Την ανάγκη, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News υπογραμμίζει πως, είναι θλιβερό ένα νεοναζιστικό μόρφωμα να βρίσκεται στο Kοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού και αποκαλύπτει πως έχει ήδη αποστείλει πρόταση στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, έτσι ώστε να διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση σε κόμματα για τα οποία εκκρεμεί δικαστική έρευνα σχετικά με το αν, αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών τους προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι βάσει συγκεκριμένων περιστατικών στα οποία έχουν εμπλακεί μέλη της ΧΑ προκύπτει σαφώς ζήτημα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ήδη, με επιστολή του προς τον ‘Αρειο Πάγο, ζητά να αποφανθεί σχετικά. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στέλνει σαφές μήνυμα πως όποιος αστυνομικός επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος θα τεθεί εκτός του Σώματος, ενώ κρατά αποστάσεις από την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακραίο κόμμα στο σύνολό του. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι θα πρέπει να συνετιστεί ή να αποβάλει τις ακραίες φωνές που, όντως, υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Η συνέντευξη:

Τα στοιχεία της δολοφονίας του 34χρονου οδηγούν στην Χρυσή Αυγή, κύριε Υπουργέ;

Υπάρχει δράστης, είναι προφανές που ανήκει και σαφή τα κίνητρα. Είναι εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός ότι στην Ελλάδα εν έτει 2013 υπάρχουν ακόμη θύματα πολιτικής βίας από άτομα που πρόσκεινται σε συγκεκριμένο κόμμα. Ακόμη πιο θλιβερό είναι ότι νεοναζιστικό μόρφωμα με την ψήφο του ελληνικού λαού εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο. Είναι ώρα ευθυνών για όλους μας. Όχι μόνο για τον πολιτικό κόσμο αλλά και για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα χωριστά. Ελπίζω ότι όλοι όσοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή να συνειδητοποιούν τώρα τις συνέπειες της συγκεκριμένης επιλογής.


Οι έρευνες ακουμπάνε και υψηλότερα κλιμάκια του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου;

Θα μου επιτρέψετε να μην προδικάσω το αποτέλεσμα μίας έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα υπάρξει όμως τίποτα που να μην διερευνηθεί και κανένα στοιχείο που να μην αξιοποιηθεί. Αυτό το νόημα άλλωστε είχε και η ανάθεση της έρευνας από αστυνομικής πλευράς στην αντιτρομοκρατική. Η βούληση μας είναι ξεκάθαρη: μηδενική ανοχή στη βία από όπου και εάν προέρχεται.

Είναι εγκληματική οργάνωση η Χ.Α.;

Βάσει συγκεκριμένων περιστατικών στα οποία έχει εμπλακεί μέλη της, αλλά και από το σύνολο της δράσης της, προκύπτει σαφώς ζήτημα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Για τον ίδιο λόγο απέστειλα αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητώ να αποφανθεί σχετικά. Με στόχο επίσης τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας πρότεινα στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης την τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης.


Εμφανίζονται ως στρατός με παραγγέλματα, εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα. Έχει χαρακτηριστικά παραστρατιωτικής οργάνωσης η Χ.Α;

Σαφώς και έχει χαρακτηριστικά παραστρατιωτικής οργάνωσης, όπως έχουμε διαπιστώσει από το περιστατικό στον Μελιγαλά και αλλού. Με τη διαπίστωση αυτή σχετίζεται μια άλλη πρόταση τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, και συγκεκριμένα του άρθρου 195, περί ένοπλης ομάδας. Με τον τρόπο αυτό θα υπάγονται στις διατάξεις του και συγκροτημένες ομάδες πολιτών που δεν φέρουν όπλα, αλλά από την παράταξη, την αμφίεσή τους, τα παραγγέλματα κ.λπ. προκύπτει ότι πρόκειται για παραστρατιωτική οργάνωση.

Στείλατε πρόσφατα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 32 φακέλους με περιστατικά στα οποία εμπλέκονται μέλη ή υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Γιατί δεν το κάνατε νωρίτερα;

Γιατί, με βάση τη σχετική νομοθεσία, πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο και μεθοδευμένο πλαίσιο εγκληματικής δράσης, το οποίο μπορεί να πιθανολογηθεί από τον συνδυασμό περισσοτέρων και σοβαρότερων πράξεων που έχουν εν τω μεταξύ διαπραχθεί, και όχι από μεμονωμένα περιστατικά αναγόμενα στην πρωτοβουλία ενός και μόνο προσώπου. Μόλις συνέτρεξαν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις, γεγονός που δυστυχώς συνέβη με το τραγικό συμβάν στο Κερατσίνι, χωρίς καμία καθυστέρηση, αναφέραμε όλα τα σχετικά στοιχεία στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και θέσαμε υπόψη της το σύνολο των σχετικών δικογραφιών, προκειμένου να υπάρξουν η αρμόζουσα συνολική ανακριτική έρευνα και ποινική αξιολόγηση.

Να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;

Μέχρι πριν λίγους μήνες θα σας έλεγα ότι δεν συμφωνώ με μία τέτοια πρόταση. Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έχει διαμορφωθεί εκ των πραγμάτων μία νέα πραγματικότητα. Ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος το ενδεχόμενο αυτό είναι ίσως ώρα να συζητηθεί. Βεβαίως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι γενεσιουργός αιτία της μεγέθυνσης της Χρυσής Αυγής είναι η οικονομική κρίση. Η ανάκαμψη της οικονομίας, στην οποία προσδοκούμε είναι συνεπώς ένα «αντίδοτο» στο νεοναζισμό, αλλά ενδεχομένως να μην αρκεί.

Ανησυχείτε ότι η δολοφονία του 34χρονου μπορεί να προκαλέσει μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση;

Θέλω να πιστεύω πως όχι. Αν κάποια ακραία στοιχεία ονειρεύονται ότι θα εκμεταλλευτούν μια δολοφονία ενός νέου συνανθρώπου μας, που καταδικάστηκε από το σύνολο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, για να έχουμε μία επανάληψη του Δεκεμβρίου του 2008, τους προειδοποιώ ότι θα διαψευσθούν οικτρά. Η ψυχραιμία είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο, και ειδικά από τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα. Δεν πρέπει να ροκανίσουμε το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η πατρίδα και η κοινωνία. Μπορεί να διαφωνούμε σε πάρα πολλά ζητήματα, αλλά στο ζήτημα της διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης και της απομόνωσης του νεοναζισμού πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι. Όλοι γνωρίζουμε που οδήγησε η πολιτική ένταση το 1963-1967 και ποια τραγικά αποτελέσματα είχε για τη χώρα και τη Δημοκρατία.

Θα πάρετε άλλα μέτρα για τη Χρυσή Αυγή;

Ύστερα από επικοινωνία μου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και σε συνεννόηση μαζί του, απέστειλα πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση σε κόμματα για τα οποία εκκρεμεί δικαστική έρευνα σχετικά με το εάν αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών τους προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας.


Υπάρχουν αστυνομικοί που είτε φοβούνται τους Χρυσαυγίτες είτε τους καλύπτουν;

Για να είμαστε δίκαιοι, με τις ισχύουσες διατάξεις δεν έχει πολλές δυνατότητες αντίδρασης ένας αστυνομικός απέναντι σε έναν βουλευτή, πέρα από τη γνωστή χρονοβόρα διαδικασία για άρση της βουλευτικής ασυλίας. Όσον αφορά το άλλο ερώτημά σας, έχω επανειλημμένα διαμηνύσει ότι όποιος αστυνομικός επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές συγκεκριμένου κόμματος, και ακόμη περισσότερο να διαπράξει εγκληματικές πράξεις, αυτός θα τεθεί εκτός σώματος.

Πιστεύετε ότι θα κλιμακωθούν οι συμπλοκές χρυσαυγιτών – ακροαριστερών;

Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα δεν θα συρθεί σε μια οιονεί εμφυλιοπολεμική κατάσταση. Αλλά για να μην υπάρξει αυτός ο κίνδυνος, χρειάζεται να προστατεύσουμε όλοι την κοινωνική γαλήνη από τη δράση ακραίων στοιχείων.

Υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που φλερτάρουν με την ιδέα της συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή;

Ακόμη και ως θεωρητική αναφορά, αποτελεί προσβολή προς τη Νέα Δημοκρατία, τα μέλη της και την ιστορία της να συζητείται κάτι τέτοιο. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θεμελίωσε το μεταπολιτευτικό καθεστώς μιας γνήσιας κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να έχει και δεν έχει καμία σχέση με τους θιασώτες του ολοκληρωτισμού.


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακραίο κόμμα;

Κάποιοι πίστευαν ότι με την άνοδο της Χρυσής Αυγής θα πληγεί η Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι η ώρα όμως για συμψηφισμούς, ούτε για ερωτήματα του τύπου «ποιος έφταιξε περισσότερο». Αυτό που προέχει είναι η ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι στο νεοναζιστικό φαινόμενο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Άκρα υπάρχουν. Είναι η νεοναζιστική-φασιστική Ακροδεξιά και οι όποιοι άφρονες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν αισθάνεται «ακραίος» δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να θίγεται. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορεί να θεωρηθεί ακραίο κόμμα στο σύνολό του. Οφείλει όμως να συνετίσει ή να αποβάλλει τις ακραίες φωνές που όντως υπάρχουν στο εσωτερικό του.


Φοβάστε για πολιτικούς στόχους μετά τη δολοφονία του 34χρονου; Αυξάνετε τα μέτρα;

Πάντοτε υπάρχει επαγρύπνηση και λαμβάνονται μέτρα, ειδικά σε «ευαίσθητες» περιόδους. Άλλωστε, όσον αφορά την τρομοκρατία, για να είμαι ειλικρινής, περνάμε ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η τρομοκρατία ποτέ δεν εξαλείφθηκε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στη χώρα μας και ότι απλώς υπάρχουν διακυμάνσεις στη δραστηριότητά της. Σήμερα, όχι απλώς δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση.