Το πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος».

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ολιστικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «απαντά και στη μιζέρια του χθες και στην ανησυχία του σήμερα». Αναφέρθηκε στα στοιχεία για τον πολύ μικρό αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, καθώς αποτελούν μόλις το 0,3% του στόλου ΙΧ και δήλωσε ότι στόχος είναι ένα στα τρία αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικό.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για 14.000 νέα αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ, κάτι που θα κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα.

Θα επιδοτείται επίσης κατά 15% η αγορά ή μίσθωση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών, αλλά και κατά 25% η αγορά ηλεκτροκίνητων ταξί.

Ως επιπλέον κίνητρο, όσοι αγοράσουν ηλεκτροκίνητα οχήματα θα απαλλάσσονται από τα τέλη στάθμευσης για δύο χρόνια, θα εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για φόρτιση, ενώ το 50% (ή το 70% στα νησιά) για το κόστος αγοράς θα εκπίπτει από τα εταιρικά έσοδα. Αντίστοιχες απαλλαγές θα έχουν οι εταιρείες που θα εγκαταστήσουν σημεία φόρτισης.

Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν εξειδικευμένοι φορείς, οι οποίοι θα αναπτύσσουν δίκτυα και σημεία φόρτισης και οι οποίοι ουσιαστικά θα διαδεχθούν τα σημερινά βενζινάδικα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία. Οι μονάδες που θα εγκαθίστανται να έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις, μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας και αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι τα οχήματα που θα προμηθευτεί το δημόσιο από τον Αύγουστο του 2021, αρχής γενομένης από τα αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα είναι κατά 25% ηλεκτροκίνητα.

Αποκάλυψε επίσης ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ότι ένα νησί, το οποίο όμως δεν αποκάλυψε, θα μεταβεί αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση, δηλαδή σε αυτό όλα τα οχήματα θα κινούνται πλέον με ηλεκτρισμό.

Ο πρωθυπουργός τέλος ανακοίνωσε επενδυτικό master plan ύψους πέντε δισ. για την αναμόρφωση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, με κονδύλια από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε.