Η απάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη είναι οι νέες πολιτικές και οι νέου τύπου μεταρρυθμίσεις, πέρα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες στη Ρώμη σε διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ελληνικού και του ιταλικού κοινοβουλίου με θέμα «Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και δικαιώματα: η ΕΕ θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Στην ομιλία του, ο κ. Δραγασάκης μίλησε για την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζονται στην ΕΕ και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργήσουμε χώρο για τη συζήτηση και νέων πολιτικών πέρα από τη λιτότητα και τα νεοφιλελεύθερα δόγματα του παρελθόντος. Πρόσθεσε, επίσης, πως υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε για νέου τύπου μεταρρυθμίσεις που αναδιανέμουν βάρη, αποκαθιστούν δικαιώματα, απελευθερώνουν αδρανείς δυνάμεις των κοινωνιών μας και προωθούν την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ως τα βάθρα ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι σε λίγες βδομάδες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν όχι μόνο για πρόσωπα ή για κόμματα, αλλά για ιδέες, αξίες και προοπτικές. Η ψήφος αυτή, πρόσθεσε, αφορά τα προβλήματα και τις ζωές των ανθρώπων, το μέλλον των κοινωνιών μας και της ίδιας της Ευρώπης, διότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, του συσσωρευμένου χρέους, της συρρίκνωσης και, σε ορισμένες χώρες, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους.

Είναι λοιπόν σημαντικό, είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την εκλογική διαδικασία, διότι ενώ είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν σε κάθε χώρα ξεχωριστά, τα πιο κρίσιμα προβλήματα απαιτούν κοινές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.