Μονόδρομο αποτελούν τα νέα σκληρά μέτρα σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους σε όσες περιοχές εμφανίζουν ιδιαιτέρως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και εγείρεται ανησυχία για περαιτέρω διασπορά του ιού.

Μετά το σκληρό lockdown που επιβλήθηκε από σήμερα και για επτά ημέρες στη δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα, 10 ακόμη νομοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών και αν απαιτηθεί θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία.

Πρόκειται για τους εξής νομούς:

  • Κιλκίς,
  • Ξάνθης,
  • Πιερίας,
  • Δράμας,
  • Θεσσαλονίκης,
  • Κοζάνης,
  • Ροδόπης,
  • Γρεβενών,
  • Πέλλας και
  • Λάρισας.

Τα δεδομένα που συντείνουν στην περαιτέρω αναβάθμιση του περιοριστικού πλαισίου σχετίζονται με τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου (αναλογία κρουσμάτων ανά  100 χιλ. πληθυσμού), με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ώρα με την ώρα όλο και πιο κατηγορηματικοί ως προς την πιστή τήρηση των μέτρων πανελλαδικά, αλλά και τη λήψη όσων μέτρων κριθούν απαραίτητα τοπικά, με όποιο κοινωνικό κόστος.

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τα κρούσματα παραμένουν υψηλά παρότι σχετική μείωση άρχισαν να παρουσιάζουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1.155 νέα κρούσματα, 542 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 78 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς.

Ανησυχία στην Κοζάνη

Παρότι βρίσκεται σε καθεστώς lockdown μεγαλύτερο διάστημα η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης τα κρούσματα παραμένουν υψηλά.

«Τα μεγέθη δεν είναι καλά όπως εξελίσσονται γι’ αυτό η προσπάθεια θα είναι πρώτον η αυστηρή τήρηση των μέτρων» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχoΐδης, ενώ στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και στοχευμένοι.

Στη Πέλλα μεταβαίνει εκτάκτως ο πρωθυπουργός

Στην Πέλλα σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταβεί εκτάκτως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο, προκειμένου να επισκεφθεί τα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, στο πλαίσιο περιοδείας του σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που πιέζονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων, οι οποίοι θα του θέσουν μια σειρά ζητημάτων. Επίσης, οι εργαζόμενοι  θέλουν να συναντηθούν με τον κ. Μητσοτάκη και επιθυμούν να του θέσουν τα αιτήματά τους στην δύσκολη αυτή συγκυρία.

Ποιες συνθήκες ευνοούν την πανδημία

Τα μέλη της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι η πανδημία ευνοείται κατά τη διασπορά της από μια σειρά από συνθήκες όπως είναι ο αριθμός των ατόμων ανά νοικοκυριό, το εάν οι άνθρωποι εργάζονται σε χώρους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας και άρα «δεν μένουν σπίτι» ή είναι εργαζόμενοι «πρώτη γραμμής» π.χ. στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την ποιότητα του περιβάλλοντος και ατμοσφαιρικού αέρα, τη συχνότητα χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι που μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης κοινωνικής ανισότητας βρίσκονται προς τα κάτω στις εισοδηματικές κλίμακες και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κοινωνική επισφάλεια τείνουν να έχουν και χειρότερους δείκτες υγείας, κυρίως εξαιτίας του κοινωνικοοικονομικού στρες.