Αλέξης Τσίπρας: Ενώνουμε το μέτωπο να πέσει η δεξιά απ’ τα πανεπιστήμια μέχρι την δουλειά

«Επείγουσα η προοδευτική συστράτευση ενάντια στην παλινόρθωση του αυταρχικού κράτους»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:42
09/12/2019
Αλέξης Τσίπρας: Ενώνουμε το μέτωπο να πέσει η δεξιά απ’ τα πανεπιστήμια μέχρι την δουλειά
60
loading

Στην εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ «σε ένα μαζικό, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, που θα αποτελεί τη καρδιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του σε εκδήλωση «της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε συνολική κριτική στην κυβέρνηση και στάθηκε ιδιαίτερα στην αστυνομική βία των ημερών λέγοντας ότι «οι νέοι και οι νέες κακοποιούνται, ξεγυμνώνονται, ταπεινώνονται με πρωτοφανή τρόπο, από τους πραιτοριανούς της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, με στολή αστυνομικού. Υπό τις ευλογίες του κυρίου Μητσοτάκη, αυτουργού του δόγματος Νόμος και Τάξη».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου που ήταν ήδη κατάμεστη, συνοδευόμενος από τον Στέφανο Τζουμάκα και έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα και με το σύνθημα «Ενώνουμε το μέτωπο να πέσει η δεξιά απ’ τα Πανεπιστήμια μέχρι την δουλειά». Η πλειονότητα των συγκεντρωμένων ήταν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους διοργανωτές και λέγοντας ότι «πιστεύω ότι η εκδήλωση αυτή, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την επόμενη των εκλογών... Χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι αναθαρρούν, ξαναβρίσκουν την αισιοδοξία τους, εκφράζουν την θέληση να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στην ανασύνταξη της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας. Με τους όρους της εποχής μας. Με όρους πρώτα-πρώτα ενότητας και συστράτευσης».

«ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνώσα Αριστερά της εποχής μας»

Δίνοντας το στίγμα του εγχειρήματος και απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους τους κάλεσε «το στοίχημα του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης να το παλέψουμε μαζί. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς. Της Αριστεράς της εποχής μας. Ένα κόμμα που δεν θα μένει στο επίπεδο των διακηρύξεων, της διαμαρτυρίας, της αντιπολίτευσης, αλλά θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από θέση κυβερνητικής ευθύνης. Ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, όπου οι διαφορετικές απόψεις θα εκφράζονται ανοικτά όχι όμως ως μηχανισμοί αναπαραγωγής της εσωκομματικής εξουσίας, αλλά ως ρεύματα ιδεών».

Κάνοντας μία αναδρομή από τη μεταπολίτευση του 1974, ανέφερε ότι στην χώρα μας υπήρξαν δυο βασικοί πόλοι που εξέφρασαν την προοδευτική παράταξη. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα, η λεγόμενη τότε παραδοσιακή Αριστερά, με το δικό της ιστορικό, πολιτικό, και αξιακό φορτίο και το ΠΑΣΟΚ.

Ανέφερε ότι η ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς από το 1981 και μετά «διατηρήθηκε παρά τις αντιφάσεις της μέχρι τις μέρες μας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποια δύναμη της δεξιάς, αυτός που συγκέντρωσε πάνω του την προτίμηση των πολιτών που ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μνημόνια, καταφέρνοντας έτσι τη πρωτοφανή πολιτική ανατροπή του 2015».

Έκανε κριτική όμως στην εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ μετά το πρώτο μνημόνιο λέγοντας ότι «η μνημονιακή του σύμπραξη και συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά και το ΛΑΟΣ, το οδήγησε σταδιακά στο να χάσει οριστικά την επαφή του με το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που κάποτε είχε εκφράσει. Και εν τέλει, με τον ίδιο του τον εαυτό. Σε αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μετατραπεί σε βασικό εκφραστή του προοδευτικού χώρου».

«Η νέα Δεξιά»

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι αυτή ακριβώς, τη σχεδόν διαχρονική από τη μεταπολίτευση και μετά ηγεμονία της ευρύτερης αριστεράς, επιθυμεί να ανατρέψει σήμερα η νέα Δεξιά του κου Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Μια Δεξιά που δεν είναι και τόσο νέα σε ιδέες, σε ταξική μονομέρεια και σε καθεστωτική στρατηγική. Διαθέτει όμως μια συντριπτική επικοινωνιακή υπεροπλία, με όλα τα ΜΜΕ της διαπλοκής στο πλευρό της, που της δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζει το παλιό ως νέο, τη συντήρηση ως μεταρρύθμιση, την άλωση του κράτους ως επιτελική πρωτοτυπία, τα φθαρμένα πρόσωπα ως φρέσκο πολιτικό προσωπικό. Το ψέμα ως αλήθεια και την αλήθεια ως ψέμα».

Ακολούθως άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική και λέγοντας ότι είναι επείγουσα η προοδευτική συστράτευση και η δημοκρατική αντίσταση και εξήγησε: «...Την κάνει επείγουσα η παλινόρθωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους, ο χυδαίος νεποτισμός, η επέλαση των δικών τους παιδιών κάθε ηλικίας σε κρατικές θέσεις. Την κάνει επείγουσα η ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου, οι ακροδεξιές προκλήσεις και η πατριδοκαπηλία. Την κάνει επείγουσα η εργασιακή ζούγκλα που επιστρέφει, το αρνητικό ρεκόρ δεκαοχταετίας στη σχέση προσλήψεων απολύσεων, η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, η δραματική μείωση των θέσεων σταθερής απασχόλησης σε σχέση με τις ελαστικές. Την κάνουν επείγουσα τα δώρα στην οικονομική ολιγαρχία, με μια σειρά μέτρων και κυρίως με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, και η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού ως καθεστώτος τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία. Την κάνει επείγουσα η εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του ΣΕΒ και της οικονομικής ολιγαρχίας, η επιβολή μνημονιακών πολιτικών χωρίς μνημόνια, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η κοροϊδία της μεσαίας τάξης».

«Σε σύγχυση η εξωτερική πολιτική»

Ειδική αναφορά έκανε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «μία άστατη και σε σύγχυση όπως έδειξε η περίπτωση με τα ΜΟΕ, παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική. Που μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα».

Απάντησε όμως και στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Και σε κάθε περίπτωση ο τελευταίος που θα μπορούσε να μας εγκαλέσει για υπονόμευση του εθνικού μετώπου είναι ο κος Μητσοτάκης. Που για να κερδίσει λίγες ψήφους δε δίστασε να δηλητηριάσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό, κάνοντας τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και σημαία ευκαιρίας».

«Δεν μας ανήκει η δημοκρατική παράταξη εμείς ανήκουμε σε αυτή»

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και σε αιτιάσεις αλλά κριτική από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής: «θα ρωτήσει κανείς καλοπροαίρετα: Θέλετε να έχετε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο; Σας ανήκει η δημοκρατική παράταξη; Φυσικά και δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε σ΄αυτήν».

Επιτέθηκε όμως στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «δεν παίζουμε στα ζάρια τα ιμάτια της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο λαός μας σταυρώνεται από την πολιτική της».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

60
σχόλια
 1. avatar Βρε

  Εμείς να δεις πως ενώνουμε τις παλάμες μας ανάποδα όταν μιλάς.

 2. avatar ΣΣπα τη τ

  Σπαρτακος

 3. avatar argitis

  Αλέξη, πρόσεξε τα πούρα που καπνίζεις... απο τί τα φτιάχνουν ρε αγόρι μου και σε χαλάει τόσο??

 4. avatar NX

  STILL FREE? WALKING AROUND?

 5. avatar spyrospeiratis

  ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΛΕΞΗ... -ΟΙ ΟΝΕΙΡΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ Η ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ ?

 6. avatar moot

  Μα τι περίσσια ευφράδεια λόγου. Αναμένω με ανυπομονησία τα πύρινα του άρθρα όταν θα 'ναι αυτοεξόριστος μετά τον πόλεμο με την Τουρκία.

 7. avatar Παγωμένος Ωκεανός

  ε ναι ...αντε πια να φύγει η δεξια ... 5 μηνες τωρα ...βαρεθηκαμε ...ενω με τον Αλεξη μας ...Τεσσεράμισι χρόνια καλοπεράσαμε

 8. avatar βρε ουστ!!!!

  όρμα [...], τα κόκκαλα δικά σου!!.....

 9. avatar SCULLYXL5

  ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΔΕΞΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΜΑΝΤΑΡΑ Ν ΕΡΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ!!!!!

 10. avatar Bonzo

  ALL political parties OUT of universities especially yours............................................................

 11. avatar Ανεμομυλιώτης Κώστας

  Όταν πρέπει να βάλεις πλάτη γιατί η πατρίδα σε χρειάζεται, δεν ανοίγεις το στόμα σου και πετάς μπαρούφες Αλέξη. Όσο αντίθετος κι αν είσαι, μόνο αν σταθείς δίπλά στον Κούλη τώρα που κινδυνευει η πατρίδα θα φανείς άξιος. Μετά, βγάλτε τα μάτια σας.

 12. avatar Sotiris

  Όσοι μιλάνε για δεξιά αριστερά και κουραφέξαλα, είναι Ανθέλληνες και το μόνο που επιδιώκουν είναι το άνετο χρήμα και η δόξα και τα μεγαλεία της εξουσίας εις βάρος μας.
  Είναι οι σπορείς του ΔΙΧΑΣΜΟΥ των Ελλήνων !
  Έλληνες υπάρχουν και μόνο.
  Τα κόμματα, προεκλογικά θα ακούμε τα προγράμματά τους και θα τα ψηφίζουμε.
  Διαφορετικά τα κόμματα είναι ΕΧΘΡΟΙ της ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ.

  1. avatar NX

   NOTHING WRONG WITH LAW AND ORDER

 13. avatar Πινοκιο

  Ποιό δεξιό από σένα δεν έχει πουλεμα Μακεδονίας κλπ αντί να πάς φυλακή κάνης και το μαγγα

 14. avatar Sotiris

  Χαζόγελε, το Αιγαίο είναι Ελληνικό ή όχι ? ? ? ?
  Ο βιασμός είναι έγκλημα ή πταίσμα ? ? ?
  Η Μακεδονία ανήκει στην Ελλάδα ή στα Σκόπια ? ? ?
  Άλλο Έθνος το Ελληνικό και άλλο το Μακεδονικό ? ? ?
  Άσε τις αηδίες και φύγε πριν σε διώξουν οι Έλληνες και δεν ξέρεις ούτε που να κρυφτείς αμόρφωτο παλιόπαιδο !

 15. avatar Ως υπόθεση εργασίας…

  Θεωρούμε ότι ο Σύριζα, το Κινάλ και το Μέρα25 συνασπίζονται για να διεκδικήσουν την εξουσία, (το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργασθεί με το νεοΠασόκ, (δηλαδή τον Σύριζα)). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της πλέον αξιόπιστης εταιρίας δημοσκοπήσεων Opinion Poll, της 29-11-2019, τα τρία, (3), αυτά κόμματα έχουν τα ακόλουθα ποσοστά: Σύριζα 27,748 %, Κίνημα Αλλαγής 6,39 % και Μέρα 25 3,618 %. Δηλαδή, συνολικά έχουν 37,756 %.
  Η Νέα Δημοκρατία έχει 48,863 % και η Ελληνική Λύση 5,420 %. Δηλαδή, συνολικά έχουν 54,283 %.

  1. avatar Άδικα παιδεύονται οι αριστεροί…

   'Εχουν αλλάξει εντελώς οι καιροί!!!

 16. avatar ΡΟΥΛΗΣ

  Τράβα να κάνεις κανένα μάθημα Αγγλικών κύριε πρόεδρε και μετά καλώς θα είσαι για πρόεδρος δεκαπενταμελούς στο πολυκλαδικο Αμπελόκηπων .......

 17. avatar Α/c

  Τα πράγματα για μένα ήσαν σαφή. Δεν μπορεί να λέγεται Αριστερά η παράταξη που δεν σέβεται τη Δημοκρατία, ούτε μέσα στο Κόμμα ούτε μέσα στην Κοινωνία. Όμως... πώς να βιώσεις μια τέτοια αλήθεια, όταν έχεις θυσιάσει τα νιάτα σου σ’ αυτήν την ιδεολογία;
  Μίκης Θεοδωράκης, 1925-, Συνθέτης και πολιτικός

 18. avatar spyrospeiratis

  ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΛΕΞΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΠΤΥΧΙΟ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Η ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑ-ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΕΘΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΝΔΑΛΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ [...]

 19. avatar Κουραση

  Τσίπρα αύριο έχουμε 2020, δεν έχουμε 2014, που ότι έλεγες σε πιστέυανε και το γράφαμε στο κούτελό τους. Τσίπρα έχεις κουράσει και δεν έχεις την αίγλη του 2012, 13, 14 κλπ. Εκφυλίστικες και ο λόγο σου δεν μετράει πια. Σε βαρεθήκαμε να κάνεις συνεχώς καλέσματα για την δήθεν μεγάλη αριστερά ή με άλλα λόγια να αποστατήσουν υπουργοί, βουλευτές, κομματάρχες κλπ για ενωθούν μαζί σου και να ξαναβγείς. Έχουμε τώρα 5-6 χρόνια στο ίδιο ρεφρέν. Εγώ δεν θυμάμαι τον Αντρέα Παπανδρέου να καλούσε συνεχώς και σε καθημερινή βάση να αποστατήσουν στελέχη άλλων κομμάτων. Απλά ο Αντρέας είχε ακτινοβολία που δεν έχεις εσύ και παρέσυρε κόσμο και κοσμάκη στο κόμμα του. Επίσης η αντιπολίτευση που κάνεις είναι ολίγο φτηνή. Ότι κατηγορείς σήμερα την κυβέρνηση το έκανες εσύ στη θητεία σου σε μεγαλύτερο βαθμό. Λες ότι η αστυνομία υπερβάλει, ξεχνάς τα δικά σου καμώματα και δίχως αποτελέσματα. Την άλλη μέρα πάλι τα ίδια και τα ίδια, κάψιμο τρόλλεϋ, καταλήψεις, κλπ. Ενώ σήμερα έχουν περιοριστεί με τάση εξαφάνισης και αυτό εσένα σου τη δίνει κατακούτελα.

  1. avatar βρε ουστ!!!!

   πεσ' τα χρυσόστομε!!!!
   αλιέξη ακούς; ή ως συνήθως κοιμάσαι κι ονειρεύεσαι γκουλάγκ για όσους δεν συμφωνούν με σένα!

  2. avatar παλαιμαχος

   Απο τα καλυτερα σχολια που εχω διαβασει εδω και καιρο, με αριστη γραμματικη, συντακτικο και σωστη χρηση της γλωσσας μας. Μπραβο φιλε, αν και δεν μπορω να παρακολουθησω επομενα σχολια σου αφου δεν εχεις συνθηματικο να σε αναγνωρισω...Εκεινο το κατακουτελα ολα τα λεφτα...χαχαχα...

   1. avatar παλαίμαχος

    Φίλε μου άργησα να σου απαντήσω, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Όπως καταλσβαίνω, πέρασες το σχόλιο μου από ακτινογραφία μόνο ως προς τα λάθη. Νομίζω για το περιεχόμενο συμφωνείς και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Θα ήθελα να προσθέσω στο παζλ αυτού του κόμματος, εκτός τους πολάκιδες που είναι πολλοι και τους νεοφερμένους από το ΠΑΣΟΚ που για να αναδειχθούν γίνονται χυδαιότεροι των χυδαιοτέρων όπως Ραγκούσης, Κασιμάτη κλπ.

 20. avatar NRG

  Πολιτικός λόγος της δεκαετίας του 70 και του 80. Ο αμόρφωτος βγάζει το φάντασμα της δήθεν δεξιάς μπάς και μαζέψει καμια ψήφο, αλλά τον έχουμε πάρει χαμπάρι πόσο άχρηστος και αμπελοφιλόσοφος ειναι!

  1. avatar τηλεθεατης

   ΣΩΣΤΟΣ!...Ακρατοι βερμπαλισμοι, λογια, λογια, λογια χωρις ουσια...Η απολυτη κυριαρχια των επιθετων στα ουσιαστικα...Αν παραβαλεις τον παραπανω λογο του με ενα της δεκαετιας του 50 ενος τυχαιου πολιτευτακου, η ομοιοτητα θα ηταν απιστευτη...Ωστε με τον Τζουμακα ε? Ε ρε το γελιο της αρκουδας...Εκτος απο ελεεινοι, μετασχηματιζεστε και σε γραφικοι.....Κυριε Μητσοτακη, ευχαριστειστε τον κυριο που σας εξασφαλιζει ανετα αλλη μια τετραετια τουλαχιστον...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει