Η νεολαία έχει να παίξει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο στην προσπάθεια για την ιστορική ανατροπή, τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βιτσας, κατά τον χαιρετισμό του στην ιδρυτική Συνδιάσκεψη των νέων του κόμματος.

«Το πολιτικό μας καθήκον είναι να κάνουμε πραγματικότητα την ελπίδα ενός ολόκληρου λαού. Την ιστορική ανατροπή, που θα βάλει τέλος στην κυριαρχία του κεφαλαίου και των αγορών πάνω στις ζωές μας. Αυτή η ιστορική ανατροπή δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα. Δείχνει τον δρόμο στους λαούς, τους εργαζόμενους και την νεολαία ολόκληρης της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Βίτσας, και τόνισε πως «σε ένα τέτοιο κίνημα μεγάλης ανατροπής, η νεολαία έχει να παίξει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο».

Όπως εξήγησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, «όσο σοβαρά και να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, ο ορίζοντας των νέων ανθρώπων δεν σταματάει σε αυτά. Ανοίγεται πολύ μακρύτερα, διεκδικώντας αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματά» και επισήμανε πως «οι νέοι άνθρωποι ονειρεύονται να αλλάξουν τη ζωή τους αλλάζοντας ολόκληρο τον κόσμο. Πολεμούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, διεκδικούν δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα, απαιτούν κοινωνική δικαιοσύνη, υπερασπίζονται το περιβάλλον, και τα δημόσια αγαθά, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Σήμερα, όλοι αυτοί οι αγώνες συμπυκνώνονται σε ένα μέτωπο: την υπεράσπιση της κοινωνίας και την μάχη για μια μεγάλη ιστορική ανατροπή στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα «για να ανταποκριθούμε, οφείλουμε να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι. Να βάζουμε από μόνοι μας όλο και πιο ψηλά τον πήχη. Να αντιμετωπίζουμε και να υπερβαίνουμε διαρκώς τις αντιφάσεις μας» και «να γινόμαστε συνεχώς πιο μαχητικοί, πιο αξιόπιστοι, πιο ριζοσπαστικοί, πιο αποτελεσματικοί, αλλά και ακόμα πιο απαιτητικοί από τον εαυτό μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι για να είναι νικηφόροι οι αγώνες χρειάζονται οργάνωση, και συμπλήρωσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίχθηκε από συμμαχία αριστερών και ριζοσπαστικών κομμάτων και οργανώσεων, σε ενιαίο κόμμα. Και πρόσθεσε ότι «η συγκρότηση μιας ενιαίας οργάνωσης νεολαίας είναι κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Το ζητούμενο δεν είναι ένας κλειστός οργανωτικός μηχανισμός. Αλλά ένας πολιτικός χώρος ανοιχτός σε κάθε νέο άνθρωπο που συμμερίζεται τις αξίες της Αριστεράς. Ένας χώρος μέσα στον οποίο η πολιτική και οι ιδέες θα ζουν και θα αναπνέουν μέσα από ζωντανό, ελεύθερο και συντροφικό διάλογο».

«Το οργανωτικό εγχείρημα δικαιώνεται στην κοινωνία. Στα κινήματα κοινωνικής αντίστασης. Στους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Στις πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Στο μαζικό αντιφασιστικό μέτωπο», σημείωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ωριμότητα αλλά και τον ενθουσιασμό που χρειάζεται για να ανοίξουν τον δρόμο τους. Να κατακτήσουν την δική τους θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας και να παίξουν τον δικό τους αυτόνομο ρόλο στην υπόθεση της μεγάλης ανατροπής. Και να είναι επίσης παρόντες και παρούσες την επόμενη ημέρα, όταν το εναλλακτικό σχέδιο ανασυγκρότησης θα μπει σε εφαρμογή. Τότε που η στήριξη, η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας θα είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να ανοίξουμε τους νέους δρόμους. Τότε που η γνώση και η έμπνευση θα βρίσκουν δρόμους δημιουργικότητας, τότε που τα σημερινά λόγια θ’ αναζητούν το δρόμο της καθημερινής πράξης. Να θυμάστε πως μας κοιτούν μάτια απ’ όλο τον κόσμο. Να αισθάνεστε πως οι καρδιές μας χτυπούν στον ίδιο ρυθμό από τα βουνά των Τσιάπας ως την Ισπανία την Κύπρο τη Νότια Αφρική και τη Συρία».