Προσφεύγουν στο ΣτΕ Θάνου και Νάκου

Ζητούν ακύρωση και αναστολή της παύσης τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:14
14/08/2019
Προσφεύγουν στο ΣτΕ Θάνου και Νάκου
93
loading

Σωρεία παραβάσεων τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας κατά τη θέσπιση του ασυμβίβαστου που ψήφισε η κυβέρνηση με τον νόμο της 4623/2019, επικαλούνται η μέχρι πρότινος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου αλλά και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άννα Νάκου με προσφυγή που κατέθεσαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τόσο η κυρία Θάνου όσο και η κυρία Νάκου με την αίτηση που κατάθεσαν στο ΣτΕ στρέφονται κατά των διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης εκπτώσεώς τους από την θέση της προέδρου και της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντίστοιχα, ζητώντας την αναστολή και την ακύρωσή τους. Την αίτηση ακυρώσεως υπογράφει ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Λαζαράτος, οι παραβάσεις που συνεπάγεται η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το Ν. 4623/2019 είναι, σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε στο ΣτΕ, οι εξής:

1. Παράβαση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, γιατί ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών.

2. Παράβαση της υποχρέωσης σεβασμού της θητείας των μελών της εθνικής αρχής ανταγωνισμού μέχρι της λήξεώς της και μη πρόωρου τερματισμού της, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί επί αντίστοιχων υποθέσεων από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

3. Παράβαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους συνεπεία της πρόωρης λήξεως της προστατευόμενηςθητείας τους ως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου, καθώς και της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της ορθολογικής οργάνωσής τουςπου επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση του ενιαίου της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής.

4. Παράβαση της αρχής προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αρχής της αναλογικότητας, καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της καλής νομοθετήσεως, διότι ο νομοθέτης παρέλειψε να θεσπίσει ειδική μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

5. Έλλειψη γενικού, αφηρημένου και απρόσωπου χαρακτήρα της ρυθμίσεως.

6. Φωτογραφικός χαρακτήρας του θεσπισθέντος ασυμβιβάστου, με σκοπό την απομάκρυνση συγκεκριμένων, δυνάμενων ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς, μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

7. Αντίθεση της ρυθμίσεως προς την αρχή της αναλογικότητας και προς την αρχή της ισότητας.

8. Μη τήρηση των διατάξεων του νόμου 3959/2011, γιατί δεν ζητήθηκε, αναφορικά με την επίμαχη τροποποίηση του ν. 3959/2011, η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε δήλωσή του, μετά την κατάθεσή της αίτησης, ο κ. Λαζαράτος αναφέρει τα εξής: «Τα νομικά δεν είναι αντιπαράθεση στην πολιτική κονίστρα. Τα νομικά δεν είναι συμπάθειες ή αντιπάθειες. Τα νομικά δεν είναι φήμες. Δεν είναι αρένα. Δεν είναι υποκειμενική ηθική ή πολιτική φιλοσοφία. Δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε σκανδαλολογία. Ούτε εκδίκηση! Πολιτική ή άλλη. Είναι ευδιάκριτη ,ακριβής επιστήμη, με το ήθος που απορρέει από αυτή την ακρίβεια. Και ο πολιτισμός της επιστήμης αυτής, είδος εκλεκτό. Οι πράξεις άμεσης αποπομπής της Προέδρου, της Αντιπροέδρου και δύο Μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με νόμο «φωτογραφικό», ατομικό και αναδρομικό, δίχως μεταβατική διάταξη, προσβάλλουν κατάφωρα την αναγκαία ανεξαρτησία της Αρχής έναντι της πολιτικής εξουσίας. Το άρθρο 101 παρ. 1 περ. α΄του Ν. 4623/2019 και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις αντιτίθενται προδήλως στο ενωσιακό και εσωτερικό δίκαιο κατά τρόπο πρωτοφανή και θίγουν άμεσα την ουσία του κράτους δικαίου και τον εκπορευόμενο από αυτή νομικό μας πολιτισμό».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

93
σχόλια
 1. avatar kek

  Κοιταει να αρπαξει μεχρι και το τελευταιο ευρω....εχει πολλα στοματα η φαμιλια μαλλον....ποσο χαμηλα θα πεσεις κυρια μου ? Ο κοσμος εχει πολλα οικονομικα προβληματα και η σταση σου δειχνει λογικη ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΥ !! ΑΙΣΧΟΣ !

 2. avatar kek

  κλασσικη αριστερη που εχει ερωτα με τη καρεκλα...θα της περασει...

 3. avatar ΚΑΠΗ

  TI ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΙΣΗ.
  ΑΛΛΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ,ΑΛΛΟΙ ΣΤΟΧΟΙ,ΛΛΑ ΟΡΑΜΑΤΑ.
  ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 69 ΜΑΙΩΝ ,ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ.

  Η ΜΕΓΑΛΟΜΠΕΜΠΑ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ.
  ΟΥΣΤ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ,ΑΛΗΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ,ΑΠΟΒΡΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

 4. avatar Δυναμίτης 2019Ωμεγα

  Είναι πολλά τα λεφτά και γλυκά για
  Να παραιτηθεί η Θάνου έχει χωθεί μέσα
  Στην καρέκλα της.
  Μάσα Σύριζα φιλαράκια της.
  Πολύ μέλι κολλάει η καρέκλα της.

 5. avatar αααγ_σ

  ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΟΥΚΩΣΕΙ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ !!

 6. avatar Chrisliam

  Για @Chrisliam.Μπορεις να επιτιθεσαι οσο θελεις εναντιον μου.Καλο μου κανεις.Οσο πιο πολυ επιτιθεσαι τοσο αυτο αποδεικνυει την αληθεια στα ποσταρισματα μου.Δεν ασχολουμαι αλλο μαζι σου.Τσαο τσαο.

  1. avatar @Chrisliam

   Τσάο τσάο; Κινέζος είσαι λοιπόν; Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει.

 7. avatar Chrisliam

  Για @Chrisliam ..Μονο διασπορα ψευδων ειδησεων δεν ειναι και προερχεται απο αναζητηση απο πολλες πηγες.Και οσον αφορα χαρακτηρισμους δεν ασχολουμαι.Εσυ και μονο με τις προτασεις που κανεις σε καποιον να το βουλωσει δειχνει και το επιπεδο σου.Η ελευθερια λογου δεν σου λεει απολυτως τιποτα.

  1. avatar @Chrisliam

   Εναλλακτικά μπορεί να γίνει χρήση φίμωτρου.

 8. avatar ΞΕΦΤ.ΕΛ (Ξεφτιλισμένος Έλληνας)

  Η Κα Θάνου, έγκριτη νομικός και με συμπαραστάτη τον κορυφαίο διοικητολόγο Κο Λαζαράτο, θα καταφέρει να ακυρώσει την εν πολλοίς πάσχουσα απόφαση αποπομπής της, άλλως θα επιτύχει να λάβει ακόπως και προκαταβολικά τους μισθούς της μέχρι το συμβατικό τέλος της θητείας της. Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο -κατά μετριωτάτους υπολογισμούς- τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Αλλά, όπως λέει ο σοφός λαός, \"το γινάτι βγάζει μάτι\", για να μην αναφερθούμε σε σκοτεινές πτυχές της απόφασης και σε διαπλεκόμενα συμφέροντα πολυεθνικών, ύψος δισεκατομμυρίων ευρώ.

  1. avatar Φαρμακογλωσσης

   Αναφερσου και στα συμφεροντα που λες. Να μαθουμε και εμεις. Οχι να την αμολας και να μην λες τιποτα. Γενικως και αοριστως!

  2. avatar @ΞΕΦΤ.ΕΛ

   Άσε να ζει μέχρι τότε.

 9. avatar Tremendous

  Αναδρομικα να κοψουν τις συνταξεις είναι συνταγματικο να χασει το μελι η κυρια ενώ εχει γινει πανελλήνιος ξευτηλα δεν είναι.Αυτα τα νομικα λετε;

 10. avatar φάτε, τρωκτικά

  Και όλα γίνονται για το ..λαλά!! Αποζημίωση ύψους που δεν έλαβε ζητάει η μανδάμ....ενώ με την άμεση διακοπή των υπηρεσιών(!) της....η οποία δύναται να εκληφθεί ως \"παραίτηση\" δεν παίρνει τα λαλά(!) που \"δικαιάται!!!!!!!!

 11. avatar ronaldo

  Πάρτο χαμπάρι Θάνου, ο απατεώνας πήρε δρόμο όπως και οι απατεωνίσκοι. Τώρα ο λαός βλέπει καθαρά τι κατακάθια ήσασταν, τι βδέλες , τι άχρηστα παράσιτα. Αν πάρεις έστω και 1 ευρώ αποζημίωση θα γίνει εξέγερση παλιοκασέλα.

 12. avatar Παπαδοπαίδι

  Μωρε , μπας και νομιζει οτι την εξελεξε δια βιου Μητροπολιτη η Ιερα Συνοδος??...

 13. avatar Chrisliam

  Για @Chrisliam η προταση σου απορριπτεται ασυζητητι και οταν εχει καποιος αποκτησει νομικη εξειδικευση περι ανεξαρτητων αρχων και Επιτροπης Ανταγωνισμου οπως εγω οφειλει να μην σιωπα αλλα να εκφερει τη γνωμη του.Δεν αντεχεις ουτε εσυ ουτε καποιοι αλλοι σχολιαζοντες τη κριτικη για αυτο και μιλας περι εφαρμοσμενης κουταμαρας.

  1. avatar @Chrisliam

   Χασοδίκης είσαι; Περαστικά.

 14. avatar Τειρεσίας

  Μετα θα το πανε και στην ΧΑΓΗ, Σπάσε πλακα.!!!!! Δεν το βαζουν κατω οι @@@@γριες. Αντιο θειτσες να μας γραφετε. Η τελευτεα να κλείσει την πόρτα.

 15. avatar Chrisliam

  Για τον @Chrisliam...Σιγα μην σας αφησω..Οσον αφορα τον συγκεκριμενο σχολιαστη που αναφερεσαι ουτε κατα διανοια ειμαι αυτος και κομματικα γυαλακια δεν φοραω αν εχεις δει παλιοτερα ποσταρισματα μου και για τους προηγουμενους και για τους τωρινους ασχετως αν καποια τα κοβει απο το newsbeast χωρις να ειναι υβριστικα ουτε προκαλουν προσωπικες αντιπαραθεσεις.

  1. avatar @Chrisliam

   Αναγκάζεται να τα κόψει γιατί είναι παιδαριώδη.

 16. avatar Dr.Sheldon Cooper

  Και καλα θα κανει,ειναι παρανομο αυτο που κανει η ΝΔ να τους παρει τα σωβρακα....ξεφτιλες δεξιοι τωρα που δεν σεβεστε τους νομους εσεις Χουντο κυβερνηση και ψηφιζετε νομους για τους συγγενεις σας μονο ολα ειναι καλα. εεεεε; Ουστ δεξια Χουντομποχα!!

  1. avatar @Dr.Sheldon Cooper

   Ευκαιρία για την κυριούλα να μάθει λίγο Διοικητικό Δίκαιο.

  2. avatar Dr. Sheldon Cooper

   Ποιος ειναι αυτος ο ντενεκιες που γραφει με το nick μου???

   1. avatar ΕΕΕαα!!!!

    Μάθε ορθογραφία και μετά βράσε ένα αυγό.!!!

   2. avatar Dr. Sheldon Cooper

    Προς newsbeast. Αυτη η αηδια, που μπορει ο καθενας να ποσταρει , χωρις να ειναι εγγεγραμμενος, παραποιωντας τα nick αλλων, πρεπει να σταματησει!!

    1. avatar @Dr. Sheldon Cooper

     Η χρήση του συμβόλου @ με το όνομά σου δηλοί ότι η απάντηση απευθύνεται σε εσένα προσωπικά.
     Δεν θα μου κόψεις εσύ τη διασκέδαση Dr. Η ψυχαγωγία μου προέχει της μπαρουφολογίας σου.
     Το Ντε νε κιέ που ανέφερες είναι Γαλλικά;

     1. avatar Dr. Sheldon Cooper

      Δες ξανά πώς ο αρχικός συντάκτης έχει παραποιησει το νικ μου.

     2. avatar @Dr. Sheldon Cooper

      Ποια παραποίηση ρε χαζοβιόλη; Το nick σου είναι με την προσθήκη του συμβόλου \'\'@\'\'.

     3. avatar Dr. Sheldon Cooper

      Λεω για το 17:55

     4. avatar @Dr. Sheldon Cooper

      Το 17:55 είναι κραυγή μίζερου τρολ του σύριζα.
      Άφες ημίν.

 17. avatar Chrisliam

  Και οσον αφορα το δευτερο λογοκριμενο σχολιο μου αποκομματικοποιηση και ανεξαρτητοποιηση των ανεξαρτητων αρχων επιτυγχανεται μονο οταν αυτο γινεται για ολες τις ανεξαρτητες αρχες και οχι για μια συγκεκριμενη και υπαρχουν αλλες σημαντικοτατες ανεξαρτητες αρχες που οι Προισταμενοι τους ειναι κομματικα στελεχη τα οποια ομως παρεμειναν στις θεσεις τους.

  1. avatar @Chrisliam

   Κανονικά πρέπει να στα λογοκρίνουν όλα, λόγω εφαρμοσμένης κουταμάρας.

 18. avatar Chrisliam

  Newsbeast λογοκρινες δυο σχολια βασει των οποιων ο αναγνωστης θα εβγαζε πληρη και τεκμηριωμενη αποψη οσον αφορα την Επιτροπη Ανταγωνισμου.Κατα τη γνωμη μου δεν μπορει να κατηγορειται η κυρια Θανου για την επιλογη των ασφαλιστικων μετρων κατα του Πρακτορειου Διανομης Τυπου για ελεγχο του οταν τον ιδια τακτικη ακολουθησε και ο κυριος Κυριτσακης το 2013 στη περιπτωση ΔΕΗ Μυτιληναιου ο οποιος ηταν Προισταμενος της Επιτροπης Ανταγωνισμου απο το 2008 ως το 2018.Η και στις δυο περιπτωσεις ηταν σωστη η συγκεκριμενη πρακτικη η και στις δυο περιπτωσεις ηταν λαθος.

  1. avatar @Chrisliam

   Τα λογοκρίνει διότι συνιστούν διασπορά ψευδών ειδήσεων.

 19. avatar Θα σας κάνει…

  Ρόμπες η γριούλα...

 20. avatar Chrisliam

  Επειδη ο σχολιασμος κατα τη γνωμη μου πρεπει να συνοδευεται και απο προτασεις επιλυσης προβληματων ανεξαρτησιας αρχων κατα τη γνωμη μου για να αποφευγεται η πολιτικη επιρροη στις ανεξαρτητες αρχες δεν θα πρεπει η επιλογη των μελων τους να γινεται απο τη κυβερνηση και θα πρεπει τα εν λογω μελη να μην υπηρξαν ποτε στελεχη κομματων.Επισης οσον αφορα την Επιτροπη Ανταγωνισμου δεν θα πρεπει τα μελη της να ειναι πρωην στελεχη επιχειρησεων αλλα να εχουν αριστη γνωση ολων των κανονων για ορθη επιχειρηματικοτητα.Φανταζεστε ενα πρωην στελεχος επιχειρησης να μπει στην Επιτροπη Ανταγωνισμου και να πρεπει να ελεγξει την πρωην επιχειρηση του για καρτελ;

  1. avatar @Chrisliam

   Θαυμάσια, σου προτείνω να το βουλώσεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει