Αιχμές Σταϊκούρα κατά των τραπεζών για τη μη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων δανειοληπτών

«Υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες επιλέξιμοι οφειλέτες προτρέπονται να προσφύγουν στη δικαστική ρύθμιση»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:21
14/02/2020
Αιχμές Σταϊκούρα κατά των τραπεζών για τη μη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων δανειοληπτών
3
loading

Αιχμές κατά τραπεζών οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου, αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε επιστολή που απέστειλε προς την γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κυρία Χαρ. Απαλαγάκη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει αριθμός αιτήσεων (σ.σ. οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση».

Σημειώνεται ότι μετά την 1η Μαΐου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες. Στην ίδια επιστολή ο υπουργός επισημαίνει ότι «ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης). Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι μόνον 273 υποθέσεις έχουν γίνει δεκτές.

Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί (π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης) όσο και ουσιαστικοί (π.χ. διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες)».

Επιπλέον, στην ίδια επιστολή ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar sssssss

  Μετά από 10 χρόνια περικοπών μάθαμε από τον Σταϊκούρα ότι οι τράπεζες πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης (!)

  Μπορεί οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιήθηκαν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές με το τίμημα να το πληρώνουν οι φορολογούμενοι, μπορεί οι μισθοί και οι συντάξεις να περικόπηκαν αμέτρητες φορές στη δεκαετία των μνημονίων, ωστόσο, για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα τραπεζικά ιδρύματα «έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας».

 2. avatar Μάθαμε από τον Σταϊκούρα ότι όσοι παίρνουν 524 ευρώ τον μήνα ανήκουν στη μεσαία τάξη..σας έφτυσαν φτωχοδεξιοί δεν βρέχει. Κέθε μέρα παρακαλάνε να βρεθεί ενας Σαμαράς να ρίξει την κυβέρνηση του γκαντέμη.

  Μάθαμε από τον Σταϊκούρα ότι όσοι παίρνουν 524 ευρώ τον μήνα ανήκουν στη μεσαία τάξη..σας έφτυσαν φτωχοδεξιοί δεν βρέχει.
  Κέθε μέρα παρακαλάνε να βρεθεί ενας Σαμαράς να ρίξει την κυβέρνηση του γκαντέμη.

 3. avatar True

  Με τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη η χώρα πάει απο το κακό στο χειρότερο. ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΑΣ ΡΕ
  Αυτό το επιτελικό κράτος που έκανε ο Κούλης είναι για παραίτηση όλοι τους.Πρέπει να παραιτηθούν ΟΛΟΙ μέτα απο τόσα λάθη.
  Θέλουν να αλλάξουν και τον εκλογικό νόμο για να κυβερνάει ο Μητσοτάκης χωρίς απλή αναλογική, έτσι??? ΕΤΣΙ???...ΣΟΒΑΡΑ???
  Η ΝΔ δεν είστε ούτε φουσκωτό να κυβερνήσετε...πολύ χάλι είστε εσείς ρε!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει