Διαψεύδουν οι Βρυξέλλες ότι κατατέθηκε αίτημα για κατεπείγουσα χορήγηση βοήθειας στις τράπεζες της Ισπανίας. « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την πλευρά της Ισπανίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης των τραπεζών της μέσω της κατεπείγουσας χορήγησης βοήθειας σε αυτές» ανακοίνωσαν σήμερα οι Βρυξέλλες διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Ελ Παΐς.

«Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε δεχτεί κανένα αίτημα από τις ισπανικές αρχές (. . .) στο πλαίσιο του σχεδίου βοηθείας για τις ισπανικές τράπεζες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαϊγί κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας, υποστήριξε ότι Βρυξέλλες και Μαδρίτη έχουν φτάσει κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει να χορηγηθεί βοήθεια «εντός των επόμενων ημερών» στην Bankia, την πιο προβληματική από τις ισπανικές τράπεζες. Λόγω της φήμης αυτής η μετοχή της Bankia λίγο μετά το μεσημέρι κέρδιζε άνω του 10% στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της ευρωζώνης στις 20 Ιουλίου ένα πρώτο «πακέτο» ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εντός του καλοκαιριού εάν υπήρχε άμεση ανάγκη για τη διάσωση των τραπεζών. «Δεν υπάρχει αίτημα από την Τράπεζα της Ισπανίας για την ενεργοποίηση αυτού του όρου» τόνισε ο Μπαϊγί.