Παναγιωτόπουλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Αν τηρηθεί η Συνθήκη μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον

Τι ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την τήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:54
17/07/2019
Παναγιωτόπουλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Αν τηρηθεί η Συνθήκη μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον
40
loading

«Μας ανησυχεί, αλλά δεν μας φοβίζει η αναθεωρητική, ολίγον ανεξέλεγκτη, τουλάχιστον από τις μέχρι πρότινος δυτικές επιρροές της, Τουρκία, η οποία, αν μη τι άλλο, εκτός από το συνηθισμένο "μενού", τώρα τελευταία επανέρχεται με μία εξαιρετικά επιθετική ρητορική από κορυφαίους αξιωματούχους της» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Δεν μας αρέσει ως χώρα να προκαλούμαστε, το έχω ξαναπεί, όσο δεν μας αρέσει να προκαλούμε. Όταν όμως προκαλούμαστε, οφείλουμε να δομούμε την αντίδρασή μας με όρους ψυχραιμίας, νηφαλιότητας, αλλά συνάμα και σθένους και αποφασιστικότητας. Αυτό άλλωστε είναι ένα πραγματικό αποτρεπτικό δόγμα», πρόσθεσε.

«Ενισχύουμε, σαν στρατιωτική επιλογή, ή προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Η δουλειά μας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα πετάνε, τα πολεμικά πλοία θα πλέουν, τα στρατιωτικά οχήματα θα κινούνται, πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά έτοιμα, έτσι ώστε να προσφέρουν στη χώρα μια "ομπρέλα" ασφαλείας και την αποτρεπτική ισχύ που αυτή χρειάζεται έναντι πάντων», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση. "«Εργαζόμαστε, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, για έναν σκοπό. Για να διατηρούμε, να επαυξάνουμε και να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σχόλιό του για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ, παρατήρησε ωστόσο ότι «για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον» εκτίμησε.

Επανέλαβε δε ότι «επιζητούμε και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε σχέσεις καλής γειτονίας στον βαλκανικό περίγυρό μας. Τα Βαλκάνια είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπούν σε περιοχή παραγωγής σταθερότητας και όχι αστάθειας, όπως ήταν διαχρονικά, με μοιραία αποτελέσματα, βέβαια, για την Ευρώπη και τον κόσμο»

Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από «μία τάση αυξανόμενης αστάθειας». « εξάλειψη του διπολικού γεωπολιτικού συστήματος έχει οδηγήσει σε ανακατατάξεις, ανατροπές και κάποιες αυξανόμενες αβεβαιότητες, καθώς και στην εξέλιξη παλαιών απειλών, όπως και στην εμφάνιση νέων» παρατήρησε.

Ως προκλήσεις ασφαλείας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

 • την τρομοκρατία, ιδίως αυτή που προέρχεται από στοιχεία θρησκευτικού φονταμενταλισμού,
 • τη μετακίνηση πληθυσμών, στις χώρες του δυτικού κόσμου και κυρίως στην Ευρώπη λόγω αδυναμίας επιβίωσης στις χώρες τους ή λόγω της ανισομερούς κατανομής πλούτου,
 • την κλιματική αλλαγή που αποτελεί μια ειδική ασύμμετρη απειλή. «πολύ φοβούμαι, είπε, ότι το ακραίο και το έκτακτο γίνεται πλέον τακτικό, λόγω της κλιματικής αλλαγής, και ανάλογη πρέπει να είναι και η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες αρχές της χώρας, , που εδώ και αρκετό καιρό, εν μέσω καλοκαιριού, είναι σε κατάσταση συναγερμού»,
 • Τη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού , την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα και την πολύ σημαντική, γεωπολιτικά, παράμετρο της αξιοποίησης πλουτοπαραγωγικών πηγών, είτε όσον αφορά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων είτε όσον αφορά στη διακίνηση αυτών, που όπως είπε επηρεάζουν ζητήματα ασφαλείας,.
 • την κυβερνοαπειλή
 • τις μεταναστευτικές ροές σε μεγάλους αριθμούς τα τελευταία χρόνια προς τον ηπειρωτικό χώρο της Ευρώπης. Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφική της μοίρα και επομένως θα είναι το πρώτο σημείο υποδοχής αυτών των μεταναστευτικών ροών».

«Τα προβλήματα ασφαλείας και οι προκλήσεις από αυτή την κατάσταση στην περιοχή, προφανώς θα πηγάζουν από τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και από φαινόμενα ανάδειξης ή ανάδυσης αναθεωρητισμού σε κάποιες χώρες, όπως και νέων ριζοσπαστικών πηγών θρησκευτικού και εθνικού φονταμενταλισμού», σχολίασε, και το Μεσανατολικό ζήτημα, αλλά και τη διαιώνιση του Κυπριακού ζητήματος.

Βασικές προκλήσεις μας, παρατήρησε, είναι «η αξιοποίηση στη διαμετακομιδή των ενεργειακών πόρων, η αντιμετώπιση ριζοσπαστικού θρησκευτικού φονταμενταλισμού, η αντιμετώπιση φαινομένων εθνοτικών και θρησκευτικών εντάσεων, φαινόμενα εθνικού αναθεωρητισμού και κάποιου "μείγματος" εθνικά εγωιστικής πολιτικής, ανάμεσα και σε Ευρωπαίους εταίρους μας».

«Ανησυχούμε για την προστασία χριστιανικών μειονοτήτων και μειονοτικών πληθυσμών στην περιοχή. Ανησυχούμε για τη Λιβύη, ανησυχούμε για την κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά είμαστε ψύχραιμοι», πρόσθεσε ο ΥΕΘΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη να επικρατήσει η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα και η προσήλωση τόσο στις αξίες όσο και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής και των επιμέρους πολιτικών.

Όσον αφορά ειδικά στη χώρα μας μεταναστευτικές ροές, κυβερνοεπιθέσεις, είναι σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο οι βασικές προκλήσεις ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε «διότι θεωρούμε τη χώρα μας - και αγωνιζόμαστε για να την καταστήσουμε - χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής, τελικό πάροχο ασφαλείας στην περιοχή», όπως είπε . «Στηριζόμαστε στην αταλάντευτη πολιτική αρχών και θέσεων που βασίζεται, πάνω απ' όλα, στο απαραβίαστο των συνόρων, στην περιφερειακή συνεργασία σαφώς, ιδίως με τις γείτονες χώρες, στο ισότιμο των διμερών σχέσεων και βέβαια στην προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι «θα εργαστώ με κάθε προσήλωση, με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μου, εγώ και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, σε αγαστή συνεργασία με τα εκλεκτά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως, προπαντός, με τη στρατιωτική ηγεσία, για να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες θα παρέχουν ασφάλεια στην περιοχή, θα καταστήσουν την Ελλάδα ασφαλή χώρα, αλλά θα βοηθήσουν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς σε αυτή τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι και το πολύ σημαντικό μας καθήκον».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

40
σχόλια
 1. avatar Leonidas21

  Οχετός

 2. avatar Ellraiser

  Δηλαδη τι περιμενατε απο ΝΔ που πανε χερακι χερακι με τον Συριζα?
  Και θα ξαναβγαλετε Συριζα (ισως με νεο ονομα).
  Και ξανα ΝΔ......
  Σαν τα μουλαρια στο μαγκανοπιγαδο.........

 3. avatar Stefanos

  Με λενε Ριζο κι οπως θελω το γυριζω.....

 4. avatar ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ

  ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ??? ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ???? ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΟΚΑΣ ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΤΣΙ ????

 5. avatar Social crisklats distortion

  μηπως εχει δει κανεις τα παπαγαλακια της ΝΔ, τον criskalts και τον social distortion ? πολλη ησυχια σημερα μαλλον δεν διαβασαν ακομα το αρθρο

 6. avatar Άννα Α

  Την πάτησαν και οι του μπαοκ και δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, γραμμή του Σαββίδη

 7. avatar κF

  Για αυτό σας ψήφισε ο λαός ρε [...] για να επιβραβευετε τέτοιου είδους συμφωνίες; Διώξαμε τους προδότες για να μας έρθετε τώρα εσείς;

  1. avatar Ωέωωω!!

   Αμα κοιμάσαι όρθιος αυτά παθαίνεις , αλλα στο κάτω κατω τι θα ψήφιζες, πιό δεξιά δεν έχει....

 8. avatar Τελωνειακος

  Κυριακο,Παναγιωτοπουλε,Αλεξη,Φωφη,Γιαννη,Βελοπουλε
  Επιτελους φερτε τα συνορα της Ελλαδος στην Λαρισα αυριο το πρωι να τελειωνουμε με εσας ολους και να ηρεμησουμε.
  ΝΕΑ ΧΩΡΑ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ.
  Πληρωμενα [...]

 9. avatar Ψηφοφορος ΝΔ

  Τι να σας πω !
  Εμφανισθειτε στην Μακεδονια παλι....αρχισε η πτωση....οτι εγινε με τις αφισες των Βουλευτων του Συριζα ετοιμαστειτε να δειτε τα προσωπα σας
  ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΛΗΡΗΣ
  Κυριακο σε διαβεβαιω οτι οι Ψηφοφοροι σου αρχισαν να χανονται με τις δηλωσεις αυτες.Πραγματικα μας αφηνεις αφωνους.Κριμα......τοσο νωρις.3 στους 5 απο εχθες νιωθουν απεχθεια και χτυπιουνται οταν σε βλεπουν.Τελικα οτι ειναι ο Αλεξης εισαι κ εσυ.Φιλαρακια.Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΘΑΝΕ.
  Βγες και πες το ευθεως οσο ειναι καιρος.Απο εμας οικογενειακως και απο τους φιλους μας τελειωσες χθες.Οι δημοσκοπησεις προερχονται απο οικογενειες και φιλους.

  1. avatar Με μία διαφορά!

   Ο Αλέξης ήταν ειλικρινής! Οι άλλοι αποδείχθηκαν διπρόσωποι για τις ψήφους! Και η ειλικρίνεια εκτιμάται! Και ένα ερώτημα! Ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί προδότες και εις διπλούν μάλιστα;

  2. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

   μα καλα χαζος εισαι? περιμενες κατι διαφορετικο? που ζεις? εσενα εκμεταλλευτηκε η νδ για να βγει να κανει οτι γουσταρει.

 10. avatar fire40

  Κολοτούμπες της ΝΔ αρχίσατε! Εσείς οι \"Μακεδονομάχοι\" που σκίζατε τα ιμάτιά σας για τη συμφωνία τώρα τι; Απλά και για να πέσουν οι μάσκες εκμεταλλευτήκατε την αφέλεια του κόσμου οτι θα σκίζατε (σαν το συριζα τα μνημόνια) τη συμφωνία αλλά σας βόλεψε που άλλος χρεώθηκε το πολιτικό κόστος και σεις υφαρπάξατε τις ψήφους. Μπράβο ωραία αρχίσαμε! Να σας χαιρόμαστε!

 11. avatar Σοβαρος

  Ντροπη στη Νεα Δημοκρατια. μολις 2 εβδομαδες και κοροιδευει τον Ελληνικο λαο.
  Ντροπη Ντροπη Ντροπηηηηηηηηηηηηη.
  Ο λαος δεν ξεχνα κυριοι.
  Διωξαμε τον Αλεξη...και μας λετε επισημως οτι η συμφωνια ειναι καλη?
  Κυριοι της Νεας Δημοκρατιας απο εμενα προσωπικως τελειωσατε σημερα εδω!
  Οτι και να κανετε απο αυριο το πρωι,τελειωσατε.
  Κυριακο εισαι αφερεγγυος.ΤΕΛΟΣ .Μολις σε 2 εβδομαδες
  Και μην ξεχνας οτι ο Ελληνας ειναι συναισθηματικος.Να το θυμασαι

  1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

   καλα κρασια. σε 2 χρονια δεν θα θυμασαι τιποτα. δεν το πιστευω οτι πραγματικα περιμενατε κατι αλλο. η νδ ειναι βυθισμενη στην διαφθορα και στις λαμογιες. η καρεκλα ειναι γλυκια και λενε οτι θελετε να ακουσετε. χαμπαρι δεν εχετε παρει τοσα χρονια? λυσσαξανε 4,5 χρονια μακρια απο την κουταλα.

 12. avatar Προφανώς

  οι μακεδονοκάφροι κατάλαβαν οτι ο Κούλης τους δούλευε ψιλό γαζί.
  Χθές Μαυρωτάς και σήμερα οι δύο υπουργοί τους αποτελείωσαν!!
  Ψάχνουν να βρουν κρεβάτι να ξαπλώσουν γιατί τους το είπε σε 10 μέρες το παραμύθι
  και δεν μπορούν να κάτσουν σε καρέκλα...

 13. avatar Ετερόκλητος όχλος

  Τότε μεγάλε πατριώτη γιατί δεν ψήφισες τη συμφωνία ώστε να ξέρουμε και μεις τα γίδια τι ψηφίζουμε;

  1. avatar αχ τι τραβάμε

   Δεν μας έψησε όλους. Ίσως κάτι ψιλιαζόμασταν και προτιμήσαμε πιο ηθικούς ανθρώπους που ο πολύς κόσμος δεν τους έβαλε καν στην βουλή. Και δεν μιλάω για ακραίους ή για φαιδρούς.

  2. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

   Μα το ειχαν πει... οτι το κρατος θα εχει συνεχεια και μαλιστα το ειχε πει ο ιδιος ο Κουλης.
   Ετσι κι αλλιως αυτοι δεν βγηκαν για να λυσουν αυτο το θεμα.
   Βγηκαν για να φυγουν οι αχρηστοι και επικινδυνοι.

   1. avatar @Αμθρωπε

    Εκοινοι η ανικανοι ειχαν το σθενος και σστηριξαντη συμφωνια δεν κοροιδεψαν πουλωντας πατριωτισμο για να τους παρουν τη ψηφο

 14. avatar Είναι τόσο καλη

  Είναι τόσο καλή η συμφωνία που αν τηρηθούν όλοι οι όροι της τότε μιλάμε για άριστη συμφωνία λέει ο διορισμένος από τη ΝΔ .Ρε παιδιά ,από τον απλό ελληνικό λαό που πέφτει θύμα των πολιτικαντηδων δεν έχω απαιτήσεις.Ομως ο Κουλης και οι άλλοι που ξεσήκωναν το λαό εναντίον της συμφωνίας αναρωτιέμαι αν έχουν λίγο τσίπα πάνω τους ιδιαίτερα αν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων.

  1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

   πραγματικα ειχες την εντυπωση οτι εχουν τσιπα? λ..α διεφθαρμενοι ειναι οι νεοδημοκρατες. την κουταλα και την καρεκλα ηθελαν. τωρα τους την εδωσες...

 15. avatar Καστοριά

  Το έλεγα το λέω κ θα το λέω μην περιμένετε τιποτα από την ΝΔ πάντα μα πάντα μόνο λόγια στο τέλος αφήνουν άδεια ταμία είναι ότι ποιο επικίνδυνο πολιτικά έχει υπάρξει δεν είναι από το μυαλό μου.. ήμουν εκεί

 16. avatar απορω

  πως γινεται να πιστευετε τα προεκλογικα παραμυθια της νδ?ειστε ανεπιδεκτοι μαθησεως καλα να παθετε.οσο για τη συμφωνια τριβαν τα χερια τους γιατι γνωριζαν οτι αυτοι δεν θα μπορουσαν καν να τη διαπραγματευτουν γιατι ειναι εντελως ανικανοι οποτε τη φορτωθηκε αλλος,αλλα επεισαν το λαουτζικο οτι ειναι κατα της συμφωνιας για να τους ψηφισει.φατε σανο τωρα να χορτασετε(και κυριολεκτικα).αυτο ειναι μονο η αρχη χαχαχαχαχα

 17. avatar Nikath13

  Μπερδεύτηκα συγνώμη, η ΝΔ λέει ότι είναι καλή η συμφωνία;

  1. avatar Criskalts the μπιτες

   Γιατί είχες καμιά αμφιβολία ότι δεν ήταν από πάντα υπέρ?

 18. avatar Τι εγινε παιδια;

  Τωρα ειναι καλη η Συμφωνια των Πρεσπων.Και να μην ξεχναμε το ποσταρισμα του κυριου Θεοδωρακη οτι τον παρακαλουσαν απο τη Νεα Δημοκρατια να ψηφισει το Ποταμι τη συμφωνια για να μην πεσει το βαρος της ψηφισης της συμφωνιας στη Νεα Δημοκρατια.

 19. avatar Σιχαμερά τρολακια

  τι έχετε να πείτε για τον προδοτη τον Τσίπρα που υπέγραψε στις πρεσπες; Ξεφτιλισμένοι δεξιοί καθίκια, προδότη τον λέγατε αλλά μόνο προ εκλογών, τώρα είναι αναγνωρισμένος σωτήρας και πρώτα από όλα δικός σας.. σας έβγαλε από τη δύσκολη θέση. Και για το μεταναστευτικό ούτε κουβέντα πάλι, τα ίδια και χειρότερα, τώρα θα φέρετε και μαύρους από την Αφρική, άπλυτα κουμάσια ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε από τότε που υποσχοσασταν στους Έλληνες για λύση του μεταναστευτικού και ακύρωση των Πρεσπών. Ο τσιπρας θα ξαναβγεί με 70%. Σας πήρανε όλοι χαμπάρι ψευτοφασιστες.

 20. avatar Οπατις

  Η ψευτοπατριωτες νεοφιλελεδες οφσοριτες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει