Με τη χρήση μιας ρήσης του Γερμανού φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε επέλεξε να περιγράψει τις εξελίξεις στο προσφυγικό και δη στη Μόρια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη συμπρωτεύουσα, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum: «Όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει και αυτή». Ακολούθως ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο κοίταζε την άβυσσο αλλά την διόγκωσε, προσθέτοντας ότι η Μόρια είναι μια άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Πρόσθεσε δε ότι «κι εμείς, δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Αφήσαμε την Μόρια με 5.680 άτομα που θα γίνονταν 4.000 και έφθασαν τις 20.000 για να γίνουν σήμερα με μία μικρή αποσυμφόρηση 13.000 άτομα. Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί δεν υπολόγισαν. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε πως δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ. Αυτά τα έκανε συνειδητά».

Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα να κοιμούνται πρόσφυγες στο νεκροταφείο και υπογράμμισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο και αναγνωρίζω την δικαιολογημένη κόπωση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, χρειάζεται μία πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης. Η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική που άγεται από το μικρό κομματικό συμφέρον» κατέληξε.