«Αν ξεφύγουν τα πράγματα τα Χριστούγεννα θα έχουμε πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές ημέρες.

«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους μπορεί να γίνουν γιορτές για τον ιό και όχι για μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με ακόμη μία οικογένεια την περίοδο των εορτών» επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας.

Για τα rapid tests

Για τα τεστ σημείωσε ότι η πανδημία μας έφερε μπροστά σε καταστάσεις που δεν είχαμε ξαναζήσει. Τόνισε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση του δείκτη θετικότητας.  «Από το βράδυ μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα 12.000 δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: Για το σκοπό αυτό θα υπάρχουν 386 σταθερά σημεία ελέγχου ανά την επικράτεια, όπως κέντρα υγείας, μονάδες Ενόπλων Δυνάμεων και κέντρα του ΕΟΔΥ». Εξήγησε πως θα λειτουργεί και είπε πως θα αφορά όλους μας εκτός από εκείνους που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Για τον εμβολιασμό

Για τον εμβολιασμό, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως σήμερα συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Pfizer. Συμπλήρωσε πως κάθε χώρα θα λαμβάνει αριθμό παρτίδων με βάση τον πληθυσμό. Οι πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στην Ελλάδα 26 Δεκεμβρίου και 27 ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς, με προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τομέα Υγείας. Θα ακολουθήσουν Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και πολίτες άνω των 65 ετών.