των αρχικών  προθέσεων των Αρχών που επιθυμούσαν την άρση του, καθώς τόσο τα ενεργά κρούσματα, όσο οι διασωληνωμένοι, αλλά και τα στοιχεία που δίνουν τα Πανεπιστήμια αναφορικά με το ιικό φορτίο στα λύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης, είναι αποκαρδιωτικά.

Δραματικά σενάρια για την Αττική

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων λόγω των εορταστικών μαζώξεων και της αύξησης της κινητικότητας που καταγράφηκε τις δύο εβδομάδες των γιορτών.  Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η Αττική και αυτό γιατί σύμφωνα με τη «χαρτογράφηση» των κρουσμάτων η πλειοψηφία  τους καταγράφεται για ακόμη μία ημέρα στο Λεκανοπέδιο.

Χαρακτηριστικά:

Ανατολική Αττική 26

Βόρειος Τομέας Αθηνών 4

Δυτική Αττική 24

Δυτικός Τομέας Αθηνών 29

Κεντρικός Τομέας Αθηνών 60

Νότιος Τομέας Αθηνών 18

Παράλληλα, τα υπολογιστικά μοντέλα των ειδικών δείχνουν ανοδική πορεία στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της Αττικής, με την τάση σταθεροποίησης που είχε καταγραφεί πριν τις γιορτές να ανατρέπεται.

Ενεργά τοπικά lockdown

Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς lockdown είναι οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κοινότητα Σπερχειάδας, ο Δήμος Μακρακώμης, της ΠΕ Φθιώτιδας, η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, η κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας και η Κάλυμνος.

Κωδικός SMS  για μετάβαση στα σχολεία

Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τη Δευτέρα οι γονείς/κηδεμόνες που θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο πρέπει να στείλουν SMS στο 13033.

Αναλυτικά:

Επιλογή 4 στο SMS 1303

Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση